Laptele matern este primul aliment care nu are nicio contraindicație pentru nou-născut. Dar ce conține, de fapt, acest aliment atât de minunat, încât este considerat o adevărată infuzie de imunitate pentru bebeluș?
Imaginează-ți că i-ai putea da sănătate copilului cu lingurița! Că ai putea să iei dintr-un borcan o substanță magică, cu un gust atât de bun încât cel mic deschide gura ca să o primească. Ai avea încredere în copilul tău dacă ai vedea că după 2 sau 3 luni capătă pulpișoare și obrăjori și te răsplătește cu zâmbete?
Așa e laptele matern, o substanță fără egal pe lumea asta, bună din prima clipă de viață a copilului tău, pe care tot ce trebuie să faci este să i-o oferi pentru a pune prima cărămidă a unui sistem imunitar puternic. Ce conține laptele matern în comparație cu laptele praf și de ce se spune că-i oferă imunitate bebelușului?
Laptele matern și imunitatea
Imunitatea este strâns legată de sănătatea sistemului intestinal. 80% din imunitatea organismului este concentrată la nivel intestinal, iar echilibrul florei intestinale este deosebit de important pentru menținerea bunei funcționări a sistemului imunitar. Mucoasele care acoperă cavitățile organismului protejează mediul intern al organismului de agenții patogeni externi cu potențial patogen (bacterii, virusuri etc.).
Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Stratul de mucus intact nu permite agenților patogeni să intre în organism, eliminându-i împreună cu alte reziduuri. Mucoasa, prima linie de apărare imunitară a organismului, mai are și rolul de a secreta anticorpi. Menținerea sănătății organismului nu este posibilă în lipsa integrității mucoasei intestinale.
Ne naștem cu un tub digestiv steril. Prima infuzie de floră microbiană o primim odată cu colostrul, prima hrană a sugarului, laptele matern secretat la câteva zile după naștere. Bacteriile din laptele matern sunt primele care colonizează tubul digestiv, apoi acestora li se adaugă, mai târziu, cele provenite din apă, fructe, legume, produse lactate.
Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
La ce boli devine bebe imun dacă e alăptat
Laptele matern oferă nutriția ideală pentru sugari. Are un amestec aproape perfect de vitamine, proteine și grăsimi – tot ce are nevoie bebelușul pentru a crește. Și totul este furnizat într-o formă mai ușor de digerat decât formulele de lapte pentru sugari. Laptele matern conține anticorpi care îl ajută pe cel mic să lupte împotriva virusurilor și bacteriilor. Alăptarea reduce riscul copilului de a suferi de astm sau alergii. În plus, bebelușii care sunt alăptați exclusiv în primele 6 luni, dezvoltă, conform statisticelor pediatrice mai puține infecții ale urechii, boli respiratorii și episoade de diaree. Tot ei sunt cei care au mai puține spitalizări și vizite la medic.
Ce să mănânce mama care alăptează pentru a crește imunitatea bebelușului
Să mănânci potrivit în timp ce alăptezi este important, însă mai important este să te apuci de această dietă încă de când rămâi însărcinată, mai ales în timpul celui de-al treilea trimestru. Iată câteva substanțe nutritive foarte importante pe tot parcursul sarcinii, dar și alăptării:
Știm că B12 este foarte importantă pentru sistemul nervos, în dezvoltarea neurologică și pentru sinteza ADN-ului. Există suficiente cercetări pentru a arăta că un nivel optim de B12 în al treilea trimestru ajunge, până la final, în laptele matern. Deși se poate obține suficient B12 doar din dietă, este greu, astfel încât medicii recomandă 1.000 mcg pe zi.
Vitamina C. În medie, femeile ar trebui să consume zilnic între 500 și 1.000 de miligrame în plus de vitamina C, cantitate care se obține din suplimente alimentare.
Vitamina A. Un alt lucru despre care nu vorbim, dar care este cu adevărat esențial, este vitamina A. Vitamina A nu este importantă doar pentru sănătatea ochilor și a creierului, ci și pentru sistemul imunitar. Există o mulțime de studii pe animale care arată cât de importantă este vitamina A și ce rol crucial joacă în imunitate, precum și cât de importantă este pentru laptele matern. Doza zilnică recomandată pentru o femeie care alăptează este de 2.000 UI pe zi, împreună cu două până la trei porții de legume portocalii sau de mai multe culori. Morcovii, ardeiul roșu, broccoli și multe fructe – grepfrutul este un bun exemplu, fiind un fruct bogat în vitamina A.
Majoritatea medicilor pediatri vor recomanda ca toți nou-născuții să beneficieze de un supliment de fier, dar de fapt, mulți nu ajung să o facă deoarece realitatea este că fierul poate supăra cu adevărat burtica unui copil și poate provoca reflux și constipație. Însă cum cantitatea de fier rămâne destul de scăzută, unii medici administrează mămicilor fierul suplimentar. Sub formă de supliment, se recomandă, de regulă, 18 mg pe zi, sau se poate obține cu ușurință cu una până la trei porții de legume verzi.
Vitamina D. Vitamina D este un lucru pe care medicii îl recomandă foarte des. Dacă nu iei deja, asigură-te că îți verifici nivelul de vitamina D prin analize medicale și că, dacă e cazul, ceri supliment.
Regula de bază este să consumi 2 grame de proteină pentru fiecare kilogram corp. Crește consumul caloric zilnic până la 2.500 calorii; poți mânca chiar mai mult dacă vrei să alăptezi pentru o perioada mai lungă de trei luni (2.800 calorii pe zi). Dar rezumă-te la mâncare sănătoasă! Împarte consumul caloric pe parcursul a cinci mese: mic dejun, prânz, gustarea de după-amiază, cină, gustarea de seară.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.