Stiai ca infectia cu Herpes simplex poate fi mai complicata decat bubitele inestetice care apar pe buze? Informeaza-te cum se contacteaza virusul si cum poate evolua acesta.
Ca adult, stii cu siguranta cat de dureros poate fi un herpes. Si sa vezi ca cel mic sufera de o infectie herpetica, este dureros, asta facand abstractie de aspectul atat de inestetic al leziunii. Dar este infectia cu herpes o problema grava de sanatate? Afla totul despre asta in randurile urmatoare.
HSV-1, HSV-2, herpesul oral, herpesul genital, infectia herpetica a nou-nascutului iata doar cateva dintre bolile produse de virusurile herpetice. Multi dintre parinti simt ca ii strange in spate atunci cand aud de herpes, dar virusurile Herpes simplex sunt printre cele mai frecvent intalnite virusuri care pot cauza infectii in multe zone ale corpului, inclusiv in gura, pe piele, ochi sau in zona genitala. Unele virusuri din aceasta familie cauzeaza infectii care afecteaza intregul organism. Virusul HSV-1 afecteaza cel mai adesea gura, ochii si pielea de la mijloc in sus. HSV-2 se localizeaza mai adesea la nivelul organelor genitale si poate infecta nou-nascutul. Totusi, aceasta nu este o regula foarte stricta, caci pana la un sfert din infectiile nou-nascutului pot fi provocate de HSV-1.
Cum se produce infectia cu Herpes simplex?
Daca gravida se infecteaza cu herpes genital pentru prima oara tarziu in sarcina, un procent de 30-50% dintre bebelusii nascuti pe cale vaginala vor fi de asemenea infectati cu virusul herpetic. Totusi, majoritatea bebelusilor cu herpes neonatal sunt nascuti de mame care nu au nici un simptom evident de herpes genital.
Infectiile herpetice la copii sunt frecvente, in special la copiii care frecventeaza diverse forme de colectivitate. Statisticile arata ca pana la varsta de 10 ani, macar o treime dintre copii sunt infectati cu virusul herpetic.
Care sunt simptomele infectiei cu Herpes simplex?
Majoritatea copiilor nu manifesta nici un simptom la prima infectie cu Herpes simplex. In cazul in care copilul dezvolta totusi simptome, cele mai comune sunt cele de stomatita: pe gingii si in jurul gurii apar vezicule si ulceratii dureroase, insotite de febra si de scaderea poftei de mancare. Aceasta evolutie se datoreaza in general infectiei cu HSV – 1. Infectiile recurente produs leziunea herpetica in forma cunoscuta si adultilor, cel mai adesea in zona buzelor sau la limita dintre buza si pielea fetei.
In cazul persoanelor cu probleme severe ale sistemului imunitar infectia herpetica se poate complica grav, ajungandu-se pana la encefalita. Nou-nascutii sunt categoria cea mai expusa la infectiile complicate cu Herpes simplex, caci desi la multi dintre ei leziunile se limiteaza la piele, la altii infectia poate afecta numeroase organe, inclusiv creierul.
Herpesul este contagios?
Infectia herpetica este foarte contagioasa. Cel mai frecvent el se transmite prin contactul direct cu leziunile, dar se poate transmite si prin contact cu secretiile genitale sau cu saliva. Folosirea aceluiasi prosop, a aceluiasi tacam, a aceleiasi cani sunt doar cateva dintre caile de transmitere a virusului.
Cat dureaza heresul pana la vindecare?
Odata infectat cu virusul herpetic, infectia persista de obicei tot restul vietii. Aceasta infectie se numeste herpes primar. Daca discutam despre leziunile de pe piele care apar la reactivarea periodica a virusului, ele tind sa se vindece de la sine in 7-10 zile, fara a lasa nici un fel de cicatrici. Leziunile cutanate pot insa reaparea oricand, cei care sufera de reactivari periodice afirmand ca ele par sa fie legate de factori de mediu cum sunt schimbari puternice de temperatura sau expunere la soare; problemele care slabesc temporar sistemul imunitar pot de asemenea sa declanseze o reactivare. Este cazul febrei, racelilor, sau pur si simplu a stresului.
Exista un tratament eficient pentru herpes?
Exista medicamente antivirale folosite pentru tratarea herpesului si cu cat tratamentul este instituit mai devreme, cu atat el e mai eficient. Medicul este cel care va decide daca este necesar sa apelezi la asemenea solutii, in functie de localizare, extindere si varsta copilului.
Infectia cu herpes poate fi prevenita?
Evitarea contactului cu leziunile este eficienta in reducerea numarului de infectii. Persoanele imunocompromise pot necesita medicatie antivirala speciala daca sunt expusi la contactul cu virusul, sau daca sunt deja infectati si exista conditii care ar putea declansa o reactivare a acestuia. In cazul in care viitoarea mama a fost infectata cu virusul pentru prima oara in ultimul trimestru de sarcina, medicii recomanda efectuarea cezarienei de urgenta in maxim 4 ore de la ruperea membranelor, aceasta recomandare minimizand, dar nu excluzand complet, riscul de contaminare a nou-nascutului.
Voi v-ati confruntat cu problema infectiei cu Herpes simplex? Cum o tratati?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.