Oricâte jucării noi s-ar inventa, „scenariile“ propuse de lumile miniaturale nu se vor demoda niciodată. Iar beneficiile acestui joc vor rămâne la fel de importante.
Când eram mici, fratele meu primise de un Moș Nicolae o pungă mare plină cu cowboy, indieni și cai. Erau mici, încăpeau într-o palmă de copil. Erau ușoare, fiind confectionate din plastic, dar erau tare frumos colorate, cu multe detalii.
Mi-amintesc că Răzvan îi alinia pe pervazul din sufragerie, se lăsa pe vine în dreptul lor și îi privea ore în șir, schimbându-le din când în când poziția și scoțând niște sunete guturale și pufnituri. Mai târziu, când tatei i s-a făcut milă de el și i-a adus și un fort din lemn, s-a încins joaca. Fortul, o construcție inventată de tata din șipci de lemn, era de fapt un gard cu o singură poartă, cu patru turnuri de apărare la fiecare dintre colțuri și cu un fel de pasarelă suspendată în spatele gardurilor, de unde cowboy-ii trăgeau cu puștile către indieni. Era o nebunie!
Zile în șir Răzvan se pierdea în jocul de-a indienii, iar eu, care nu aveam decât păpuși mari, din plastic, nu prea găseam jucăria potrivită cu care să ader la jocul lui. Dar tare mi-ar fi plăcut să intru în joc!
N-a mai trecut mult și, așa cum se întâmplă când un copil pur își pune o dorință în gând și mii de îngeri sar să i-o îndeplinească, Moș Crăciun mi-a adus o gentuță de plastic plină cu păpușele cu păr lung, creț și cu pălării. Erau superbe! Aveau rochițe lungi, pline de culoare și pantofiori de plastic cu toc, care puteau fi descălțați și încălțați de câte ori voiam eu.
Mama a fost cea care m-a învățat să-mi fac, mai apoi, casa păpușilor. Pe un raft minuț de bibliotecă m-a lăsat să aranjez dormitoarele și sufrageriile micuțelor prințese. Din cutii de chibrituri le făcuse paturi, canapele și covoare, iar cutiile mici de cremă deveniseră măsuțe de cafea. Avem și eu lumea mea și ceea ce-mi plăcea cel mai mult la jocul ăsta era că puteam schimba regulile când voiam eu, puteam adăuga elemente noi, puteam schimba scenariul zilnic, păstrând personajele și platoul.
Mai târziu, când am devenit la rândul meu mămică, am citit despre importanța jocului cu lumile miniaturale și i-am oferit fiicei mele o fermă de animale.
Playmobil mi-a oferit soluția!
Astăzi nu mai e nevoie, ca părinte, să creezi lumi mici pentru micuțul tău. Găsești în magazine o mulțime de astfel de lumi, gata făcute. Dacă nu știi sigur ce îi place mai mult copilului, iată câteva idei preferate din care poți alege:
- orașe cu case și străzi;
- ferme și clădiri de țară;
- magazine cu animale de companie și rezervații naturale;
- păpuși și case pentru păpuși;
- trenuri și căi ferate;
- cavaleri, castele și prințese.
Playmobil vine cu o propunere deosebit de atractivă: ferma căluților. Sunt multe lucruri de făcut în ferma căluților de la Playmobil. Grajdurile trebuie să fie curățate, caii hrăniți și plimbați, dar fanii adevărați ai cailor știu ce trebuie făcut la o fermă de cai și se vor distra foarte bine făcând acest lucru. Poți lăsa caii din compartimentele individuale în padocul spațios din aer liber. Ei vor sări plini de energie în jurul padocului. După curățarea compartimentelor individuale ale cailor, călărețul își poate alege șaua și accesoriile potrivite pentru următoarea plimbare.
Multitudinea de accesorii îi va încânta peste măsură pe cei mici și îi vor ajută să-și dezvolte, în joacă, o mulțime de abilități de la cele motrice fine (prindere, apucare, mânuire), la cele cognitive (organizarea și dezvoltarea unor relații între personaje, crearea scenariilor de joc zilnic), fără să le uită pe cele de limbaj (asta pentru că el întreabă, el răspunde în jocul lui). Pare simplu, nu este, dar e grozav să fii un fel de șef de care ascultă toate jucăriile! Și asta le face plăcere celor mici, pentru că, sincer acum, puține sunt ocaziile în care pot dicta celorlalți ce să facă.
O mulțime de beneficii de la Playmobil
Povestea Playmobil a început în anul 1876 in Germania pentru ca, în prezent, jucăriile companiei să se bucure de un imens succes peste tot în lume. Jucăriile prezentate au un aspect realistic, ce reproduc perfect obiectele folosite în lumea reală. Atenția pentru detaliu reprezintă o caracteristică dominantă pentru această marcă de jucării.
Primele seturi ale companiei reproduceau scene din viața indienilor din America, muncitorilor în construcții și cavalerilor medievali. Cu o experiență bogată, cei de la Playmobil încurajează copiii să își creeze propriile aventuri, lăsându-le astfel imaginația și creativitatea să înflorească. Experții au constatat că felul în care copiii se bucură de lumea miniaturală se schimbă în timpul vârstei preșcolare. Astfel, după vârsta de trei ani, copiii încep să își aranjeze cu atenție mașinile, căsuțele de jucărie și păpușile, tratându-le pe fiecare în mod individual. Ei știu cine locuiește în fiecare casă, cine conduce o mașină sau alta sau cine este pasager. Știu ce rol joacă fiecare minielement, fiecare păpușică, fiecare personaj. Ei știu totul și aceasta este lumea lor. Lumea creată de ei, pe care o pot mânui.
Fiecare produs oferit pe piață reprezintă o experiență unică pentru orice copil. Gama Playmobil cuprinde Farm, Poney Ranch și Life in the City, fiecare oferind copiilor o primă viziune asupra vieții la țară sau la oraș și a diverselor activități tipice acestora. O eventuală profesie viitoare poate fi încurajată de părinți prin joc, achiziționând articole precum: Top Agents, Police, Fire Rescue, Hospital, Transport, Construction sau Animal Clinic. Este foarte ușor să îți imaginezi cum era pe timpul cowboy-lor, piraților și a cavalerilor medievali sau să intri în luptă cu temuții dragonii cu ajutorul articolelor Western, Pirates, Knights, Treasure Hunters, Dragon Land, Stone Age. Copilul tău creste cu Playmobil!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.