Multe mame se plang, in primii ani de viata ai copilului, ca acesta nu mananca destul sau ca pare sa nu-i fie niciodata foame. Iata cateva idei pe care mamele le-au pus in aplicare si au avut rezultate pozitive privind pofta de mancare a copiilor lor. In primii ani de viata ai copilului, odata inceputa diversificarea, mamele sunt ingrijorate ca bebelusul si copilul ar putea sa nu manance suficient. Adevarul este ca exista copii care par sa aiba nevoie de foarte putina mancare si este greu pentru mame sa accepte ca ei se pot satura cu portii atat de mici. In principiu, niciun copil nu sta flamand cu mancarea in fata. Exista multi factori care influenteaza pofta de mancare, in afara faptului ca ea difera de la un copil la altul.
Factori care influenteaza pofta de mancare:
- Puseele de crestere
- Numarul de mese pe zi
- Prezenta parazitilor intestinali
- Alimentele servite la masa anterioara
- Gradul de activitate fizica
- Temperatura mediului
- Intervalul de timp dintre mese
- Schimbarea mediului
Intrebarea pe care o pun toate mamele nemultumite de cantitatea de mancare pe care o accepta copilul la o masa este „cum il pot face sa manance?”. Stim, exasperarea te poate face sa nu vezi padurea din cauza copacilor. Iata cateva idei care te vor ajuta sa te relaxezi, pentru ca alimentatia chiar nu trebuie sa devina un camp de lupta.
Niciodata nu forta copilul sa manance ce nu ii place sau mai mult decat simte ca are nevoie. Presiunea in timpul mesei se resfrange negativ asupra relatiei pe care copilul o stabileste cu mancarea, ducand peste ani la tulburari de alimentatie.
Incearca sa respecti un orar al meselor. In principiu in jurul varstei de 1 an copilul are 3 mese principale si 2 gustari, iar acest program de masa se mentine ani buni.
Nu ii oferi copilului nimic de rontait intre mese. Covrigei, sticksuri, pufuleti, fulgi, popcorn sunt calorii goale, nu aduc nici un aport nutritiv semnificativ. Din contra, sunt sarate, pline de ulei si de diversi amelioratori, potentatori si afanatori.
Ofera fructe la cele doua gustari de peste zi. Pentru a fi bine digerate fructele nu se combina cu alte alimente. In plus, digestia lor este rapida, in asa fel incat copilului ii va fi din nou foame la ora mesei principale.
Pastreaza portii realiste pentru cel mic. Pana si un adult se simte depasit de o farfurie prea plina. Din contra, ofera portii un pic mai mici decat crezi ca ar manca; astfel il vei determina sa mai ceara.
Petrece mult timp cu copilul in aer liber. Miscarea creste pofta de mancare si este sanatate curata! Alege oricand joaca in parc, unei ore petrecute la locul de joaca din mall.
Concentreaza-te asupra CE mananca copilul, mai degraba decat pe CAT mananca. Un copil care mananca fructe si legume crude, lactate, oua si carne slaba in cantitati mici este mai sanatos decat unul care consuma in cantitate mare fainoase, paine sau cereale dulci.
Nu insista sa il hranesti daca se poate hrani singur. Astfel nu se plictiseste la masa, nu mananca automat din lingurita bagata sub nas de mami, bona sau bunica si are controlul asupra a ce si cat mananca.
Limiteaza cantitatea de lapte pe care o bea zilnic. Laptele este un aliment sanatos, insa dupa o anumita varsta nu mai este capabil sa asigure necesarul de nutrienti pentru copil.
Fa din momentul mesei unul placut, nu unul de cearta si stres.
Evita discutiile despre mancare pe parcursul zilei. Nu te plange in prezenta copilului ca mananca prea putin si nu il lauda atunci cand mananca atat cat iti doresti tu.
Nu obliga copilul sa stea la masa dupa ce a terminat de mancat. Nu faci decat sa il plictisesti si sa il determini sa dezvolte o aversiune fata de momentul mesei.
Exista condimente vegetale care se pare ca stimuleaza pofta de mancare. Dintre ele fac parte rozmarinul, menta, cimbrul si tarhonul.
Daca apetitul copilului nu sufera imbunatatiri, discuta cu medicul pediatru. Iti va pune intrebari despre meniul zilnic al copilului, iti va recomanda analize si, daca este necesar, iti va recomanda suplimente de vitamine care sa creasca pofta de mancare a copilului. In afara cazului in care medicul considera ca sunt necesare, nu administra copilului suplimente vitamino-minerale!
Tu ai avut probleme legate de apetitul celui mic? Daca da, cum le-ati depasit? Cum l-ai ajutat sa aiba pofta de mancare?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.