Daca ai auzit ca pentru fiecare luna bebelusul ar trebui sa aiba cate un dintisor, consideram ca este doar un mit. Primul dintisor apare intre lunile a 6-a si a 9-a pentru cei mai multi copii. La fel de normal este ca primul dinte sa apara la varsta de 4 luni sau dupa varsta de 1 an. Aparitia primilor dinti este influentata genetic, asa ca daca tie sau sotului tau ti-au iesit dintii tarziu, probabilitatea ca si copilului sa-i iasa la fel este destul de mare. Specialistii sunt de parere ca aparitia dintilor mai devreme sau mai tarziu nu prezinta avantaje, eventual dezavantaje. Insa sunt de acord ca dintii de lapte ar trebui creasca toti pana in jurul varstei de 3 ani a copilului.
Majoritatea copiilor au cei toti 20 de dinti de lapte la varsta de 18 luni
Daca bebelusul tau nu se incadreaza in acest tipar, medicii stomatologi si pediatrii sunt de parere ca nu trebuie sa te ingrijorezi. Desi momentul aparitiei dentitiei este unul variabil, avand mai mult legatura cu mostenirea genetica, lucrurile stau diferit in ceea ce priveste ordinea eruptiei, aceasta fiind aproape aceeasi la toti copiii.
Simptomele eruptiei dentare pot fi:
- Salivatia abundenta care poate provoca iritatie in jurul gurii;
- Gingiile sunt rosii si inflamate, cu niste puncte albe acolo unde va erupe dintele;
- Bebelusul devine mai agitat;
- Apetitul ii scade;
- Plange mai mult si nelinistea este evidenta;
- Duce toate obiecele la gurita si le roade;
- Isi baga mai multe degete in gura timp mai indelungat;
- Unii bebelusi fac febra, maxim 38 grade C si au episoade de scaune moi;
Primii dinti de lapte sunt incisivii, dintii din fata, de sus si de jos.
Uita-te in gurita lui, ai putea vedea varful albicios al dintelui. Locul unde va aparea un dinte este inrosit si umflat. Unii bebelusi sunt de-a dreptul profund deranjati de eruptia dentara, devenind nervosi si iritati, refuzand total mancarea sau facand febra. Altii nu prezinta nimic schimbat nici inaintea eruptei dentare, nici dupa.
Ce ii ingrijoreaza foarte mult pe majoritatea parintilor in perioada eruptiei dentare este refuzul bebelusului de a mai manca solide si a prefera mai mult lichidele. Aceasta se intampla deoarece dintele provoaca o inflamatie in gingie, umflatura care ii poate provoca de la disconfort pana la o durere intensa. Cand mesteca si chiar cand suge se genereaza o presiune mai mare asupra gingiei inflamate si in consecinta o durere mai mare. Aparitia dintilor din fata din partea de jos, incisivii, provoaca de cele mai multe ori refuzul bebelusului de a manca. Dupa aparitia primilor dinti, intensitatea manifestarilor din timpul eruptiei dentare este posibil sa scada in intensitate.
Cum pot ameliora durerea cauzata de eruptia dentara?
Pentru diminuarea disconfortului creat de eruperea dintilor exista in farmacii geluri speciale pentru gingii si remedii homeopate. L-ar mai putea ajuta masajul gingiei sau oferiea de inele speciale de dentitie. Impotriva febrei nu trebuie sa folosesti decat antitermice. Chiar daca acestea se elibereaza fara prescriptie medicala, intreaba pediatrul copilului inainte si respecta ce-ti recomanda. Daca febra copilului este mai mare de 38 de grade C, poate fi vorba de o infectie separata si este necesar un consult de specialitate. De multe ori aparitia dintilor este interpretata de parinti ca o posibila cauza pentru orice disconfort, dar nu in toate cazurile vinovatii sunt primii dintisori.
Cum ingrijesc dintii bebelusului?
Dintii bebelusului trebuie ingrijiti din momentul aparitiei lor. Exista paste de dinti speciale pentru bebelusi, fara fluor, care nu prezinta riscuri daca sunt inghitite. Cel mai adesea sunt insotite de o periuta de dinti din silicon sub forma unui degetar mai lung. Iti va fi foarte usor sa-i ingrijesti primii dintisori si sa-l inveti pe bebelus obiceiuri sanatoase.
De indata ce bebelusul va fi capabil sa tina periuta si sa o coordoneze, permite-i sa se perieze atunci cand il speli pe dinti. Pana in jurul varstei de 4 ani este recomandat sa folosesti periute si paste de dinti special create pentru nevoile copiilor din aceasta perioada de crestere. La fel de important este sa-i protejezi dantura de lapte prin reducerea consumului de dulciuri: bomboane, caramele, jeleuri, ciocolata, prajituri si bauturi indulcite, care pe langa faptul ca i-ar putea provoca carii, sunt lipsite in totalitate de substante nutritive atat de necesare copiilor pentru a se dezvolta armonios.
Te-ar mai putea interesa pe aceeasi tema:
Ingrijirea dintilor de lapte
Prima masa a bebelusului
De ce ar trebui sa astepti cel putin 4 luni ?
De ce plange bebelusul ?
Bebelusul are febra ?
Primul An al bebelusului
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.