Traditional, scrisul si cititul se invata la scoala. In realitate insa, majoritatea copiilor sunt interesati de litere si de semnificatia lor cu mult inainte. Studiile arata ca incepand cu varsta de 2 ani, copiii sunt capabili sa isi insuseasca literele alfabetului.
La aceasta varsta, desi sunt capabili sa asocieze imaginea cu expresia ei verbala, copiii nu sunt capabili inca sa inteleaga semnificatia semnelor grafice. Mai clar, chiar daca sunt capabili sa denumeasca simbolurile grafice ale literelor, nu sunt inca in stare sa citeasca.
Invatarea alfabetului prin activitati simple
Cel mai adesea, un copil caruia i se citeste constant, ajunge sa inteleaga ca semnele grafice din carte au legatura cu povestea pe care i-o citeste parintele.
Urmatorul pas este sa ii semnezi lucrarile cu numele lui, aratandu-i literele si denumindu-i-le. Incet incet, copilul va intelege ca acea insiruire de litere formeaza cumva numele lui.
Puzzle-urile cu litere sunt si ele de ajutor in invatarea alfabetului.
Alti copii invata sa recunoasca literele cu ajutorul numerelor de la masinile parcate.
Odata ce copilul a invatat o anumita litera, pasul urmator este sa incepeti sa jucati jocuri simple cu litere si cuvinte. Cel mai simplu joc este sa cautati impreuna cuvinte care incep cu o anumita litera.
Odata ce a inceput sa cunoasca literele alfabetului, incercati sa spuneti pe litere cuvintele. Ii va fi de mare ajutor pentru mai tarziu, cand va incepe sa invete sa scrie.
Daca doresti ca cel mic sa fie capabil sa spuna alfabetul, cea mai buna metoda de invatare este cu ajutorul unui cantecel. Suntem siguri ca poti gasi varianta cea mai placuta copilului tau. O idee gasesti aici:
Invatarea alfabetului – Avem doua sfaturi importante!
Primul este ca daca cel mic nu manifesta deocamdata nici un interes fata de litere, sa nu insisti. Probabil atentia celui mic este acum acaparata de alte subiecte. Va veni si momentul in care alfabetul se va bucura de mai multa consideratie.
Al doilea este sa nu incerci sa il inveti sa scrie inainte de varsta de 4 ani. Pur si simplu motricitatea sa nu este suficient de buna pentru asta. Folosirea creioanelor colorate, pe de alta parte, reprezinta un antrenament minunat pentru mai tarziu!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.