Le suplimentăm sau nu dieta, în izolare, copiilor care n-au mai văzut soarele cum trebuie de câteva săptămâni? Statul în casă va avea repercusiuni asupra sănătății lor? Sunt întrebările pe care le ridică foarte mulți părinți conștienți când, una dintre măsurile de prevenție a răspândirii noului coronavirus – #stamacasă – ne găsește azi în a cincea săptămână în case.
Vitaminele sunt niște substanțe indispensabile pentru organism. Vitamina D este una dintre cele patru vitamine solubile în grăsimi (A, D, E și K), fiind una dintre vitaminele esențiale de care corpul nostru are nevoie.
I se mai spune și „vitamina soarelui“, fiind produsă de organism ca răspuns la pielea expusă la lumina soarelui. Se regăsește și în câteva alimente – inclusiv pește, uleiuri din ficat de pește și gălbenușuri de ou, dar și în produse lactate și cereale fortificate.
Există două forme de vitamina D: D2 si D3. Vitamina D2, ergocalciferol, provine din alimente fortificate, alimente vegetale și suplimente. Vitamina D3, colecalciferol, provine din alimente fortificate, alimente de origine animală, suplimente și poate fi produsă de corp intern când pielea este expusa la radiațiile ultraviolete (UV).
Nivelul optim de vitamina D este esențial pentru oase puternice, deoarece ajută organismul să utilizeze calciul din dietă. În mod tradițional, carența (deficitul) de vitamina D a fost asociat cu rahitismul, o boală în care țesutul osos nu mineralizează în mod corespunzător, ducând la oase moi și deformări scheletice. Dar vitamina D este importantă și în protejarea împotriva unor probleme de sănătate, cum ar fi osteoporoza, anumite tipuri de cancer, boli cardiovasculare, boli autoimune, infecții, boli inflamatorii intestinale, tulburări psihologice și tulburări cognitive.
Cum se obține vitamina D?
Oamenii obțin vitamina D prin expunerea la soare, printr-o anume dietă și prin suplimente alimentare. O dietă bogată în pește gras previne deficiența de vitamina D. Radiația solară ultravioletă B (cu o lungime de undă de la 290 până la 315 nanometri) pătrunde prin piele și transformă 7-dehidrocolesterol în previtamină D3, care se transformă rapid în vitamina D3.
Deoarece orice exces de previtamină D3 sau vitamina D3 este distrus de lumina soarelui, expunerea excesivă la lumina soarelui nu provoacă intoxicație cu vitamina D3. Dar când stăm în casă cu săptămânile, mai putem obține vitamina D? Sau suntem în pericol de a ne îmbolnăvi pentru că nu ne expunem suficient la soare?
De câtă vitamina D facem rost prin expunere la soare?
Conform The New England Journal of Medicine (nemj.org), expunerea la soare poate oferi cantitatea adecvată de vitamina D3, care apoi este păstrată în grăsimea corporală și eliberată în timpul iernii, când vitamina D3 nu poate fi produsă.
Cât ar trebui să dureze expunerea
Pentru aceasta expunerea brațelor și picioarelor timp de 5-30 de minute (în funcție de la ora zilei, sezonul, latitudinea și pigmentarea pielii) între orele 10.00 și 15.00, de două ori pe săptămână este suficientă.
„Atâta vreme trebuie să stea un copil normal la soare (posibil și în fața geamului DESCHIS) pentru a produce, în piele, din 7 dehidro-colesterol suficientă vitamină D. Este un fapt cunoscut și dovedit. Nu trebuie să stea la soare cu tot corpul, ci este suficient să fie expuse fața, gâtul și membrele superioare – ca atunci când purtăm un tricou cu mânecă scurtă“, scrie dr. Mihai Craiu pe pagina sa de Facebook.
Tot el spune că e nevoie de lipsa totală a soarelui mai multe luni la rând, asociată de grave carențe din alimentație, pentru ca lipsa vitaminei D să înceapă să-și facă prezenta.
„Cu alte cuvinte, daca nu stăm deloc la soare și nu primim DELOC vitamina D3 pe cale orală (din dietă sau suplimente), vom avea suficientă vitamina D în corpul nostru (dacă suntem sănătoși și nu avem probleme grave renale sau hepatice) cel puțin 1-2 luni.
MESAJ DE LUAT ACASĂ –respectarea izolării la domiciliu NU PRODUCE deficit de vitamină D. Expunerea de 2 ori pe săptămână, pe o durată scurtă (până la 30 minute), a feței, gâtului și brațelor, la soare, produce suficientă vitamina D în piele. Chiar dacă stăm la balcon.“
Tot el adaugă și că suplimentările de vitamina D ar trebui administrate, după ce întrebăm medicul, doar în sezonul rece, când soarele este mai puțin prezent decât în cel cald. În rest, în sezoanele cu soare, reușim să ne luăm vitamina D din soare, după doar 30 de minute de stat la soare, chiar și în geam, de două ori pe săptămână.
Surse:
Spitalul Virtual pentru Copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.