Colicile au fost mult timp definite ca dureri de burtica ale nou nascutului si sugarului, datorate imaturitatii tubului digestiv si gazelor care se acumuleaza la nivelul acestuia. Acum, definitia colicilor este mai larga, durerile abdominale fiind doar una dintre posibilele cauze. Colicile sunt prima piatra de incercare in meseria de parinte. Exista vreo legatura intre ce mananca mama si colicile bebelusului? Citeste articolul urmator ca sa afli!
Ce trebuie sa manance o proaspata mamica?
Evident, alimentatia mamei care alapteaza trebuie sa fie cat mai sanatoasa si mai diversificata. Mamicile au nevoie de o dieta completa, bogata in calciu si magneziu, vitamine si minerale, proteine si lipide. Este bine ca mamicile sa evite prajelile si rantasurile, alimentele semiprocesate pline de conservanti, sucurile din comert, mezelurile.
Exista alimente care, mancate de mama, determina aparitia colicilor?
Acest subiect este inca dezbatut de catre medici, moase si cercetatori. Unii medici recomanda ca in primele luni de viata ale bebelusului, mamicile sa evite sa consume alimente care baloneaza. Varza, cartofii, fasolea, ciupercile, mazarea fac parte din aceasta categorie.
Exista medici care sustin ca si produsele lactate consumate de mama pot fi invinuite pentru durerile de burta ale bebelusului. Acestia recomanda ca mama sa evite sa consume lactate proaspete si sa opteze mai degraba pentru branzeturile fermentate.
Consultantii in alaptare pe de alta parte, sustin ca nu exista nici o legatura intre ce mananca mama si durerile de burta ale bebelusului. Din contra, ei le incurajeaza pe proaspetele mamici sa isi satisfaca poftele culinare, in masura in care alegerile lor sunt sanatoase.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Ce alimente modifica gustul laptelui?
Gustul laptelui matern poate fi modificat de alimentele consumate de mama. Mararul si patrunjelul, ceapa si usturoiul si alte plante aromatice par sa schimbe putin gustul laptelui, oferindu-i o aroma aparte. Totusi mamicile nu trebuie sa isi faca griji. Se pare ca bebelusii sunt obisnuiti cu aceste discrete variatii de gust inca din perioada vietii intrauterine, caci s-a demonstrat ca si lichidul amniotic este influentat de consumul de usturoi.
Ce legatura exista intre alimentatia mamei si calitatea laptelui?
Natura le-a oferit bebelusilor sanse maxime de supravietuire.
Studiind calitatea laptelui de la mame din Africa, din zone foarte sarace si cu resurse limitate, in care malnutritia este frecvent intalnita, cercetatorii au demonstrat ca indiferent de cat de limitata este alimentatia mamei in perioada de alaptare, calitatea laptelui ramane constanta.
CITEȘTE ȘI: Totul despre alimentatia mamei care alapteaza
Organismul matern va apela la propriile rezerve pentru a asigura o alimentatie satisfacatoare micutului bebelus. Desigur, daca alimentatia mamei este saraca in anumite elemente, organismul sau va avea de suferit. Este cazul calciului de exemplu, pe care organismul il mobilizeaza din oase daca lipseste o sursa externa satisfacatoare.
De aceea li se recomanda femeilor care alapteaza sa aiba o dieta bogata in calciu sau sa apeleze la suplimente medicamentoase, pentru a evita aparitia osteoporozei mai tarziu. In orice caz, doar in conditii de malnutritite severa s-a observat o scadere calitativa a compozitiei laptelui matern. Pe de alta parte, mamele trebuie sa tina cont de faptul ca, la fel ca in perioada in care au fost insarcinate, tot ceea ce mananca ele ajunge la bebelusul lor.
Chiar daca grasimea, proteinele, vitaminele si mineralele din laptele matern isi pastreaza proportiile si atunci cand mama are o alimentatie dezechilibrata, in compozitia laptelui trec si cofeina, nicotina, alcoolul, medicamentele si chiar chimicalele din sucurile din comert, conservantii din mezeluri si asa mai departe. Iata de ce este important ca si dupa nastere, mamele care alapteaza sa pastreze aceleasi obiceiuri alimentare sanatoare.
Ce legatura exista intre alimentatia mamei si cantitatea de lapte?
Nici cantitatea de lapte nu variaza semnificativ in functie de alimentatia mamei. Mai degraba gradul de hidratare a mamei poate afecta cantitatea de lapte produsa. In cazul in care mama este deshidratata, cantitatea de lapte produsa poate scadea semnificativ. Este o schimbare temporara care se remediaza odata ce deshidratarea este inlaturata.
Cum procedam pentru a evita neplacerile legate de colici?
Deoarece extremele nu sunt niciodata bune, iti recomandam sa ai o conduita moderata si in ceea ce priveste alimentatia. Teoretic, colicile dispar in jurul varstei de 3 luni, asadar perioada de restrictii nu este prea indelungata. Totusi, cel mai bine este ca si pana atunci, si dupa aceea, sa testezi reactia bebelusului la alimentele pe care le consumi.
Incepe cu cantitati mici din alimentele care sunt cunoscute ca determinand balonare. S-ar putea ca bebelusul sa nu fie deloc afectat de acestea, caz in care poti manca fara grija. Tine cont de faptul ca uneori se intampla ca bebelusii sa aiba reactii digestive la alimente care nu se afla pe lista de „interzise”. Unele mamici au avut surpriza neplacuta ca bebelusii lor sa nu aiba colici niciodata, cu exceptia momentului in care ele au consumat salata verde.
Tu ce alimente ai evitat in primele luni de viata ale bebelusului? Ai observat vreo legatura intre alimentatia ta si colicile celui mic?
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.