Stiai ca exista un sport perfect pentru copiii de orice varsta? Un sport care iti ajuta copilul sa se dezvolte la maximul potentialului sau, din punct de vedere fizic, cognitiv si emotional? Descopera care este acesta!
Considerat pana de curand, cel putin pe meleaguri romanesti, ca fiind o activitate de practic vara la mare, inotul castiga bine-meritatul teren in ultimii ani. Inotul are nenumarate beneficii pentru dezvoltarea copilului tau. Stiai, spre exemplu, ca acei copii care practica inotul inainte de varsta de 3-4 ani au, fara exceptie, un IQ mai ridicat si rezultate academice net superioare celorlalti copii, atunci cand ajung la varsta scolara? Studiile arata ca intre 1 si 4 ani, riscul de inec scade cu 88% daca cel mic a participat la lectii de inot. Dar ce alte beneficii ascunde inotul, mai ales cand vorbim despre bebelusi si copii mici?
Beneficiile inotului pentru o dezvoltare armonioasa a copilului
Inotul imbunatateste dezvoltarea motorie. Oamenii de stiinta de la o universitate norvegiana au demonstrat fara dubiu ca bebelusii care au fost dusi la cursuri de inot au un echilibru superior, se misca cu mai multa usurinta decat bebelusii de aceeasi varsta care nu practica inotul. Mai mult decat atat, s-a demonstrat ca aceste diferente persista pana la varsta de 5 ani.
Inotul contribuie la dezvoltarea armonioasa a copilului. Studiile au aratat ca atunci cand copiii participa la cursuri de inot perioade indelungate din decursul unui an, devoltarea lor fizica, intelectuala si emotionala este substantial accelerata. Copiii care merg la inot sunt mai puternici si au o mai buna coordonare. De asemenea, au rezultate academice superioare. Din punct de vedere emotional, s-a constatat ca acesti copii sunt mai disciplinati, mai increzatori in propriile forte, mai independenti. In plus, ei par sa se descurce mai bine in diverse ipostaze sociale.
Inotul accelereaza dezvoltarea cognitiva. In anul 2009 a fost demarat un studiu de 4 ani care implica 45 de scoli de inot din Australia, Noua Zeelanda si Statele Unite. Rezultatele obtinute au demonstrat ca toti copiii mai mici de 5 ani, care urmeaza cursuri de inot, sunt mai avansati din punct de vedere cognitiv decat copiii care nu stiu sa inoate. Statistic, copiii care au invatat sa inoate inainte de a implini 5 ani, au un IQ superior.
Inotul creste capacitatea de memorare. Studiile au aratat ca persoanele care au o activitate fizica mai intensa, au si o capacitate mai buna de functionare a hipocampusului, si deci o memorie mai buna. Si o capacitate mai buna de invatare.
Inotul imbunatateste comunicarea cerebrala. Exista studii care arata ca creierul bebelusului se dezvolta mai bine consecutiv unor activitati bilaterale de tipul taratului, mersului in 4 labe sau mersului. Cu cat copilul este mai mult implicat in aceste activitati, cu atat se dezvolta mai multe fibre nervoase la nivelul creierului. Inotul activeaza ambele emisfere cerebrale simultan, fapt ce duce la o crestere a capacitatii de concentrare si invatare.
Inotul sporeste increderea in sine. Copiii care participa la lectii de inot inaintea varstei de 4 ani s-au dovedit a fi mai increzatori in propriile forte, mai capabili sa gestioneze situatii noi, sa interactioneze mai bne cu semenii lor.
Inotul are beneficii importante pentru dezvoltarea neurologica. Rezistenta apei, temperatura ei, produc o gama variata si larga de senzatii tactile, care se adreseaza intregului corp. Aceasta stimuleaza dezvoltarea neurologica. Se pare ca stimularea tactila este capabila inclusiv sa amelioreze ritmul in care cel mic ia in greutate! Apa are o rezistenta de 600 de ori mai mare decat rezistenta aerului, astfel ca interactiunile si experientele tactile din apa aduc contributii majore la dezvoltarea neurologica.
Inotul protejeaza sanatatea. Practicarea regulata a inotului are beneficii multiple asupra starii generale de sanatate. Inima si plamanii au probabil cel mai mult de castigat. Copiii care practica inotul au o rata aproape nula de obezitate infantila. De asemenea, inotul solicita mai putin articulatiile si tendoanele, decat alte sporturi pe care le pot practica copiii.
Te-am convins? De la ce varsta inoata copilul tau? Cum ai ales piscina si instructorul potrivit pentru voi?
CITEȘTE ȘI DESPRE: Frica de baie la bebeluși și copii. Cum poți să-ți ajuți copilul să-și învingă frica de apă
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.