In incercarea de a aduce pe lume un copil perfect sanatos, avem grija la alimentatie, la mediul in care lucram, la locurile in care alegem sa socializam, la produsele cu care ne machiem, la creme de corp. Dar de multe ori, in incercarea de a pastra un mediu cat mai curat si de a ne pregati pentru venirea pe lume a celui mic, pierdem din vedere un lucru esential. Cat de sanatoase sunt, pentru tine si pentru cel mic, produsele de curatenie folosite uzual in gospodarie?
Teoria ne spune ca ar trebui sa folosim manusi atunci cand umblam cu diverse substante chimice, chiar daca este vorba doar despre aparent inofensivul detergent de vase. Insa cate dintre noi chiar o fac? Si este aceasta o masura suficienta de a ne proteja? Cum raman cu ceea ce inhalam? Cu resturile de detergenti din haine si asternuturi, cu substantele cu care curatam cada de baie?
Exista produse de curatenie care ar trebui evitate in sarcina?
Raspunsul specialistilor este DA. Citeste eticheta produsului inainte de a-l cumpara si evita produsele pe eticheta carora exista mentiunea ca sunt toxice din cauza vaporilor pe care ii produc. De exemplu, solutiile pentru curatat aragazul si cele folosite pentru geamuri contin adeseori eteri de glicol, care cresc riscul de avort. Produsele pentru eliminarea mucegaiului contin fenoli, care cresc riscul aparitiei anomaliilor fetale. Chiar daca produsele de curatenie nu contin neaparat substante nocive, ele au un miros puternic din cauza amoniacului sau a clorului din compozitie, care iti pot creea o stare accentuata de disconfort.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Produsele de curatenie si sarcina – Cum poti micsora riscurile?
De fiecare data cand faci curat, foloseste manusi. Ele reduc riscul ca toate chimicalele folosite sa se absoarba in piele si de asemenea iti protejeaza pielea delicata a mainilor. Deschide mereu larg geamul de cate ori folosesti substante chimice. Daca e posibil, este si mai bine sa deschizi geamul in mai multe incaperi, pentru ca, curentul de aer format sa ajute la indepartarea cat mai rapida a vaporilor toxici si a mirosurilor puternice. Alege alternative domestice, inofensive, pentru produsele de curatenie clasice. Bicarbonatul de sodiu face minuni in cazi si chiuvete, iar un amestec in parti egale de apa si otet iti va lasa deopotriva geamurile si blatul de bucatarie impecabile.
Inalbitorii pentru textile si solutiile de indepartare a petelor pot fi inclocuite cu succes de un amestec de o parte peroxid de hidrogen la 8 parti apa. Inmoaie in solutie zona patata, sau adauga amestecul in masina de spalat pentru a face rufele albe mai albe. Nu amesteca NICIODATA produse de curatat care contin clor, cu produse care contin amoniac. Vaporii care se elibereaza sunt extrem de periculosi pentru oricine!
Evita produsele de curatare cu aerosoli. Alege-le pe cele cu puverizator. Produsele de tip spray imprastie particule foarte fine in intregul spatiu in care sunt folosite, astfel incat cantitatea de produs care va fi inhalata este considerabil mai mare.
Apeleaza la ajutorul sotului sau la ajutor calificat. Nu este nevoie sa angajezi pe cineva care sa vina zilnic sa aspire, sa stearga praful sau sa spele vasele, dar e o idee buna ca o data pe saptamana sa vina cineva care sa poara curata temeinic baile si bucataria, fara sa fii obligata sa te expui la toate chimicalele din aceste produse.
O unealta extrem de utila ca sa iti faci o idee in legatura cu riscul pe care il ridica diverse produse de curatenie, atat in perioada sarcinii cat si mai tarziu, cand copilul tau va fi si el expus la tot ceea ce se intampla in si pe langa casa ta, este acest site. Desi este creeat pentru piata americana de consum, el este absolut utilizabil si pentru noi. Desi poarta denumiri comerciale diferite, majoritatea produselor de curatenie au compozitie asemanatoare daca deservesc acelasi scop.
Tu cum te-ai descurcat cu curatenia in perioada sarcinii? Te-ai ferit de anumite produse de curatenie?
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.