Mușchi încordați, țipete, plâns, neliniște… De îndată ce se apropie de apă, comportamentul bebelușului tău se schimbă dramatic și se pare că este suficient de speriat. De unde această frică de apă? Cum poți să-ți ajuți copilul să-și învingă frica de apă și să se bucure de baie, piscină sau mare?
Frica de apă la un copil poate fi cauzată de multe lucruri
Anxietățile părinților
Frica de apă a unui copil poate fi alimentată de fricile părinților (teama de a se îneca, teama de a uda capul copilului etc.). Părinții își transmit adesea preocupările fără să știe, iar copiii lor, care sunt ca niște bureți, absorb aceste unde negative.
O experiență veche neplăcută
Uneori, frica de apă a unui bebeluș sau a copilului se datorează unui eveniment neplăcut, care poate să fi trecut neobservat de părinți.
Frica de un element în mișcare
Mișcările apei fie în baie sau în piscină sunt uneori îngrijorătoare pentru un bebeluș sau un copil mic și pot provoca panică.
Frica de necunoscut
Aceasta se referă în principal la copiii care merg la baie într-un mediu natural. De obicei, este imposibil să vezi fundul apei și acest lucru nu este neapărat liniștitor.
Dimensiunea piscinelor si imensitatea marii
Proporțiile unei piscine și infinitul mării nu au nimic de-a face cu cele ale căzii sau chiuvetei în care bebelușul face baie. Prin urmare, mărimea lor poate fi de mare îngrijorare. Sunetele și mirosurile asociate cu aceste spații necunoscute pot avea, de asemenea, un impact asupra fricii de apă.
Cum poți ajuta un copil să-și depășească frica de apă?
Bebelușii înotători sunt o modalitate excelentă de a-ți ajuta copilul să facă față fricii de apă.
Ce sunt bebelușii înotători? Bebelușii înotători își propun să introducă copiii în plăcerile apei de la o vârstă fragedă. Ședințele în apă au loc în bazinele pentru copii iar bebelușii sunt însoțiți de un părinte. În timpul alocat, părintele și bebelușul efectuează mici exerciții și jocuri în timpul cărora bebelușul se poate lăsa purtat, plutește, se poate juca, efectua mișcări, își ascuți simțurile.
Pe lângă faptul că vă ajută copilul să se familiarizeze cu apa, bebelușii înotători oferă oportunități grozave pentru momente speciale. Activitățile vor ajuta, de asemenea, la dezvoltarea abilităților motorii.
CITEȘTE ȘI: Inotul la bebelusi si copii mici – Beneficii pentru o dezvoltare armonioasa
Cum să faci timpul băiței plăcut pentru un bebeluș?
• Asigurați-vă că apa ( maxim 37 grade Celsius) și camera sunt la temperatura potrivită (maxim 24 grade Celsius);
• Vorbește cu copilul tău și asigură-l că ești alături de el și că va fi bine;
• Puneți în cădiță jucarii, de preferat colorate si care fac zgomot;
• Vorbește cu copilul despre ce trebuie să faci cu apa. „Îți voi spăla părul”, „O să-ți clătesc fața”
• Pentru a merge mai departe, puteți să vă spălați copilul într-un cădiță mică de plastic, mai degrabă decât într-o cadă mare. Poate că spațiul mai restrâns îl va ajuta să-l liniștească.
Citește și despre: Avantajele folosirii produselor ecologice pentru bebeluși, concepute cu respect pentru pielea lor sensibilă
Ce comportament să adopte părintele pentru a-l ajuta pe bebeluș să-și depășească frica de apă?
A ajuta un bebeluș sau un copil să facă față fricii de apă înseamnă și adoptarea unei atitudini grijulii.
• Evitați mișcările bruște
• Nu supărați copilul când este în apă.
Dacă copilul se ține de tine și nu vrea să intre în apă, nu-l forța pentru a nu-i spori frica. Lasă-l să meargă în ritmul lui. Pentru a-l convinge, poți încerca să faci o plimbare lângă piscină sau lângă apă și să-i prezinți zona și să facă o activitate. Transferați apă dintr-un recipient în altul, de exemplu. Acest lucru este valabil și pentru baie. Abordați lucrurile din perspectiva jocului.
• Lăsați copilul să facă tot ce vrea cu apa (într-o anumită măsură desigur). Vrea neobosit să toarne apă de la un obiect la altul timp de 20 de minute? Lasă-l să o facă. Se distrează stropind cu apă? Lasă-l să-și conducă experimentul (și să adopte o ținută potrivită). Ideea este să-l lași să-și găsească drumul spre apă în orice mod alege.
• Evitați atitudinile și cuvintele care induc anxietate. Batjocura, comparațiile (cu alți copii de exemplu) dar și devalorizările sunt de evitat. Unii părinți le folosesc pentru a provoca o reacție la copil, dar pot fi foarte contraproductive. Calmarea, ascultarea și îmbrățișarea ar trebui să fie la ordinea zilei. CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, unghiuțele, urechiușele
Dacă bebelușul tău este îngrozit de momentul băiței, nu este nimic mai rău decât să-l pui în cadă cu forța. Este traumatizant și poate face situația mai rea decât mai bună. Ia-o mai ușor: dacă copilului tău îi este frică de cada plină, lasă-l să intre în ea în timp ce o umpli. Puteți încerca și o cadă mult mai mică, cu doar puțină apă. Copilul este în sfârșit în cadă? Nu-l lăsați acolo prea mult timp dacă simțiți că este anxios. Dă-i timp să se acomodeze cu acest spațiu din nou.
Creați o diversiune: cu jucării noi de baie, făcându-l să râdă, cântând muzică, atragându-i atenția asupra altceva… Există cărți mici de baie: începeți povestea înainte de a intra în baie și continuați să citiți până când acceptă să intre in apa.
Sari peste baie… dar nu peste toaleta! Există și alte moduri de a-ți spăla copilul. Îi poți oferi dușul, desigur. Acordați atenție presiunii și temperaturii jetului. Lăsați copilul să-și pună mâna sub capul de duș, să se joace cu para dușului, apoi să-și umezească treptat partea inferioară a corpului și spatele, pentru a termina cu restul. Dacă copilul tău pare să se sperie de apă, lasă-l să se spele la chiuvetă. Începe cu mâinile, apoi își udă el însuși fața cu mănușa.
Schimbați-vă rutina: dacă baia de seară nu mai este o plăcere, încercați o baie dimineața. Dacă se poate într-o zi în care ai timp. Mai puțin obosit la începutul zilei, copilul se poate relaxa mai bine. Vorbește cu el! În timpul tuturor acestor pași, calmați-vă copilul și asigurați-l de afecțiunea voastră. Spune-i cât de plăcut este acel mic jet de apă caldă pe spate, de exemplu. Vorbește despre baie în termeni pozitivi: o baie caldă se simte bine! CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.