Cu precadere in “sezonul racelilor” este des vehiculata sintagma “batista bebelusului”. Pentru cine nu este la curent cu “inventiile bebelusesti” aceasta denumire starneste mirare insa majoritatea mamelor stiu despre ce e vorba. Ca orice inventie din domeniul puericulturii, si batista bebelusilor este controversata, fiind ba preamarita ba contestata atat de catre parinti cat si de catre specialisti.
Ce este batista bebelusului?
“Batista bebelusului” este un dispozitiv menit sa suplineasca faptul ca in general pana-n 3 ani copiii nu stiu sa isi sufle nasul astfel ca in perioada racelilor ei sufera din cauza mucozitatilor care le obtureaza respiratia. Batista bebelusului se monteaza la un aspirator obisnuit, de uz casnic. Aceasta idee ii sperie la inceput pe majoritatea parintilor, timorati ca “vor aspira creierii bebelusului”, dar instrumentul isi regleaza singur intensitatea si nu exista pericole in acest sens.
Batista bebelusului – Argumentele pro:
- Este cel mai eficient mijloc de extragere a mucozitatilor atunci cand alte manevre sau instrumente precum pompa de nas sau aspiratorul nazal manual nu pot face fata;
- Lasand secretiile sa stagneze exista riscul complicatiilor, al otitelor, al supra-infectiilor;
- Fara a-i aspira mucozitatile copilul nu poate respira bine, nu se poate odihni, nu poate suge/fi alimentat cu biberonul;
- Folosind batista bebelusului starea generala a copilului se amelioreaza, odata cu deblocarea cailor respiratorii;
Argumente contra folosirii batiste bebelusului:
- Extragerea brusca si cu putere a secretiilor nazale usuca mucoasa astfel incat pentru a se apara aceasta va produce mai mult mucus, intrandu-se intr-un cerc vicios: cu cat aspiri mai mult si mai des cu atat secretiile nazale vor fi mai abundente;
- Batista bebelusului irita mucoasa nazala;
- Unii specialist spun ca desi este eficienta pe termen scurt, pe termen lung copilul va fi afectat capatand predispozitie spre rinite alergice serioase, din cauza bruscarii mucoasei, si dezvoltand polipi;
- Mucusul secretat are rolul sau, inclusiv acela de a proteja organismul de praf iar aspirarea totala a narilor lasa poarta deschisa pentru praf si virusi.
- Multi copii se sperie de zgomotul produs de aspirator.
Cum se foloseste corect batista bebelusului?
In orice caz, asupra unui lucru specialistii cad de acord: nu este bine sa se abuzeze de acest dispozitiv! Daca parintii se decid sa foloseasca batista bebelusului trebuie sa o faca in conditii de necesitate, cand alte metode alternative precum serul fiziologic, o ceapa taiata in patru pusa in apropierea patului, pozitie cat mai verticala la somn nu au avut succes. De asemenea, trebuie utilizata conform instructiunilor, nasul trebuie bine hidratat cu ser fiziologic sau apa de mare inainte de aspirare pentru a inmuia mucozitatile uscate care altfel nu vor iesi, nu se obtureaza nara cu capatul dispozitivului ci trebuie lasat un pic de spatiu intre ele.
CITEȘTE ȘI: Cum aspirăm corect secrețiile nazale ale bebelușului?
In niciun caz nu se foloseste batista bebelusului pentru curatarea zilnica a nasului! Multe mame fac acest lucru din exces de zel, crezand ca este o “masura igienica” necesara. Alte mame sunt ingrijorate de fornaitul nou-nascutului si considera ca este din cauza unor mucozitati care-i obtureaza respiratia si ca este nevoie de aspirarea acelor mucozitati. Insa acel fornait este specific majoritatii nou-nascutilor, este normal si poate avea diverse cauze:
- Copilul nu a fost bine aspirat la nastere de lichid amniotic;
- Pozitia orizontala de inceput favorizeaza acumularea de mucozitati mai ales cand bebelusul plange;
- De asemenea in urma regurgitarilor laptele poate ajunge si stagna in nas;
- Sforaitul se poate datora si vegetatiilor adenoide (cunoscute sub denumirea de “polipi”) care nu pun probleme daca nu se accentueaza in timp.
Prin urmare nu se justifica folosirea batiste bebelusului la nou-nascuti in scopul “igienei zilnice a nasului”, pentru prevenirea fornaielii si multi specialisti considera ca nu ar trebui oricum folosita inainte de o luna de viata. Batista bebelusului se foloseste daca mama decide ca este absolut necesar si nu reuseste sa asigure confortul copilului. Altfel se recomanda batista bebelusului doar in cazul racelilor care se lasa cu secretii abundente, in scopul ameliorarii starii generale a respiratiei si pentru prevenirea complicatiilor.
Mamele au opinii variate despre utilizarea „Batiștei bebelușului” (un dispozitiv folosit pentru a curăța căile nazale ale bebelușilor prin aspirare), iar părerile lor se împart de obicei în funcție de experiențele personale și de reacțiile copilului. Iată câteva aspecte frecvent menționate de mame:
Ce spun mamele despre batista bebelusului
Batista bebelusului – aspecte pozitive:
Eficiență în curățarea nasului: Multe mame apreciază eficiența batistei bebelușului, considerând-o un instrument foarte util pentru a elibera nasul bebelușului de secreții și a ușura respirația, mai ales în timpul răcelilor.
Prevenirea complicațiilor respiratorii: Unele mame subliniază că ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii, deoarece curățarea frecventă a nasului poate împiedica acumularea mucusului, care poate duce la complicații.
Rapiditate și confort: În ciuda anxietății inițiale, multe mame spun că, odată ce se obișnuiesc cu dispozitivul, îl folosesc rapid și eficient, iar bebelușul se simte mai confortabil după utilizare.
Batista bebelusului – aspecte negative:
Rezistența bebelușului: Unii bebeluși nu reacționează bine la procesul de aspirare, iar mamele observă că devin agitați sau plâng în timpul utilizării. Acest lucru poate face procesul stresant atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Folosirea frecventă: Unele mame își exprimă îngrijorarea că utilizarea frecventă a batistei bebelușului poate irita mucoasa nazală a copilului, mai ales dacă este utilizată de mai multe ori pe zi.
Dificultăți în manipulare: Mamele care nu sunt obișnuite cu acest dispozitiv pot considera dificil să îl folosească la început sau să își facă bebelușul să stea liniștit în timpul procedurii.
În general, majoritatea mamelor consideră batista bebelușului un instrument util, dar menționează că este important să fie folosită cu grijă și moderație pentru a evita disconfortul copilului.
CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Tu folosesti batista bebelusului sau alt dispozitiv de aspirare a mucozitatilor?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.