Alimentele pot fi purtatoare de bacterii care produc cel mai adesea toxiinfectii alimentare. Acestea pot afeca in mod grav sanatatea copilului deoarece este la varsta la care flora lui intestinala nu este suficient de bine dezvoltata pentru a functiona ca o bariera naturala si a-l proteja.
Prepararea insuficienta a unor alimente si depozitarea lor necorespunzatoare sunt cauzele cele mai frecvente ale toxiinfectiilor alimentare. Obiceiurile legate de igiena ne pot feri de multe neplaceri! Cel mai important lucru pe care tu si copilul trebuie sa-l faceti frecvent este sa va spalati bine pe maini, de fiecare data, inainte de a pune mana pe orice aliment. De asemenea cea mai mica urma de sapun trebuie indepartata de pe mainile copilului.
De ce oul poate provoca probleme grave daca nu este preparat corespunzator?
Pericol de intoxicatii alimentare reprezentat de ou se refera in special de albus care poate fi purtator de Salmonela. Ouale trebuiesc gatite foarte bine pentru a elimina orice risc. Nu oferi nicodata copilului alimente care contin oua crude, il expui unui risc foarte mare. O toxiinfectie alimentare cu Salmonela este ceva foarte grav.
Cand am cumparat carne era in termen si parea proaspata. De ce a provocat probleme ?
Carnea si ficatul de pui insuficient gatite sau manevrate gresit pot de asemenea provoca neplaceri. Aceasta deoarece, carnea de pui este purtatoare de Salmonela si de Campylobacter, doua bacterii periculoase iar carnea de vita tocata este cea mai comuna sursa de Escherichia Coli, cea mai comuna cauza a gastroenterocolitei acute de natura bacteriana. Nu doar aceste bacterii sunt raspunzatoare de neplacerile din zona digestiva care pot pune sanatatea copilului in pericol dar sunt cele mai frecvente cauze.
Zeama de carne (sangele) poate contine Escherichia Coli si alte bacteii care pot contamina orice, de la ustensile pana la alte alimente cu care intra in contact (contaminare incrucisata).
De aceea este se recomada sa gatesti intotdeauna carnea la temperaturi inalte si sa respecti timpul necesar de preparare. Nu servi nicodata copilului carne care are chiar si cele mai mici urme de roz!
Manevrarea in siguranta a carnii incepe din momentul in care o cumperi. Carnea, ficatul de pui, pestele ar trebui puse in cosul de cumparaturi ultimele, chiar inainte de a merge la casa pentru ca aceastea sa nu stea timp indelungat la o temperatra mai mare de 4 grade, care favorizeaza dezvoltarea bacteriilor. Temperatura acestor produse nu trebuie sa depaseasca temperatura frigiderului decat pe o perioada foarte scurta de timp, insemnand cateva minute. Ajunsa acasa pune-le in frigider cat mai repede.
Daca la raionul de carne sau peste exista gheata roaga vanzatorul sa iti puna putina intr-o punga separata pentru a tine alimentele la rece. Evita sa cumperi carne congelata si orienteaza-te spre cea refrigerata. Alege doar carnea proaspata care nu expira peste o zi sau doua. Nu recongela niciodata carne de orice fel, peste sau alimente care au fost anterior congelate.
Alte surse frecvente de toxiinfectii alimentare sunt lactatele nepasteriurizate precum si vegetalele nespalate. Ofera copilului tau doar lactate pasteurizate, cumparate din magazine si nu din piata. Fructele si legumele ar trebui spalate foarte bine sub jet de apa rece, deoarece in ramasitete de nisip sau pamant de pe ele pot fi bacterii periculoase. In timpul verii sucurile de fructe sau legume trebuie consumate imediat dupa preparare deoarece se altereaza foarte usor.
De ce mierea de albine nu este indicata copiilor sub 1 an?
Una din sursele intoxicatiilor la copilul mic poate fi mierea de albine si siropul de porumb. Acestea pot contine o bacterie denumita Clostridium Botulinum ce poate provoca o boala grava – botulismul infantil, ce poate duce la deces. Printre simptomele botulismului se numara constipatia, lipsa poftei de mancare si slabiciunea.
Introducerea mierii sau a siropului de porumb in alimente ce urmeaza a fi coapte poate reduce riscul infestarii cu Clostridium Botulinum. De asemenea cumpararea de miere pasteurizata poate reduce acest risc.
Te-ar mai putea interesa:
Cum il inveti obiceiuri alimentare sanatoase
3 motive pentru care piticul tau refuza sa manance
Importanta lactatelor in alimentatia copiilor
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.