Suntem siguri ca te-ai intrebat, nu o data, ce ai putea sa mai joci impreuna cu bebelusul tau. Ce jocuri ar fi potrivite pentru varsta lui, ce l-ar ajuta sa isi dezvolte deopotriva motricitatea si inteligenta, ce anume l-ar captiva.
Am venit in intampinarea ta cu un mic ghid menit sa iti usureze sarcina! Iti propunem diferite activitati pe categorii de varsta, care sa il tina ocupat pe cel mic si sa-l stimuleze sa invete si sa descopere.
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 6 LUNI
Joaca cu marionete de deget
Poate fi foarte amuzanta pentru cel mic, care va incerca la randul sau sa le prinda. Ii poti arata cum fac diverse animale – un bun antrenament pentru cand va incerca sa spuna primele cuvinte.
Jucarii senzorial-stimulative
Tot la aceasta varsta bebelusul va fi pasionat de jucariile care imbina culori vii si texturi diferite. Daca mai si zdrangane, cu atat mai bine!
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 7 LUNI
Jucarii muzicale
Este timpul sa incepi cu primele jucarii muzicale. Cu numeroase butoane, ele canta melodii, imita zgomote din natura sau canta note muzicale.
Mingea lipicioasa.
Poti cauta sa cumperi jucarii lipicioase de la chioscuri, sau poti creea singura o astfel de jucarie infasurand o minge in banda adeziva. N-o sa-ti vina sa crezi cat de amuzanta poate sa fie pentru cel mic, care in plus isi va imbunatati coordonarea.
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 8 LUNI
Baloane de sapun
Avand in vedere ca si tu iubesti baloanele de sapun, suntem siguri ca si bebelusul va fi fascinat de ele. Distractia e garantata!
Ce e in cutie?
Decupeaza un perete al unei cutii de carton si baga in ea o jucarie. Incurajeaza-l pe micut sa bage manuta prin deschizatura si sa apuce jucaria din interior. Supriza de pe chipul sau e de milioane!
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 9 LUNI
Joaca in apa sau cu apa
Baia este momentul favorit din zi pentru multi copii. Le place sa pleoscaie, sa stropeasca, sa urmareasca modul in care curge apa, sa o toarne ei insisi dintr-un vas in altul. Jucariile care plutesc pe apa vor starni hohote de ras si multa voie buna. Avand in vedere ca oricum insotesti bebelusul in fiecare clipa pe care o petrece in cada, este un moment bun sa ii denumesti diverse obiecte care se afla in baie: apa, robinet, cada si asa mai departe.
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 10 LUNI
Cocoata-te!
Poti face un munte din perne si pilote in mijlocul casei, si va puteti catara si rostogoli pe el. Sau poti umple patul de perne si sa il lasi pe bebelus sa se distreze rostogolindu-se pe si de pe ele. Este un exercitiu extraordinar care ii va intari si dezvolta musculatura.
Tunelul
Improvizeaza un tunel dintr-o cutie de carton si incurajeaza-l pe cel mic sa mearga de-a busilea prin el. Jucaria preferata asezata strategic la celalalt capat poate fi un stimulent eficient!
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – LA 11 LUNI
Mancam!
Este varsta la care bebelusii sunt deopotriva interesati de alimente, dar si capabili sa le consume singuri, cu ajutorul mainii sau a linguritei. Lasa deoparte gandul la mizeria de prin casa si la hainutele murdarite si lasa-l pe cel mic sa isi dezvolte aceasta abilitate acum, cand este interesat sa o faca. Mai tarziu s-ar putea sa nu mai doreasca sa manance singur. Este o buna ocazie sa ii vorbesti despre gusturi, culori, texturi si consistente. Citește și despre: Jucării din materiale reciclabile
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – 12 LUNI
Comunicam!
La aceasta varsta bebelusului ii este foarte clar ca este o individualitate, ca este unic si ca e o faptura independenta. Emotiile sale sunt intense, lucrurile ii sunt fie pe plac fie absolut dezagreabile. Nu exista linie de mijloc pentru el.
Este perioada in care debuteaza tantrumurile, insa nu trebuie sa te sperie aceasta perspectiva! Pentru a depasi cat mai repede aceasta etapa vorbeste-i mereu copilului despre cum se simte, sau despre cum te simti tu in diferite momente. Ajutandu-l sa verbalizeze isi va putea exprima mai bine trairile. Initiaza un joc simplu cu fete vesele, triste, furioase, ghiduse, desenate simplu pe hartie. Chiar daca „vesel” s-ar putea sa nu aiba o semnificatie clara pentru el, o fata zambareata il va ajuta sa asocieze mai usor trairea cu denumirea ei.
Cititi!
Ai putea crede ca e prea devreme, insa multor copii le place sa li se citeasca. Bine, nu e neaparat sa citesti cuvant cu cuvant povestea din micuta carte cartonata. O poti simplifica, aratandu-i ilustratiile. Este o ocazie minunata de apropiere, de relaxare seara inainte de culcare si de imbogatire a vocabularului.
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – LA 15 LUNI
La aceasta varsta copiii sunt fascinati de dezvoltarea limbajului. Tine cont de asta in jocurile pe care le initiezi.
Ecoul
Incurajeaza-l pe micut sa repete sunetele pe care le spui. Porneste de la vocale, avanseaza catre silabe si apoi catre cuvinte scurte. Va iesi o bolboroseala de care iti vei aminti cu drag!
Jocul de rol
Este varsta la care copilul incepe sa imite diverse activitati care se petrec in jurul sau. Vei vedea ca este interesat sa hraneasca o jucarie de plus sau sa puna papusa la culcare.
Treaba in casa
Desi nu se poate exprima grozav, copilul intelege foarte multe la aceasta varsta. Implica-l in diverse activitati pe care le desfasori prin casa. Poate aseza o lingura pe masa, poate sa iti dea rufele din lighean ca sa le intinzi la uscat, sa isi puna scutecul la gunoi. O sa vezi ce mandru si bucuros este sa ajute!
Jucarii care dezvolta abilitatile copiilor – LA 18 LUNI
Deja copilul tau – ca nu mai e bebelus – intelege tot ce i se spune si se exprima elocvent. Este momentul sa incepi sa profiti de asta!
Joaca cu olita
O sa spui ca acesta nu este un joc, insa gresesti! Abordarea renuntarii la scutec ca pe un joc este metoda perfecta de a face aceasta trecere cat mai lina si amuzanta. Jocul ii poate capta atentia celui mic, regulile nu o vor face!
Vorbitul la telefon
Nu, nu a sosit inca momentul pentru un smartphone! insa conversatiile telefonice pot fi o ocazie grozava pentru a practica „arta conversatiei”. Il poti intreba pe cel mic cum il cheama sau ce varsta are, il poti stimula sa foloseasca formulele de politete (alo, poftim? multumesc, cu placere). Va fi cu siguranta mai amuzant decat o „lectie” clasica!
Si la voi? Care era jocul preferat al celui mic si la ce varsta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.