In zilele toride de vara cand soarele arde puternic pericolul insolatiei este foarte aproape. Sugarii si copiii mici fac parte din categoria persoanelor cu risc crescut de a face insolatie. Riscul este si mai mare daca sunt deshidratati. Se recomanda ca sugarii cu varsta sub 12 luni sa nu fie tinuti direct la soare.
Cum se manifesta insolatia la bebelusi si copii mici?
Insolatia este rezultatul expunerii la temperaturi prea ridicate, timp indelungat. Temperatura corpului creste, putand sa depaseasca 40 de grade Celsius. Odata instalata insolatia, se pot produce prejudicii la nivelul sistemului nervos sau al altor organe. Iti poti da seama ca bebelusul a facut insolatie daca observi:
- Cresterea temperaturii si absenta transpiratiei
- Pielea este fierbinte, rosie si uscata.
- Gura este uscata, iar ochii afundati in orbite.
- La sugari fontanela deprimata este semn de supraincalzire.
- Acuza dureri abdominale, varsa.
- Devine neobisnuit de agitat.
- Respira rapid si superficial.
- Are dureri de cap (bebelusul va plange foarte puternic).
Insolatia la copiii mici este o urgenta medicala si poate fi fatala daca nu este tratata imediat. In cazurile grave, cand starea de sanatate a copilului se agraveaza rapid si copilul face convulsii sau isi pierde cunostinta este necesara internarea de urgenta in spital.
Care sunt regulile de prim ajutor in caz de insolatie la copii?
Daca ai cea mai mica banuiala ca bebelusul tau a facut insolatie, dezbraca-l si mergi cu el intr-un loc racoros. Este important sa-i administrezi lichide cat mai repede.
Nu este indicat sa-l scufunzi in apa rece. Ii poti face o baie cu apa calduta, maxim 35 de grade Celsius sau poti sa-l stergi cu apa. Temperatura corpului trebuie monitorizata constant.
Administrarea de antitermice poate ajuta in aceste cazuri. Copilul trebuie supravegheat indeaproape si dus la un consult de specialitate de urgenta daca starea de sanatate se agraveaza. In cazurile grave este necesara internarea in spital de urgenta deoarece o „banala” insolatie poate ameninta viata copilului!
Cum se previne insolatia la copii?
Specialistii recomanda mamelor sa trateze cu multa prudenta expunerea la soare a bebelusilor, mai ales daca acestia au mai putin de 12 luni. In intervalul orar 10-17 se evita plimbarile.
Capul va fi protejat cu palariute subtiri, deschise la culoare. Corpul poate fi acoperit in totalitate de hainute subtiri, de preferat tot deschise la culoare. Cremele de protectie solara cu un indice de cel putin 30 se vor aplica zilnic, la plimbare, nu doar in vacanta la mare.
Copilul va fi hidratat permanent, preferabil numai cu apa. Se mai pot consuma: lapte, compot, suc de fructe. Se vor evita bauturile indulcite si acidulate cand afara este foarte cald.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.