Toți bebelușii au, din când în când, fundulețul roșu și iritat, chiar dacă schimbi frecvent scutecele și-i speli cu atenție. Iritația de pe fesele bebelușului poate avea mai multe cauze. Poate fi provocată de scaun, urină, unele alimente sau cauzată de folosirea unui nou produs, cum ar fi șervețelele de unică folosință, scutecele sau detergentul cu care ai spălat lenjeria. Sensibilitatea pielii, o infecție bacteriană sau fungică și frecarea ori rosăturile cauzate de scutecele sau lenjeria prea fixă pot provoca de asemenea iritații. Cu toate acestea, poți face câteva lucruri pentru a-ți feri bebelușul de aceste probleme ale pielii.
Pielea nou-născutului este delicată, la fel și sistemul imunitar al acestuia. Deși erupțiile cutanate sunt normale, acestea apar mai ales din cauza substanțelor chimice din detergenți și produsele de îngrijire pentru bebeluși și pot provoca uscăciune și iritații ale pielii acestora. Dar și îngrijirea excesivă a pielii poate dăuna.
Îngrijirea corectă a pielii bebelușului
Cele mai multe probleme ale pielii nou-născutului, cum ar fi eczema sau iritația de scutec, nu apar din primele săptămâni de viață.
Eczema, cât și iritația de scutec, se manifestă în viața bebelușilor după un timp de la naștere, în urma unor ritualuri greșite de îngrijire a pielii lui fragile. Băile zilnice, folosirea unor produse cosmetice care irită pielea lor fragilă (produsele de curățire care conțin săpun, surfactanți, alcool, parfum), detergenții nepotriviți, temperatura și umiditatea din casă, hainele prea strâmte sau confecționate din materiale care nu absorb transpirația și care irită – toate acestea pot produce sau agrava iritațiile pielii unui bebeluș.
Iritația de scutec – cauze și soluții
Cel mai adesea, iritația în zona scutecului este cauzată de umezeala care se creează într-un scutec murdar. Iritațiile pot apărea și atunci când pielea bebelușului nu este uscată corespunzător după baie. Alteori, o infecție bacteriană sau fungică poate provoca iritații în zona scutecului. Bebelușii care iau antibiotice sunt deosebit de sensibili în a dezvolta o iritație de tip bacterian sau fungic, deoarece medicamentele permit dezvoltarea fungică. Bebelușii aflați în procesul de diversificare a alimentație nu sunt scutiți de a dezvolta pe piele diferite zone roșii și mâncărimi, cauzate de alergii la anumite alimente nou introduse în alimentația lor.
Câteva sfaturi pentru prevenirea pielii uscate, iritate și a eczemelor:
Redu la minimum timpul pentru baie al bebelușului – nu e nevoie decât de 5-10 minute de îmbăiere, iar temperatura apei să nu fie mai mare de 36 °C. Curăță delicat pielea bebelușului, astfel încât să nu îndepărtezi lipidele și elementele hidratante de la suprafața acesteia. Uscarea pielii după baie se va face tot delicat, prin tamponare.
Folosește doar produse de curățare special create pentru bebeluși.
Aplică loțiuni de hidratare pe tot corpul, inclusiv pe față, pe care să absorb ușor după fiecare băiță. Dacă pielea este uscată, aplicarea loțiunii de hidratare trebuie făcută de două ori pe zi.
Alinan® Happy® cremă pentru funduleț asigură protecție intensivă și de lungă durată a pielii copilului. Ajută la restabilirea echilibrului hidrolipidic al pielii prevenind deshidratarea și iritarea. Dezvoltată în colaborare cu medici dermatologici și pediatri, crema pentru funduleț Alinan® Happy® e recomandă împotriva iritațiilor de orice fel, în special a celor provocate de frecarea de scutec sau a celor apărute la pliurile pielii. Ingredientele naturale din compoziția sa conferă un efect hidratant intens, ajutând la prevenirea iritațiilor prin efectul regenerant asupra pielii. Nu conține parfum, parabeni sau coloranți!
Asigură-te că bebelușul poartă doar haine moi, de preferință confecționate din bumbac sau in.
Spală-i hainele cu detergent special pentru bebeluși și asigură-te că sunt bine clătite.
Asigură-te că temperatura din casă este constantă și nivelul de umiditate din aer este potrivit.
Schimbă imediat scutecul ud sau murdar pentru a-i menține pielea sănătoasă în zona aceea.
Pentru a trata iritația de scutec și pentru a preveni alte probleme ale pielii nou-născuților:
- verifică des scutecul și schimbă-l imediat ce s-a udat sau murdărit;
- spală pielea din zona scutecului cu un produs de curățare delicat, special pentru bebeluși, sau cu apă plată. Dacă iritația este severă, folosește dușul pentru a curăța fără a freca zona iritată;
- folosește o cârpă moale curată, nu șervețele pentru bebeluși. Parfumul sau alcoolul din unele șervețele pot irita și usca în continuare pielea;
- lasă zona scutecului să se usuce complet la aer înainte de a pune un scutec proaspăt. Ideal ar fi ca pielea afectată să stea cât mai mult timp la aer, dacă se poate;
- aplică un strat gros de cremă hidratantă, cum ar fi crema pentru funduleț Alinan® Happy® care nu conține parfum, parabeni sau coloranți.
- Evită folosirea pudrelor pentru bebeluși;
- Ia legătura cu medicul pediatru dacă iritația cutanată nu se ameliorează în două-trei zile. Dacă este cauzată de eczeme, o infecție bacteriană sau fungică, este posibil să ai nevoie de un tratament pe bază de rețetă.
Sănătatea pielii bebelușului prin masaj
Pielea nou-născutului are nevoie de o atingere blândă pentru a fi sănătoasă. La fel ca alintatul, un masaj este o modalitate de a-ți transmite dragostea și afecțiunea pentru copilul tău. De fapt, cercetările arată că supraviețuirea unui bebeluș depinde de câtă atingere primește de la cei din jurul său – asta pentru că atingerea declanșează hormonii de creștere, mărește imunitatea și ajută la prevenirea bolilor. Unde mai pui că bebelușii masați sunt mai calmi, dorm mai bine și plâng mai puțin – visul fiecărui părinte!
CITEȘTE ȘI: Masajul bebelușului – Beneficii și tehnici de realizare
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.