Adesea, parintii, mai cu seama proaspetii parinti tind sa priveasca febra ca si pe cel mai aprig dusman, dar in realitate aceasta trebuie privita ca si un simptom, care trebuie tratat ca atare, nu ca si o boala grava, incurabila sau alte exagerari. Desigur ca nu vom trece in cealalta extrema dar nici nu vom imbratisa ideea de a nu actiona asupra febrei, mai ales in cazul sugariilor sub varsta de 3 luni, cazuri in care febra poate fi substratul unei alte afectiuni cu risc fatal.
Febra, numita si pirexie este o reactia „normala” de aparare a organismului, un semn de alarma care de cele mai multe ori indica lupta organismului impotriva unor infectii bacteriene sau virale, chiar si supraincalzirea corpului datorita unor situatii precum expunerea prelungita la soare sau prin „supra-imbracarea” copilului. CITEȘTE ȘI: În ce boli apare febra la copii și cum se manifestă
Inainte de a aborda principalele erori pe care parintele le poate face acasa in urma dezinformarii sale sau a unui mesaj bine intentionat dar prost elaborat, primul gest pe care il va face atunci cand termometrul arata „febra” este sa ramana calm. Primul ajutor dar si cel mai rapid, sunteti dvs, ca si parinte, motiv pentru care nu trebuie sa ne panicam, astfel ii vom transmite starea de agitatie copilului, deja aflat intr-o neplacere termica.
Iar in legatura cu sfaturile primite din exterior, de la cutarica vecina sau mamica de pe grup, desi chiar si pe grupurile de mamici observ femei in plina ascensiune in materie de asimilare a informatiei concrete/corecte si la curent cu noile reglementari, fiind putin probabil sa primiti un sfat gresit, dar fiind posibil sa primiti un sfat care sa nu functioneze ci sa inrautateasca situatia, intrucat fiecare copil si organism este unic si reactioneaza diferit la anumiti agenti patogeni (microbi, virusuri, paraziti). Haideti sa stopam perpetuarea acestor tehnici greșite, indemnuri care in contextul acestui subiect atat de sensibil, trebuie eliminate/evitate. CITEȘTE ȘI DESPRE: 5 Cele mai frecvente GREȘELI ale părinților când copilul este bolnav, unele putând fi chiar fatale
CONFORT TERMIC, NU EXAGERARE
Dintr-un oarecare motiv transmis din generatie in generatie, parintii simt nevoia sa isi „infofoleasca” pruncul cu hainute mult prea groase, pilote peste pilote si perne, actiuni care contribuie la riscul de sufocare al bebelusului (asfixia) dar si supraincalzirea acestuia, fapt care denota o falsa alarma hipertermica, adica febra prin supraincalzire, nicidecum febra asociata unei boli. Prin acoperirea copilului, pentru a-l forta sa transpire si astfel sa „ajutam” corpul in procesul de termoreglare, nu vom face altceva, decat sa contribuim la mentinerea caldurii in interior, caldura pe care corpul doreste sa o elimine, inrautatind astfel situatia.
CALDURA MARE, MON CHER!
Nu mai vorbim despre temperatura ambientala, care nu trebuie sa depaseasca 22°C, cu indulgenta 24°C iar umiditatea pastrandu-se in procent de 45%-60%. Si asta doar la noi, dupa recomandarile din literatura noastra. Stiati ca in tarile nordice, temperatura camerei este recomandata a fi 17°C- 20°C? Si mai stiati ca acestia isi lasa copiii afara, in carucior pentru somnul de dupa-amiaza? Acesta este singurul moment in care parintii isi permit o oarecare exagerare vestimentara pentru confortul termic al micutului.
Deci, in concluzie, avem grija mare la temperatura si la umiditatea camerei. Din exces de zel, bine intentionat, riscam ca bebelusii sa fie supraincalziti, prin urmare acestia vor deveni nelinistiti, agitati sau in cel mai rau caz se pot declansa anumite probleme respiratorii acute (alergii, astm, bronsite). CITEȘTE ȘI DESPRE: Bebelușul meu prezintă dificultăți de respirație. Ce să fac?
OTETUL IN SALATE SI USTUROIUL PE PAINE
Nu sunteti la curent cu usturoiul in ureche, compresele cu otet si alcool? Nu ati pierdut nimic. Practici care se credeau odinioara a fi efective in scaderea rapida a temperaturii. Nimic mai fals. Datorita pielii bebelusului care este intens vascularizata si cu o suprafata corporala mica, alcoolul aplicat pe pielea acestuia se absoarbe foarte rapid, fapt care va determina INTOXICATIA cu ALCOOL.
Bunicii mereu ne-au sfatuit sa introducem catelul de usturoi in ureche, avand un efect garantat 100% in atingerea confortului termic. Aceasta idee nefondata si absolut rudimentara nu va conduce decat la impiedicarea procesului de convectie (de eliberare a caldurii) prin blocarea canalului auditiv. Otetul aplicat pe pielea sensibila a bebelusului nu doar ca va produce arsuri, dar prin volatizarea acestuia, vaporii vor patrunde in caile respiratorii afectand astfel caile aeriene.
MAMA LOR DE ANTIBIOTICE
ANTIBIÓTIC, -Ă, antibiotici, -ce, s. n., adj. 1. S. n. Substanță organică solubilă, produsă de unele microorganisme animale și vegetale, care are capacitatea de a distruge anumiți microbi sau de a le opri dezvoltarea, fapt pentru care se utilizează în tratamentul bolilor infecțioase.
Retinem ca antibioticul nu este ANTITERMIC, nu are legatura si nu poate ajuta la scaderea temperaturii, deci nu este de prima intentie. Niciodata. Administrarea antibioticelor este benefica numai impotriva infectiilor bacteriene si nu vor actiona impotriva infectiilor produse de virusuri, precum raceala obisnuita sau gripa. In plus, prin administrarea frecventa a acestora, nu vom face decat sa contribuim la o crestere exponentiala a bacteriilor rezistente la antibiotice. Medicul este singura persoana care poate decide administrarea sau nu a antibioticelor, in urma unui consult medical complet.
NU LASA PE MAINE, CE POTI FACE AZI
Este exclus sa nu contactam medicul in timp util, mai ales in anumite circumstante care pot pune in pericol viata celui mic.
Acest aspect este cel mai important atunci cand vorbim despre un sugar mai mic de 3 luni, cu temperatura mai mare de 38°C, temperatura care in urma masurilor de scadere termica si a antitermicelor uzuale nu scade si care poate fi cauza unor boli grave, boli care nu pot fi depistate de catre un parinte. In acest caz CONTACTAM MEDICUL.
In cazul unui copil mai mic de 6 luni cu temperatura mai mare de 39°C care inca prezinta temperatura crescuta si care nu scade in decurs de 24h chiar in urma instituirii medicatiei, de catre parinte APELAM MEDICUL.
ACEASTA NU REPREZINTA O REGULA IAR DACA STAREA SE INTENSIFICA, VOM APELA DE URGENTA SPECIALISTUL.
DACA OBSERVATII SI ALTE ASOCIERI: fotofobie (nu suporta lumina), apatie, somnolenta, varsaturi, diaree, eruptii cutanate ANUNTAM MEDICUL! NOU-NASCUTUL (0-28 DE ZILE) SI SUGARUL mai mic de 3 LUNI TREBUIE VAZUTI OBLIGATORIU DE CATRE MEDIC.
CITEȘTE ȘI: 15 semnale de alarmă ale nou-născutului care te trimit de urgență la medic!!
Antitermic pentru febra. NU ABUZAM
Prin administrarea unui antitermic, controlom manifestarile date de febra in sine, dar nu controlom sau stopam boala, de aceea vom fi atenti la distanta dintre dozele aceluiasi antitermic intre care se va asigura un interval de 6h. Pe langa abuzul de antitermice, vom evita intercalarea acestora (ibuprofen x paracetamol) fara recomandarea medicului curant. Studiile efectuate pana in prezent nu demonstreaza cu exactitate, eficacitatea administrarii concomitente sau alternative a celor doua faimoase antipiretice, chiar daca acestea au un mod de actiune similar.
NU ADMINISTRAM IBUPROFRON COPILULUI mai mic de 3 LUNI SI sub 6 kg DATORITA EFECTELOR ADVERSE CARE POT APAREA – gastrointentinale, renale, sindromul Reye.
CITEȘTE ȘI DESPRE: PUSEUL DE CREȘTERE LA BEBELUȘI – Tot ce trebuie să știe o mămică
NU DIN PRIMA SEARA
Nu se administreaza algocalmin de prima intentie – substanta activa este metamizolul sodic care poate produce agranulocitoza, avand un efect fatal datorita scaderii leucocitelor – celulele albe care au rolul de a apara organismul. Algocalmin sub forma de supozitor se administreaza numai la recomandarea si sub supravegherea doctorului pentru febra foarte inalta si atunci cand alte medicamente nu au scazut febra. CITEȘTE ȘI: Novocalmin supozitoare poate să scadă rapid febra dar nu se administrează sub vârsta de 4 ani!!!
ATENTIE LA CALEA DE ADMINISTRARE
• DACA COPILUL ASOCIAZA SI VARSATURI = ADMINISTRAM ANTITERMICUL SUB FORMA DE SUPOZITOARE
• DACA COPILUL ASOCIAZA DIAREE = ADMINISTRAM ANTITERMICUL SUB FORMA DE SUSPENSIE/SIROP
NU ADMINISTRAM MEDICAMENTE „DUPA URECHE”
Dozele medicamentelor antitermice se administreaza in functie de varsta si greutatea copilului, in niciun caz dupa simturile noastre sau dupa recomadarile altor persoane nespecializate. Cel mai simplu este sa apelati medicul care se ocupa de copilul dvs, acesta cunoscandu-i in totalitate intregul istoric, fiind cel mai in masura sa va raspunda intrebarilor sau nedumeririlor.
FARA COMPRESE CU APA RECE
Compresele, impachetarile sau baile se vor face cu apa la temperatura camerei sau cu un grad mai mic decat temperatura copilului cu scaderea treptata a apei. Nu se va folosi apa rece, deoarece dorim sa scadem temperatura si sa atingem confortul termic treptat, nu brusc, evitand astfel inducerea socului termic. Aveti incredere in instinctul de parinte care de cele mai multe ori nu dezamageste. Nu ezitati sa contactati medicul curant pentru orice intrebare, nelamurire sau in situatiile in care va simtiti dezorientata/coplesita.
SPUNE NU ASPIRINEI!
Metoda uzuala, de scadere termica care poate provoca complicatii fatale, reprezinta administrarea aspirinei, copiilor < 16 ani. Utilizarea aspirinei ca si antitermic, in contextul unei infectii virale, si anume gripa, determina aparitia sindromului Reye, afectiune cu caracter fatal, datorita presiunii asupra creierului si ficatului. Pentru a evita complicatiile de aceasta natura, este important sa citim cu atentie prospectul fiecarui medicament, inainte de administrarea lui, cu atat mai mult in cazul copiilor. CITEȘTE ȘI: FEBRA la copii: cum o scădem REPEDE și CORECT fără medicamente
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.