Fimoza se caracterizează prin incapacitatea de a decalota pielea preputului la nivelul penisului, preputul fiind pliul de piele care acoperă glandul penisului. Această afecțiune poate crește uneori riscul de inflamație între gland și preput. Fimoza este prezentă în mod natural la sugari și copii mici. Până la vârsta de 3-4 ani, este fiziologic ca glandul să nu fie descoperit, acesta va veni cu primele erecții. Din punct de vedere igienic, este mai degrabă benefic ca preputul să continue să acopere glandul. Aceasta este perioada în care bebelușii încă poartă scutece, iar preputul îi protejează de urină și fecale.
Tulburări asociate cu fimoza la copii
Parafimoza este un accident care apare atunci cand preputul, odata retractat, nu poate reveni la pozitia initiala normala, constituind o strangulare a glandului. Acest accident este dureros deoarece blochează circulația sângelui în penis. Atunci este necesară o consultație la medic. Cel mai adesea, medicul reuseste sa reduca parafimoza punand la loc preputul cu ajutorul unei manevre. Dacă, de multă vreme, li s-a recomandat mamelor să retragă preputul bebelușului la fiecare baie, chiar dacă înseamnă a forța lucrurile, aceste recomandari s-au bazat pe ideea ca infectiile se pot depune intre preput si gland si ca decalotarea favorizeaza igiena.
Dar în cazul decalotării forțate, trauma asociată cu prea multă presiune poate provoca fimoză cicatricială, adică opusul a ceea ce ne dorim, poate provoca chiar parafimoză: prepuțul se umflă și devine violet, fiind foarte dureros. Aceasta este o urgență medicală.
Când să-ți faci griji?
În cele mai multe cazuri, nu există un motiv de îngrijorare! Preputul se va prelungi in mod natural, in acelasi timp cu penisul. Erecțiile se vor face fără griji. Dacă există o problemă, ea apare la pubertate. Și, este adesea o aderență preputială (prepuțul greu de separat de gland) sau o fimoză. Fimoza trebuie identificată înainte de pubertate și tratată.
Când consultăm medicul pediatru?
Dacă preputul nu s-a lărgit în mod natural până la vârsta de cinci ani, atunci putem vorbi de fimoză.
Daca glandul scalpat nu mai poate reveni la preputul lui: este o urgenta, o strangulare a glandului, foarte dureroasa.
Dacă copilul are probleme cu urinarea sau are dureri când penisul este erect.
Dacă urina nu iese în flux constant sau dacă este aruncată în toate direcțiile.
CITEȘTE ȘI: 3 Greșeli ale mamelor în îngrijirea bebelușului care îi pot face rău – Ce ne recomandă pediatrul
Ce este circumcizia?
Circumcizia este o procedură chirurgicală opțională care implică îndepărtarea preputului care acoperă glandul penisului, ca si in cazul fimozei. Această operație se efectuează sub anestezie și durează de obicei doar câteva minute. La bebelușii de 6 luni sau mai puțin, procedura se face sub anestezie locală. După această vârstă, circumcizia se poate face sub anestezie locală sau sub anestezie generală.
Potrivit medicilor, circumcizia tuturor băieților nu este justificată. Cu toate acestea, unii părinți continuă să ceară ca fiul lor să fie circumcis, cel mai adesea din motive religioase sau culturale.
Când este necesară circumcizia?
Fără a fi interzisă sau contraindicată, circumcizia de rutină a băieților nu este nici recomandată, nici justificată medical, cu excepția cazurilor în care copilul prezintă:
Fimoza, îngustarea deschiderii preputului, făcându-l prea îngust pentru a lăsa glandul să treacă. O astfel de situație ar trebui considerată normală la băieții sub 5 ani și nu trebuie să justifice circumcizia, decât dacă fimoza împiedică un flux urinar bun. Puteți încerca un tratament medical pe bază de cremă cu steroizi aplicată timp de 6 săptămâni înainte de a trece la operație. Acest tratament slăbește aderențele și face preputul retractabil în 80% din cazuri.
Parafimoza, atunci când prepuțul este blocat în spatele glandului și nu poate reveni în pozitia sa normală și să-l acopere. O astfel de situație apare de obicei atunci când prepuțul copilului s-a retras prematur. Există diferite metode pentru a remedia acest lucru. Dacă parafimoza reapare frecvent, trebuie luată în considerare circumcizia. Infectii recurente ale glandului si preputului: circumcizia poate fi luata in considerare atunci cand masurile obisnuite de igiena nu rezolva problema.
CITEȘTE ȘI: Pentru mămicile de băiat – Totul despre FIMOZĂ
Tendință actuală: Decalotarea bebelușilor nu este recomandată
Mesajul privind decalotarea a evoluat considerabil în ultimii ani, în special în lumina diferitelor studii care conduc următoarele concluzii:
Nu mai există fimoză în țările în care nu se practică decalotarea decât în cazurile când este recomandată.
Decalotajul poate fi sursa de traume fizice (fimoză cicatrice, durere semnificativă) și psihologică.
Igiena este respectată deoarece nu mai există infecții atunci când „lăsăm natura să-și urmeze cursul”.
Astfel, recomandările urologilor de astăzi sunt următoarele:
Abținerea de la orice gest de decalotaj înainte de vârsta de 1 an;
Respectul pentru evolutia naturala a preputului pana la varsta de 5 ani;
Tratament de primă linie cu corticosteroizi topici pentru fimoza congenitală sau secundară înainte de orice intervenție chirurgicală.
Aceste noi recomandări simplifică clar viața băieților care sunt lăsați „în pace” și a părinților care nu doresc să aibă niciun gest cel puțin dureros.
Decalotajul asociat cu o infectie?
Există posibilitatea dezvoltării unei infectii in urma decalotării, este o infecție a glandului de către un microb care a pătruns în membrana mucoasă. Glandul se umflă, se inroseste si este dureros. Nu intrați în panică, dar trebuie să consultați medicul care va prescrie băi antiseptice și antibiotice. Citește mai multe despre: DECALOTAREA băiețeilor este sau NU recomandată?
Opinia dr. Adrian Surd pe tema decalotării:
Mulți părinți se tem că dacă penisul băiețelului lor nu se decalotează, acesta va face infecții. Teama aceasta provine din lipsa informațiilor corecte și actuale precum și din grija avută față de igienă.
În primul rând, părinții trebuie să știe că nu este deloc necesar să toaleteze zona aflată sub prepuț. Smegma produsă nu este decât o colecție de celule epiteliale moarte, nefiind dăunătoare și nefavorizând creșterea bacteriilor.
Încercarea de a toaleta prepuțul unui băiețel prepubertar este echivalentul toaletării vaginului unei fetițe! Este totalmente fără beneficii; dimpotrivă, este chiar dăunator.” Sursa: Centrul de Pediatrie
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.