Deserturile simple, pe bază de fructe, se introduc în alimentație de pe la 9 luni (vezi sugestiile de rețete în secțiunea dedicată nutriției intre 9 – 12 luni). Însă, începând cu vârsta de 1 an, putem vorbi despre feluri mult mai variate, cu ingrediente, gusturi și texturi noi pentru copii. Obișnuiți-i să le consume după masă, în cantități reduse. Nu le ridicați valoarea mai mult decât trebuie, oferindu-le drept recompense când cel mic este obedient sau când vă mulțumește cu ceva neașteptat.
Rețetele nu se prepară cu dificultate. Sunt adecvate nutriției micuților ce au împlinit deja 1 an de viată. Au texturi plăcute și un gust minunat.
Va invităm la dulce, o mare provocare din alimentația copiilor!
Crumble cu mure (aluat fărâmițat) de la 2 ani
Ingrediente (pentru 6 porții):
– 40 gr unt
– 750 gr mere tocate mărunt (fără coajă și sâmburi)
– 3 linguri rase de zahăr brun
– 350 gr mure proaspete ori congelate
– 2 linguri de migdale măcinate (în cazul în care folosiți o formă mare de copt)
Pentru aluatul fărâmițat aveți nevoie de:
– 150 gr făina care nu conține aditivi alimentari (Raftul bunicii)
– un praf de sare
– 100 gr unt rece, tăiat cubulețe
– 85 gr zahăr brun din trestie de zahăr
– 25 gr fulgi de ovăz
Metoda de preparare:
Într-o crăticioară se pun 40 gr unt cu merele tocate și cu zahărul și se lasă pe foc, la călit 10 minute. Amestecați din când în când. Apoi adăugați murele.
Separat, tapetați vasul sau forma de copt cu fulgii de migdale măcinate (vor ajuta la absorbția sucurilor). Asezați deasupra amestecul de mere călite și mure (formați ușor un strat, cu lingura). Pentru glazură, amestecați făina, sarea, untul și zahărul într-un robot de bucătărie sau cu mâna. Puneți și fulgii de ovăz. Consistența seamănă cu nisipul puțin ud. Presărați peste fructe și coaceți prăjitura 35-40 minute în cuptorul preîncălzit la 180 grade C.
* Un aluat fărâmițat și cu fructe din abundență fac ca desertul să fie savuros. Rețeta este foarte ușor de preparat.
** Combinația de 400 gr rabarbăr cu 100 gr capsune și 4 linguri de zahăr pudră e minunată. E și mai simplu de făcut ca nu necesită călire.
*** Se pot prepara 6 porții individuale, în mici vase speciale termorezistente diametru de 10 cm).
Mini prajitură cu mascarpone
Ingrediente (pentru 6 porții):
– 6 biscuiți digestivi
– 50 gr unt
– 250 gr brânză mascarpone
– 6 linguri pastă de lămâie și, opțional, 3 lingurițe tot pastă de lămâie
– 1 lingura zeamă de lămâie
– 120 ml smântână dulce
Mod de preparare:
În tava specială de copt brioșe așezați 6 forme din hârtie de copt. Se pun biscuiții într-o pungă și se fărâmițează cu sucitorul. Amestecați-i cu untul topit. Compoziția aceasta se împarte, se distribuie și se presează puternic cu mâna pe baza fiecarei forme. Păstrați-le circa 30 minute în frigider (cât pregătiți brânza, cât mai beți o cafea).
Mixați brânza, pasta și zeama de lămâie până se omogenizează. Adăugați și smântâna. Cu lingura, umpleți ușor formele de brioșe ( untul e acum întărit ca a stat la rece, stratul de la bază e ca o crustă ) Opțional, peste stratul alb se pune puțină pastă de lămâie și, cu o scobitoare, se realizeaza un model
* Preparatul nu se coace la cuptor.
** Formele din hârtie se pot înlocui cu vase mici din sticlă transparentă.
Budincă cu pâine și unt
Ingrediente (pentru 4 porții)
– 30 gr unt la temperatura camerei + o cantitate suplimentară pentru uns
– 4 felii de pâine albă, fără coajă
– 2 linguri de gem de caise
– 50 gr stafide
– 250 ml smântâna dulce
– 250 ml lapte
– o păstaie de vanilie ori 1 linguriță de esență de vanilie
– 2 ouă + 1 albuș
– 50 gr zahăr pudră
Mod de preparare:
Pâinea unsă cu unt și cu gem se taie în triunghiuri. Se unge cu unt un mic vas pentru cuptor. Se așează în vas bucățile de pâine și se presară peste ele stafidele. Mixați smântâna, laptele, vanilia, ouăle și zahărul. Turnați amestecul deasupra pâinii. Triunghiurile din pâine pot rămâne parțial neacoperite, de abia se rumenesc frumos și devin crocante. Se coace 45 de minute în cuptorul preîncălzit la 160 grade C. (e de preferat ca vasul sa stea în cuptor într-o tava umpluta pe jumătate cu apă fierbinte, ca la bain-marie).
* Puteți înlocui pâinea cu panettone (cozonac specific bucătăriei italiene).
** Rețeta ideală când vă e cămara goala
Înghețată din șerbet de căpșune
Ingrediente (pentru 4 înghețate):
– 30 gr zahăr pudră
– 40 ml apă
– 250 gr căpșune tăiate în jumătate
– 50 ml suc de portocală (cât de la un fruct mare).
Mod de preparare:
Apa și zahărul se fierb 5 minute într-un vas, până rezultă un sirop. Se lasă la răcit. Căpșunele se pasează cu un blender electric. Se amestecă apoi cu siropul și cu sucul de portocală. Compoziția se toarnă în forme de inghețată pe băț. Se congelează câteva ore (cât să se solidifice)
* Desertul lasă loc creativității. Folosiți fructe diverse, proaspete sau congelate, pasate ori trecute prin sită, îndulcite cu zahăr / sirop, aromate cu suc de coacaze negre / merișoare. Combinați cu iaurt de băut. O variantă răcoritoare e mixul dintre litchi și zeamă de lămâie verde.
Budincă cu fidea (vermicelli – tăițeii foarte subțiri din ouă)
Ingrediente (pentru 6 porții)
– 225 gr fidea
– 1 ou bătut
– 25 gr unt topit
– 250 ml lapte
– 1 lingura zahăr pudră ori zahăr vanilat
– 1/2 linguriță de mirodenii asortate
– 75 gr stafide negre
– 75 gr stafide aurii
– opțional câțiva fulgi de migdale
Mod de preparare:
Se fierbe fideaua maximum 10 minute. Se strecoară și se amestecă cu toate ingredientele. Compoziția se pune într-un vas de copt uns cu unt. Se coace timp de 35 minute, la 180 grade C (cuptorul să fie preîncălzit).
Flori de măr
Ingrediente (pentru 1 porție)
– 30 gr foi de plăcintă (foetaj)
– 40 gr unt
– 40 gr zahăr pudră
– 1 ou
– câteva picături de esență de migdale
– 50 gr migdale măcinate
– 25 gr unt topit
– 3 mere
– zahăr pudră pentru garnisit
– 2 linguri gem de caise
– 1 lingură zeamă de lămâie
– 6 cireșe glasate
Mod de preparare
Cu un cutter special sau cu un cuțit se decupează 6 cercuri din aluat ( circa 10 cm diametru ). Separat, pregătiți umplutura de migdale. Se mixează untul cu zahărul până rezultă o spumă. Adăugați oul bătut, esența de migdale și migdalele măcinate. Veți obține o cremă omogenă. Aluatul se înțeapă cu furculița și se unge cu puțin unt topit. Se întinde cremă de migdale pe fiecare cerc de aluat. Deasupra așezați felii fine de măr. Se ung cu puțin unt topit și se pudrează cu zahăr. Se coc circa 25 minute, în cuptorul preîncălzit la 200 grade C. Aluatul trebuie să fie frumos rumenit, crocant, iar merele coapte. Tartele se scot pe un suport metalic pentru a se răci. Se glazurează cu un amestec cald de gem și zeamă de lămâie. În centru, montați câte o cireașă glasată.
Brioșe cu morcov și ananas
Ingrediente (pentru 12 bucăți)
– 100 gr făină albă, fără aditivi alimentari
– un praf de sare
– 100 gr făină integrală, fără aditivi alimentari
– 1 linguriță praf de copt
– 1 lingurița rasă bicarbonat de sodiu
– 1 linguriță scorțișoară
– 1 linguriță de ghimbir
– 175 ml ulei vegetal
– 75 gr zahăr pudră
– 2 ouă
– 125 gr morcov ras
– 225 gr ananas mărunțit ( din conservă )
– 100 gr stafide
Mod de preparare
Se cern făina de doua feluri, sarea, praful de copt, bicarbonatul, scorțișoara și ghimbirul. Se bat bine ouăle cu zahăr. Se toarnă puțin câte puțin uleiul. Se adaugă morcovul ras, ananasul, stafidele. Încorporați ușor și făina ( ingredientele cernute ) astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Se toarnă aluatul în tava specială pentru brioșe ( în formele de hărtie de copt ). Se coc 30 minute, la 180 grade C, până devin aurii. Se răcesc pe suport metalic.
Fursecuri cu ciocolată albă
Ingrediente (pentru 20 de prăjiturele)
– 100 gr unt sau margarină la temperatura camerei
– 100 gr zahăr pudră
– 100 gr zahăr brun
– 1 ou
– 1 linguriță esență de vanilie ( ori semințele unei păstăi de vanilie )
– 175 gr făină albă, fără aditivi alimentari
– 1/2 linguriță praf de copt
– un praf de sare
– 175 gr ciocolată albă, tăiată în bucățele
– 75 gr nuci pecan ori nuci, fărâmițate
Mod de preparare
Mixați untul cu cele două tipuri de zahăr ( până își dublează volumul ). Bateți bine și oul cu esența de vanilie și turnați-l peste compoziția de unt. Separat, amestecați făina, praful de copt și sarea. Adăugați-l treptat peste amestecul de unt și ou. Omogenizați cu atenție, să nu se formeze cocoloașe. Ciocolata și nucile se fărâmițează cu sucitorul și se pun în aluat. Rulati-l, porționați-l în circa 20 de bucați, formați cu mâna bile de mărimea unei nuci. Coaceți fursecurile în tava tapetată cu hârtie de copt, timp de 12 minute, în cuptorul încălzit în prealabil la 190 grade C.
* Excelente prăjiturele, simplu de pregătit, moi când sunt scoase din cuptor, fragede când se răcesc.
Biscuiți cu ciocolată
Ingrediente (pentru 16 biscuiți)
– 100 gr biscuiți digestivi
– 100 gr biscuiți cu ghimbir
– 150 gr ciocolată cu lapte
– 150 gr ciocolată simplă
– 85 gr sirop auriu din zahăr invertit ( mai puțin nociv decât zahărul alb )
– 85 gr unt
– 100 gr caise uscate, tocate mărunt
– 50 gr stafide
– 40 gr cereale pe baza de orez ( Nestle, Hipp )
Mod de preparare
Rupeți biscuiții în bucăți și băgați-i într-o pungă de plastic. Zdrobiți-i cu ajutorul unui sucitor. Topiți la bain-marie ciocolata, siropul și zahărul într-un bol termorezistent ( ori 2 -3 minute în cuptorul cu microunde ) Apoi adăugați biscuiții sfărâmați, caisele, stafidele și, la final, cerealele. Cu o lingură, așezați compoziția în tava pătrată de 20 cm, deja pregătită ( tapetată cu hârtie de copt ) Tineți tava la răcit câteva ore. Înainte de a servi, tăiați în forme pătrate.
* Siropul auriu se pretează la multe deserturi ( înghețată, baclava, clătite, îndulcitor pentru iaurt sau terci de ovăz, cataif, prăjituri însiropate ) și se prepară ușor, folosind doar zahăr, apă și lămâie. 115 gr zahăr, 3 linguri de apă, 310 ml apă, 500 gr zahăr, 1 felie de lămâie. Într-o crăticioară se pun la caramelizat 115 gr zahăr cu 3 linguri de apă. Separat, se pun la fiert 310 ml de apă. Când zahărul dă semne de caramelizare, se adăugă apa clocotită ( cu atenție sporită că sar stropi ) și restul de 500 gr zahăr. Amestecați ușor de câteva ori, adăugați și lămâia. Dați focul mic și lăsați siropul să fiarbă 40 de minute. Se răcorește și se toarnă într-un borcan sterilizat.
Turbion de cireșe cu brânză Petit-suisse
Ingrediente (pentru 4 porții)
– 250 gr cireșe foarte coapte
– 60 gr brânză petit-suisse
– 1 linguriță de zahăr
Mod de preparare
Spălați cireșele și eliminați sâmburii. Puneți-le la fiert într-o crăticioară cu 3 linguri de apă ( la foc mic, amestecând din când în când ). După 20 minute ( verificați când sunt înmuiate ), mixați-le împreună cu zahărul. După ce se răcesc, împărțiți-le în două cupe. Adăugați brânza deasupra și amestecați ușor, circular, pentru a realiza un turbion alb cu roșu.
* Desertul se consumă în 24 de ore și nu poate fi congelat.
** Cireșele sunt o sursă excelentă de vitamina C. În caz că sunt foarte dulci, renunțați la adaosul de zahăr.
Tot ce pregătiți de-a lungul anilor, cu mâinile și dăruirea voastre, de la aperitive și până la deserturi, se păstrează pentru totdeauna în sufletul copilului în binecunoscuta formă „Ceva bun ca la mama acasă”!
Nu-i dăunător consumul de dulciuri, ci mâncatul lor în exces și la ore nepotrivite. Dozate (ca și alte produse, de altfel) și servite in momentul bun (dimineața ori după masa de prânz), chiar au beneficii. Așa cum menționam și în materialul cu rețete pentru bebeluși (9-12 luni), dulciurile stimulează activitatea creierului, secreția de endorfine (hormonul fericirii) și îmbunătăţesc capacitatea de concentrare. Nu vă privați copiii de acest răsfăț.
Încă un aspect, nu toate produsele din această categorie au un indice glicemic ridicat. Dacă ne referim la ciocolata neagră de exemplu, aceasta conține de două ori mai puțin carbohidrați rapizi decât hrișca (cu cât valoarea IG este mai mare, cu atât mai rapid ajunge zahărul în sânge, de aceea sunt denumiti ”carbohidrați rapizi”). Idem pentru miere ori fructe uscate. Este interzis consumul de zahăr în caz de diabet sau de alte tulburări de sănătate.