Laptele matern este alimentul ideal pentru bebeluşi! In primele saptamani de viata este bine sa incurajati sugarul sa suga atat pentru a deprinde abilitatile necesare cat si pentru a stimula productia de lapte matern.
Insa atunci cand mama are prea mult lapte sau are loc angorjarea sanilor sau se doreste stimularea lactatiei sau deblocarea canalelor galactofore o pompa de san poate fi de un real ajutor. Sau poate mama doreste sa aiba un moment de relaxare si micutul sa fie hranit cu lapte matern stocat. Hranirea micutului se poate realiza de catre tatic sau bunica cu ajutorul unui biberon apropiat de forma sanului. Este posibil ca la inceput bebe sa fie refractar cat timp el asociaza alaptarea cu vocea si mirosul mamei.
Situatii cu care o mamica se poate confrunta in alaptare
Colectarea laptelui matern
Atunci cand mama lipseste din diverse motive: intoarcerea la serviciu, o programare, nevoia de odihna si multe alte situatii, laptele matern poate fi colectat si stocat astfel incat bebe sa fie servit cu alimentul sau preferat. Laptele colectat poate fi stocat la frigider sau in congelator pentru o hrănire ulterioară. În aceste condiţii, pompele de sân reprezintă o alternativă la alăptarea naturală, avantajoasă atât pentru copil, cât şi pentru mamă. In functie de frecventa cu care vei utiliza pompa de san sau cat esti dispusa sa cheltuiesti poti opta pentru o pompa manuala sau una electrica.
Angorjarea (umflarea) sânilor
La cateva zile dupa nastere, sanii se umplu de lapte, se intaresc excesiv si datorita excesului de lapte sânii se pot angorja “umfla” ducând la aşa numita “furia laptelui”. Chiar daca nou-nascutul este atasat corect la san, el poate sa nu se hraneasca suficient. Pompele de sân sunt utile în această situaţie, mulsul ajută mama să detensioneze sânii şi să continue procesul alăptării. O pompa de san poate stimula ejectia laptelui si poate ameliora angorjarea. Din fericire, angorjarea nu dureaza decat cateva zile de la nastere dar poate sa apara oricand pe parcursul alaptarii.
Stimularea lactaţiei
în situaţia în care copilul din anumite motive nu reuşeşte să sugă suficient lapte, pompele de sân pot interveni în stimularea lactaţiei astfel încât copilul să beneficieze de proprietăţile laptelului matern cât mai mult timp.
Blocarea canalelor galactofore
Cateodata, canalele de scurgere a laptelui (canalele galactofore) se infunda si blocheaza scurgerea laptelui. Atunci cand canalele se infunda apare o formatiune nodulara care poate fi de dimensiune mai mare sau mai mica. Deoarece poate duce la declansarea unei infectii, blocarea canalelor galactofore trebuie tratata de urgenta. Blocarea canalelor poate fi evitată prin masajul la nivelul glandelor mamare, evitarea presiunii asupra sânilor, alăptarea frecventă şi colectarea surplusului de lapte cu ajutorul pompelor de sân.
Atunci cand s-a produs sugarul va fi incurajat sa goleasca sanul afectat fiind oferit ca prima optiune la fiecare masa. Daca sanul nu este golit, laptele trebuie extras manual sau cu ajutorul unei pompe de san.
Nu uita! colectarea laptelui nu trebuie făcută agresiv. Pompele de sân au ca scop simularea acţiunii de sucţiune a copilului şi nu trebuie să cauzeze disconfort.
Afla mai multe pe www.9lunishop.ro
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.