Exista si cazuri in care mama prefera sa hraneasca copilul cu lapte praf, acele situatii in care mama nu are efectiv lapte fiind destul de rare. Hranirea cu formula sau lapte praf este totusi o decizie personala, conditionata de diverse motive, de la caz la caz. Afla de ce se tine cont in alegerea laptelui praf si care sunt regulile de preparare si pastrare a formulei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda hranirea exclusiva cu lapte matern pana la varsta de 6 luni, inceperea diversificarii alimentatiei dupa aceasta varsta in paralel cu alaptarea care poate si trebuie sa continue cat mai mult posibil.
Totusi, daca nu iti vei alapta copilul si vei opta pentru alimentatia artificiala, formulele de lapte praf pentru sugari vor asigura necesitatile nutritionale ale copilului in crestere, insa nu si anticorpii din laptele matern. Chiar daca copilul va fi hranit cu biberonul apropierea de mama nu va lipsi. Pana la varsta de cel putin 1 an laptele praf are prioritate in fata laptelui de vaca care nu este potrivit pentru sugari. Are o cantitate mult prea mare de proteine si sare care ar putea afecta pe termen lung rinichii imaturi ai sugarului.
Hranirea cu lapte praf are atat dezavantaje cat si unele avantaje. Mamele care hranesc copilul cu biberonul sunt multumite de aceasta alternativa la alaptare deoarece le ofera mai multa flexibilitate, copilul putand fi hranit si de o alta persoana – taticul, o bunica, bona, lucru ce ii va asigura mai mult timp liber. Insa, consumul de timp pentru sterilizarea biberoanelor si tetinelor dar si costurile destul de ridicate a laptelui praf sunt dezvantaje deloc de neglijat!
Despre formula sau laptele praf
Majoritatea formulelor de lapte se bazeaza pe laptele de vaca. Cu toate acestea este important sa nu se foloseasca direct lapte de vaca in alimentia sugarului. Desi, laptele de vaca sta la baza laptelui praf acesta a suferit modificari astfel incat produsul final sa corespunda nevoilor nutritionale ale copiilor foarte mici si sa poata fi digerat mai usor, stiiindu-se ca sugarii au un sistemul digestiv imatur.
Pentru ca proteinele din laptele de vaca sa fie digerate mai usor acestea sunt tratate termic cand se adauga la formula. Pentru a se ajunge la o concentratie similara laptelui matern se adauga si lactoza, iar grasimile sunt inlocuite de uleiuri vegetale dar si grasimi animale, alcatuite la randul lor din diferite tipuri de acizi grasi. Acizii grasi esentiali sunt foarte importanti pentru dezvoltarea copilului mic in special in ceea ce priveste dezvoltarea creierului. In componenta formulele de lapte sunt adaugati acizi grasi esentiali prezenti in laptele matern insa nu toti.
Exista si variante de lapte praf pe baza de soia si formule cu hidrolizate de proteine. Formula pe baza de soia este o alternativa pentru sugarii alergici la proteina laptelui de vaca sau cu intoleranta la lactoza. Atunci cand copilul are si o intoleranta fata de laptele pe baza de soia se alege o formula hipoalergenica care este mult mai usor de digerat si are sanse scazute sa provoace alergii. Exista formule de lapte si pentru situatii mai speciale care se adreseaza bebelusilor prematuri sau cu alte probleme medicale.
Cum se alege formula sau laptele praf?
In prezent exista multe variante de lapte praf pentru bebelusi insa este esential sa tineti cont in primul rand de recomandarea pediatrului care urmareste evolutia bebelusului, luna de luna, si toleranta copilului fata de o anumita formula. Un lapte praf bun pentru sugar are urmatoarele caracteristici:
Este adaptat in primul rand varstei sugarului si particularitatilor de la caz la caz continand un nivel echilibrat de carbohidrati, proteine, grasimi, vitamine si minerale. In functie de aceste aspect exista:
- Lapte praf de inceput de la nastere pana la varsta de 6 luni, care contine de regula proteine din zer, fiind adaptat nevoilor nou-nascutilor
- Lapte praf de continuare recomandat de la vasta de 6 luni, pe baza de cazeina, imbogatit cu mai mult fier si o alta combinatie de nutrienti decat laptele de inceput, adaptata varstei si nevoilor de crestere ale copiilor.
- Lapte praf de crestere – pentru copiii mai mari de 12 luni. Laptele praf de crestere se recomanda pana la varsta de 3 ani, existand lapte praf de crestere 1 an +, 2 ani + sau 3 ani +.
- Formule speciale pentru probleme sau anumite conditii medicale care se folosesc doar cu avizul medicului pediatru.
Atunci cand alegeti o marca de lapte praf verificati daca:
- Este imbogatit cu fier
- Este imbogatit cu acizi grasi esentiali, are in componenta sa DHA (acid decosahexanoic) si ARA (acid arahidonic)
- Are adaos de probiotice si prebiotice (lactobacili, bifidobacterii, oligozaharide)
- Nu are arome sau adaos de zahar
Este important sa va orientati catre o formula imbogatita cu fier, acesta fiind un nutrient esential in primii ani de viata si poate preveni anemia. Includerea acizilor grasi de tip omega 3 (DHA si ARA) in laptele praf pentru sugari s-a demonstrat ca ajuta vederea si dezvoltarea creierului. Adaugarea de probiotice si prebiotice in laptele praf va ajuta sugarul sa isi dezvolte o flora intestinala buna.
Spre orice formula va orientati sa hraniti artificial bebelusul este important ca de fiecare daca cand achizitionati cutiile de lapte praf, cel mai adesea din supermarket sau farmacii, sa verificati termenul de valabilitate! Ambalajul de asemenea trebuie examinat cu atentie. Nu cumparati cutii care sunt lovite, curg, au pete de rugina sau prezinta umflaturi.
Formulele de lapte se gasesc sub mai multe forme:
- Lapte praf (pudra), de regula o masura de pudra se amesteca cu 30 ml apa, este cel mai recomandat fiind varianta si cea mai accesibila ca pret
- Concentrat lichid care necesita completarea cu apa
- Formula gata preparata care nu mai necesita nici un alt adaos
Reguli simple de preparare si pastrare a laptelui praf
Indiferent de formula de lapte pentru care optati este indicat de asemenea sa va insusiti un set de reguli privitoare la prepararea corecta a laptelui praf. Preparati laptele praf doar inainte de a hrani copilul nu cu zeci de minute inainte! Laptele ramas se arunca, nu se pastreaza pentru mai tarziu indiferent ca este lapte praf pudra sau formula gata preparata. Exista niste aspecte legate de biberoane dar si de apa cu care se prepara laptele praf pe care ar trebui sa le respectati de fiecare data. Citeste neaparat aici mai multe despre cum se prepara corect laptele praf.
Recipientele de lapte praf vor fi pastrate intr-un loc uscat si racoros. Nu este o idee buna sa tineti formula in bucatarie. De asemenea dupa deschidere nu este necesar sa depozitati cutiile de lapte praf pudra in frigider.
In ceea ce priveste pozitia de hranire a bebelusului cu lapte praf evitati culcarea copilului pe spate, evitand astfel riscul scurgerii de lapte in ureche care poate provoca infectii. Cand hraniti copilul cu biberonul tineti-l in brate. In timpul hranirii pozitionati biberonul la un unghi de 45 de grade, pentru ca tetita sa fie in permanenta plina cu lapte si bebelusul sa nu inghita aer.
Daca copilul adoarme in timpul mesei acesta este un semn ca s-a saturat. Chiar daca a adormit trebuie sa-l ajutati sa scoata aerul tinandu-l cateva minute in pozitia de eructare. Daca a mai ramas lapte nu este o regula sa continuati masa pana la ultima picatura din biberon.
Cantitatea de lapte praf pe care trebuie sa o manance un sugar aceasta difera in functie de varsta si greutate. Daca in primele saptamani mesele pot fi intre 30 si 90 ml lapte la o masa, pe masura ce copilul creste se mareste si cantitatea. La varsta de 6 luni majoritatea bebelusilor beau la o masa 150-180 ml lapte iar la varsta de 1 an 180-210 ml lapte. Daca in ceea ce priveste alaptarea se recomanda hranirea la cerere, ori de cate ori cere sugarul, alimentatia cu lapte praf presupune un program astfel incat copilului NU i se vor da mese de lapte praf in mai putin de 3 ore de la ultimul biberon.
Atentie la suplimentele de vitamina D! Desi aceasta vitamina este continuta de majoritatea formulelor de lapte nu este suficienta. Vitamina D se va administra si copiilor hraniti cu biberonul nu doar celor hraniti la san. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului si fosforului si pentru un sistem osos puternic. Lipsa vitaminei D poate conduce usor la copiii mici la rahitism.
Tu de la ca varsta ai hranit copilul cu lapte praf? De ce ai tinut cont cand ai ales o anumita formula de lapte?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.