In ceea ce priveste laptele matern el este un aliment care poate fi oferit ani de zile, alaptarea fiind foarte bine sa continue pana la auto-intarcare, insa in ceea ce priveste laptele praf opiniile sunt controversate.
Este un lucru indiscutabil, pe care toata lumea ar trebui sa-l stie, ca pana la 1 an laptele are rolul principal in alimentatia copilului. De preferinta cel matern, el fiind idealul, insa daca acest lucru nu este posibil atunci formula de lapte este a doua optiune.
In ceea ce priveste laptele matern el este un aliment care poate fi oferit ani de zile, alaptarea fiind foarte bine sa continue pana la auto-intarcare, insa in ceea ce priveste laptele praf opiniile sunt controversate. Multe mame evita sa dea lapte de vaca dupa 1 an si merg cu lapte praf “de continuare” pana la 3 chiar 4 ani, altele considera ca laptele integral de vaca este varianta mai sanatoasa.
Multe organizatii de sanatate considera ca laptele praf nu mai este necesar in alimentatia copilului dupa 1 an. Iata argumentele:
Dupa 1 an copilul este deja bine diversificat, poate manca o gama larga de alimente sanatoase astfel incat laptele trece pe un loc secund in alimentatia sa. Laptele praf poate fi inlocuit cu succes de alte lactate cum ar fi laptele integral de vaca, de capra, iaurturi, kefir, branzeturi. 250 de ml de lapte pe zi este o cantitate suficienta petru a asigura nevoile copilului mai mare de 1 an.
Laptele praf “de continuare” este pur marketing, reclamele care il prezinta in culori atragatoare nefacand altceva decat sa inoculeze parintilor vinovatie daca nu dau copilului asemenea “comoara” imbogatita cu tot felul de vitamine care il fac indispensabil dezvoltarii copilului. De fapt este un lapte praf normal caruia i se pune un pret enorm fiindca i s-au adaugat niste suplimente de vitamine si minerale. Nu va lasati atrasi nici de etichetele atractive precum “premium” sau “organic”.
Toate “punctele forte” cu care se lauda laptele praf “de continuare” pot fi luate din alte alimente: probioticele din fructe, legume si cereale integrale, omega3 din peste si ulei de peste, fier din legume verzi, linte, oua, ficat, carne rosie.
Lista ingredientelor nocive sau cel putin “dubioase” din laptele praf este mai lunga decat cea a elementelor benefice: aditivi, emulgatori, zahar, vitamine de sinteza, zer demineralizat, unele chiar fungi sau alge. Multi copii se obisnuiesc cu ingerarea unei mari cantitati de lapte praf atat pe parcursul zilei cat si al noptii, preferand sa-l bea din biberon care poate favoriza cariile si riscand boli precum obezitate, diabet, alergii. Cititi acest studiu realizat de APC Romania despre laptele praf.
Citește și despre:
Riscurile suplimentarii cu lapte praf la nou nascut
Alimentatia copilului pana la 1 an – Principalele reguli
Mesele bebelușului din timpul nopții – Cum să-ți faci viața mai ușoară!
Cât e bine să stăm acasă cu bebe în primii ani de viață? Beneficii imediate și pe termen lung
Toate mamele vor confirma. Iată ce se întâmplă cu creierul tău după ce devii MAMĂ
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – Ghid pe Varste 6-18 luni
Semne ca bebe sufera de reflux gastric si solutii
Ce are voie copilul sa bea – CE, CUM, CAT?
De ce totusi unii parinti prefera sa dea lapte praf copilului pana la cel putin 3 ani?
Cum spuneam, in primul rand din cauza marketingului agresiv care incearca sa convinga ca doar laptele praf contine doza exacta de nutrienti necesari copilului desi studiile contrazic aceste afirmatii. Apoi este comod pentru ei, copilului ii place fiindca s-a obisnuit cu gustul si cu bautul din biberon.
Multi copii refuza alte alimente si parintii cred ca macar oferindu-i lapte praf special pentru toddleri il feresc de subnutritie dar este un cerc vicios: copiii refuza de fapt hrana sanatoasa fiindca s-au obisnuit cu cantitati mari de lapte praf. In concluzie ar fi bine sa nu va lasati manevrati de reclame si sa stiti ca laptele praf este recomandat pana la 1 an in caz ca alaptarea a esuat dar dupa 1 an poate fi inlocuit cu succes de alte alimente.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.