Cu siguranta stii ca giardioza este frecvent intalnita la copii. Este firesc, avand in vedere ca umbla mereu cu manutele peste tot si nu se sinchisesc nici cat negru sub unghie de murdarie! Poate fi giardioza prevenita? Afla cum se manifesta giardia la copii si ce alternative de tratament ai.
Infectia cu giardia, denumita si giardioza, se produce de obicei in cazul consumului de apa insuficient tratata. In gradinite, ea poate provoca veritabile epidemii, transmiterea fecal – orala a parazitului fiind favorizata de aglomeratia de copii care folosesc diverse obiecte in comun si care nu sunt interesati de o igiena riguroasa a mainilor.
Ce este giardioza?
Giardioza reprezinta infectia cu parazitul denumit Giardia intestinalis. Giardia este un parazit unicelular care traieste in intestinul subtire al oamenilor si al animalelor. Majoritatea infectiilor cu giardia se produc prin consumul de apa contaminata sau ca urmare a unei igiene insuficient de riguroasa.
Care sunt simptomele infectiei cu giardia?
Cel mai frecvent simptom al infectiei cu giardia este diareea. Ea apare in 70 – 90% dintre copiii afectati si se asociaza cu dureri abdominale si crampe. La unii copii simptomele infectiei sunt mult mai discrete si constau in balonare, stare de greata cu sau fara voma, stare generala de rau si oboseala. Febra este rar intalnita. Caracteristic infectiei cu giardia este faptul ca simptomele nu apar imediat dupa infectie, ci dupa macar o saptamana. In cazul in care nu este tratata, infectia poate persista timp de cateva luni sau chiar ani.
Cum poti preveni infectia cu giardia?
Exista cateva masuri generale pe care le poti lua pentru a reduce riscul de infectie a celui mic. In primul rand nu ii oferi apa din nici o sursa netratata. Teoretic, apa de la robinet nu ar trebui sa ridice nici o problema, insa in cazul bebelusilor recomandam sa folosesti apa plata imbuteliata sau apa speciala pentru bebelusi. Daca nu ai de ales, poti filtra apa folosind un filtru cu pori cu diametrul mai mic de 1 micrometru. Fierberea apei pentru macar 1 minut scade de asemenea spre zero riscul de imbolnavire.
Daca exista banuieli ca apa de la robinet ar putea fi contaminata, ai grija sa nu o folosesti nici pentru prepararea sucurilor sau a cuburilor de gheata. Evita spalarea dintilor cu apa de robinet, daca aceasta nu este sigura.
Este extrem de important sa il speli pe maini pe cel mic inainte de a-i da sa manance. De asemenea, si tu trebuie sa te speli pe maini de fiecare data cand schimbi scutecul celui mic, de cate ori folosesti toaleta sau dupa ce te joci cu animale. Fructele si legumele pot fi de asemenea contaminate cu Giardia. De aceea este important ca ele sa fie spalate temeinic inainte de a fi consumate. Apa de la piscina poate fi de asemenea o sursa de imbolnavire, caci parazitul nu este intotdeauna ucis de clorul din apa, iar clorinarea apei nu este intotdeauna efectuata corect.
Cum se diagnosticheaza giardioza?
Cel mai sigur test este cel efectuat din fecale, care urmareste identificarea antigenului Giardia. Testul este capabil sa identifice pana la 90% dintre persoanele infectate. Diagnosticul microscopic nu este la fel de rapid si de precis, caci in acest caz este necesara examinarea a 3 probe de fecale pentru a se ajunge la o acuratete de 90%.
Care este tratamentul standard impotriva giardiozei?
Cel mai eficient tratament medicamentos este reprezentat de cel efectuat cu metronidazol. Aceasta substanta activa este regasita in diverse produse farmaceutice, medicul pediatru fiind singurul in masura sa il aleaga pe cel potrivit varstei, greutatii si starii de sanatate a copilului tau.
Exista tratamente alternative pentru giardia?
In cazul in care giardioza copilului tau este asimptomatica si a fost descoperita intamplator cu ocazia altor analize, poti incerca sa apelezi la tratamente alternative. Exista in farmacii o serie de produse pe baza de plante, a caror administrare pare sa ajute la eradicarea infectiei.
Exista, pentru copiii mai marisori, cura cu seminte de dovleac despre care se spune ca ar fi de asemenea eficienta. Indiferent la ce varianta de tratament apelezi, este foarte important sa ceri inainte avizul medicului pediatru. De asemenea, este esential ca la 1-2 saptamani de la terminarea tratamentului, sa repeti analizele celui mic pentru a verifica eficienta curei efectuate.
Tu te-ai confruntat cu diagnosticul de giardioza?
Cum s-a manifestat la copilul tau? Ce tratament i-ai administrat?
Citește și despre:
Gastroenterita acuta la copii – o afectiunea gastrica frecventa in anotimpul cald
Cum se manifestă la copii infecția cu Helicobacter Pylori
Zgârieturi, julituri, tăieturi? Primul ajutor și prevenirea semnelor inestetice
Copilul tușește și face febră des. Când aceste simptome tot se repetă, unde greșim?
Inflamaţii oro-faringiene | Cum scapam de streptococul de grup A
Respirație șuierătoare? Ce să NU faci în tratamentul bronșiolitei
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.