A fost odată ca niciodată un timp în care Crăciunul însemna o mulțime de ciocolată, pahare de șampanie, petreceri în toiul nopții și dimineți leneșe… A fost! Totul se schimbă când vine pe lume COPILUL. Vezi cum să te organizezi ca să supraviețuiți sărbătorilor în familie. Dacă deja ai pe față zâmbetul acela de atotștiutoare (ei, hai că știi care, ăla nițel într-o parte…), mai gândește-te o dată! Sau mai bine imaginează-ți asta (mai ales dacă acesta este primul Crăciun cu bebelușul tău):
Ai pregătit o masă festivă cu de toate, de la aperitive la desert(uri). Ești nițel cam… varză!, dar deh, asta e, primul vostru Crăciun cu bebe și ai mari speranțe. Așteptați invitați. Pe mama ta, mama lui, tații amândurora, mătușa de la Sinaia, unchiul de la Constanța, bunica lui, bunicul tău, pe Maria, care sigur vine cu Cristian.
Casa se umple aproape instant. Bebelușul tău trece din brațele unora în brațele altora, copilul mai mare stă speriat într-un colț, recitând pentru străbunica lui toate poeziile pe care și le mai aduce aminte, soțul îți zice din zâmbet că e disperat să mai întrețină conversații, iar tu încă mai aduci platouri și castronașe la masă. Mai zâmbești?!
Derulează înapoi! Unde ești? În momentul în care ți-a venit ideea de mai sus? Și zâmbești?! Acum știi sigur că e o idee buna? Ai visat urât, dar bine că te-ai trezit la timp. Să știi de la mine că primul Crăciun cu bebe se petrece acasă, doar voi și bebe, și oricine te înțelege dacă vrei să faci asta. Și ar mai fi câteva reguli pentru care o să-mi mulțumești că ți le-am spus:
Regula numărul 1: de Crăciun, mai puțin înseamnă mai mult
Iar mai puțin înseamnă mai puțină lume, mai puțină mâncare, mai puține dulciuri, mai puține activități obositoare (gen fuga după cadouri, vizite interminabile, mese nesfârșite, deschiderea a zeci de cadouri). Cu atât mai mult cu cât bebelușul vostru trăiește primul lui Crăciun, are nevoie de liniște, are nevoie să i se respecte rutina, are nevoie ca voi să fiți fericiți și liniștiți în jurul lui. Deci cu cât îți vei petrece mai puțin timp cu pregătirile imense ale acestei seri, cu atât mai mult timp îți va rămâne pentru tine și pentru bebe.
Dacă ai și un copil mai mare, nu uita să pregătești niște activități care să vă ofere ocazia de a petrece timp împreună, fie afară, la zăpadă, fie în casă, jucând joculețe, citind o carte de Crăciun, ori vizionând un film pentru copii.
Regula numărul 2: spune-le tuturor că îi veți vizita doar dacă bebelușul e liniștit
Acasă, bebelușul (dar și copilul mic) are tot ceea ce îi trebuie ca să fie liniștit (mâncare, jucăriile lui, camera lui), iar asta îl va ajuta să evite stresul. Un bebeluș liniștit, înseamnă și un părinte fericit. Iată ce Crăciun frumos!
Regula numărul 3: să ai mereu o strategie de retragere
Asta e bine să o aveți mereu în minte, mai ales după ce apare primul copil. O veți folosi ori de câte ori vreți să puneți capăt unei discuții plictisitoare, unei întâlniri neavenite. Dați vina pe copil! Copilul are, toată lumea știe, nevoi urgente, așa că vă scuzați în numele lui și o întindeți de acolo!
Regula numărul 4: bebe în loc de cadouri
Goana după cadouri înseamnă o mulțime de timp petrecut prin mall-uri, cozi interminabile, agitație, aglomerație. În loc de cadouri, anul acesta pregătește pentru toată familia poze cu bebelușul! Scrie mesaje haioase pentru fiecare rudă din familie și gata, te-ai achitat onorabil! Dacă ai prin apropiere un centru care le poate scana și lipi pe magneți de frigider, se cheamă că ești norocoasă.
Regula numărul 5: comandă online cadourile
Nu mai e o noutate că reduci foarte mult din timpul alocat căutărilor și găsirii cadourilor potrivite. Așa că dacă ești obligată să faci cadouri, ia în considera varianta de a le comanda de pe Internet. Nu uita însă să faci asta de prin noiembrie, ca să fii sigură că ajunge la timp ca să-l poți oferi.
Regula numărul 6: alege cele mai rapide rețete
Dacă nu mergi la părinți unde vă așteaptă masa pusă, renunță la ideea de a face cinzeci de feluri de feluri de mâncare, ori vreo prăjitură simandicoasă (și plină de zahăr!), care îți cere atenția câteva ore bune. Pregătește ceafă de porc la grătar cu legume sau pomana porcului cu piure de cartofi. Iar ca dulce, niște turtă dulce ori biscuiți făcuți de tine și ornați de copil. Seara de Crăciun reprezintă o singură seară în care nu mâncăm cu două guri fiecare!
Regula numărul 7: casa nearanjată e o casă locuită! Repetă!
Serios, repetă, îți face bine! Pentru că de acest Crăciun îți propun să închizi ochii și să nu vezi chiar toate lucrurile pe care nu ai reușit să le pui la locul lor. În schimb, vreau să te fac să vezi că în casa ta dezordonată, oamenii sunt liniștiți și fără stres. Hai că poți, doar e Crăciunul!
Regula numărul 8: fă o tradiție din a face ceea ce vrei tu!
Până anul acesta ați fost la ai lui (în Ajun), la ai tăi (de Crăciun), la prieteni, au fost părinții la voi, apoi prietenii, apoi ați petrecut un Crăciun cu toții. Anul acesta parcă e altfel. Simți că magia Crăciunului stă în bărbia micuță și pufoasă a bebelușului tău, iar mirosul Crăciunului nu mai e scorțișoara, ci pielicica lui de nou-născut cald și moale. Nu-ți vine să-ți iei ochii de la mogâldeața care v-a umplut inimile. Nici nu o face! De anul acesta, fă ce simți. Există tradiții de Crăciun, dar cum ar fi ca de anul acesta să petreci Crăciunul în familia ta care a crescut cu un nou membru? Fă o tradiție din a face ce vrei tu!
Citește și: Nu ți-ar plăcea să ți se spună că faci o treabă minunată? Sau că ești grozavă? Mami, tu ce îți dorești de Crăciun?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.