Amniocenteza este un test destul de invaziv, menit sa descopere eventuale probleme cu sarcina ta si cu bebelusul care se dezvolta in uter. Afla cand este ea recomandata si daca este riscanta!
In timpul sarcinii, fetusul este inconjurat de lichidul amniotic, o substanta destul de asemanatoare cu apa. Lichidul amniotic contine celule fetale si alte substante, cum este alfa-fetoproteina. Aceste substante pot oferi informatii foarte importante despre sanatatea bebelusului tau, cu mult inainte ca acesta sa se nasca.
Ce este amniocenteza?
Amniocenteza este o analiza prenatala prin care se recolteaza o cantitate mica de lichid amniotic, care va fi ulterior analizata. Mostra de lichid amniotic recoltata, cativa mililitri, se extreg cu ajutorul unui ac lung, care se introduce prin abdomen pana in uter, sub ghidaj ecografic. Pe aceasta proba de lichid se pot efectua mai multe teste, in functie de recomandarea medicului.
Cand este indicata efectuarea amniocentezei?
Inainte de a-ti recomanda efectuarea amniocentezei, medicul va efectua intai o ecografie completa. Amniocenteza este menita sa confirme sau sa infirme unele diagnostice, de tipul sindromului Down, sau a altor boli cromozomiale.
Amniocenteza este o metoda de diagnostic invazica, care are asociat un mic risc atat pentru mama cat si pentru bebelus. Prin urmare, ea nu se efectueaza de rutina, la femei in legatura cu care nu exista nici o banuiala ca ar avea vreun factor de risc. Ea le este recomandata viitoarelor mamici care au avut un rezultat anormal la ecografie, care au un storic familial de anomalii congenitale sau care au avut o sarcina sau o nastere a unui bebelus cu o anomalie congenitala.
Ce boli pot fi diagnosticate prin amniocenteza?
Amniocenteza nu poate detecta toate anomaliile care pot aparea in perioada de viata intrauterina. Ea este utilizata pentru diagnosticarea sindromului Down, a siclemiei, fibrozei chistice, distrofiei musculare, a bolii Tay-Sachs si alte boli rare.
Amniocenteza poate de asemenea detecta unele defecte de tub neural, cum sunt spina bifida si anenecefalia. Pe de alta parte, o ecografie atent efectuata va detecta anomalii care nu pot fi identificate prin amniocenteza, cum e buza de iepure, gura de lup sau defecte cardiace. Exista insa si anomalii congenitale care nu pot fi detectate nici prin ecografie, nici cu ajutorul amniocentezei.
Pe langa confirmarea sau infirmarea acestor diagnostice, amniocenteza iti va indica cu certitudine si sexul copilului, insa acesta nu va fi niciodata singura recomandare pentru amniocenteza!
In ultimul trimestru de sarcina, amniocenteza poate verifica gradul de maturare a plamanilor bebelusului sau poate fi folosita pentru a identifica o eventuala infectie a lichidului amniotic.
Cat de precise sunt rezultatele amniocentezei?
Rezultatele amniocentezei au un procent de certitudine de 99.4%. Amniocenteza este cea mai sigura metoda de diagnostic pentru bolile cromozomiale.
Cand se efectueaza amniocenteza?
De obicei, amniocenteza se efectueaza intre saptamanile 15 si 18 de sarcina.
Care sunt riscurile asociate amniocentezei?
Desi efectuata corect amniocenteza este o interventie destul de sigura, ea are asociata si un mic risc. Statistic, exista un risc mai mic de 1% de avort spontan dupa interventie (intre 1 la 200 si 1 la 400 de cazuri).
Ce trebuie sa fac dupa procedura?
Dupa amniocenteza, medicul iti va recomanda sa mergi acasa si sa te odihnesti pentru restul zilei. In nici un caz nu ar trebui sa faci efort sau sa ridici obiecte grele. De asemenea, ar trebui sa eviti contactul sexual in ziua respectiva. Daca simti vreun disconfort, poti lua Paracetamol si poti contacta medicul pentru mai multe indicatii. In mod normal, a doua zi ar trebui sa poti reveni la activitatile obisnuite, in afara cazului in care medicul a avut vreun motiv sa iti recomande altceva.
Desigur, daca preferi, ii poti spune medicului ca alegi sa nu faci amniocenteza. Daca esti impotriva intreruperii sarcinii, indiferent de diagnostic, efectuarea amniocentezei nu are nici un rost.
Tu cunosti pe cineva care a primit recomandare sa faca amniocenteza? Rezultatul a fost similar examenului ecografic si rezultatelor dublului sau triplului test?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.