Ti-a spus cel mic cam des in ultima vreme ca il dor genunchii la joaca? Sau picioarele seara cand in sfarsit se duce la culcare? Ti-a vorbit medicul despre durerile de crestere? Iata tot ce trebuie sa stii despre ele.
Durerile de crestere apar la toti copii? Poti preveni cumva aparitia lor? Sunt riscante? Trebuie tratate? Si daca da, cum?
Ce sunt durerile de crestere la copii?
Durerile de crestere sunt de fapt dureri musculare care apar la copii. Cel mai adesea ii afecteaza pe copiii intre 3 si 5 ani si apoi pe cei mai marisori, intre 8-11 ani. Durerile de crestere apar mai ales la nivelul picioarelor, mai frecvent in spatele genunchilor sau in zona gambelor. Desi pot fi neplacute, durerile de crestere sunt in general benigne, dispar asa cum au aparut si nu au nici un fel de consecinte pe termen lung.
De ce apar durerile de crestere?
Initial se credea ca durerile de crestere sunt datorate alungirii oaselor. Ipoteza nu este complet anulata, dar e putin probabila avand in vedere durata scurta a durerii. S-a afirmat ca durerile de crestere ar fi dureri articulare, insa aceasta nu este adevarat, ba dimpotriva. In prezent lumea medicala tinde sa creada ca durerile de crestere sunt dureri musculare datorate faptului ca la copii ligamentele sunt mai laxe decat la adulti. Faptul ca simptomele tind sa apara la sfarsitul unor zile solicitante din punct de vedere fizic sustine aceasta ultima ipoteza.
Insa nu doar oboseala musculara poate fi incriminata. Unii medici sustin ca o postura defectuoasa va solicita suplimentar picioarele si va declansa acest tip de suferinta.
Durerile de crestere la copii – Care sunt simptomele?
Copiii se plang de dureri musculare difuze la ambele picioare, in general in zona gambei sau in spatele genunchilor sau in zona anterioara a coapselor. Miscarea picioarelor nu inrautateste si nici nu amelioreaza durerea, fapt ce demonstreaza ca articulatiile nu sunt afectate. Durerile apar in general seara sau noaptea, fie sporadic, fie timp de cateva zile la rand. Uneori durerea este destul de puternica incat sa il trezeasca pe copil din somn, dar in general dispare pana dimineata. Durerile nu afecteaza mersul sau cheful de joaca al copilului si, in rare cazuri, se pot extinde si la nivelul bratelor.
Cum se diagnosticheaza durerile de crestere?
De cele mai multe ori acest diagnostic este unul de excludere. Medicul va examina cu atentie copilul si va elimina, pe rand, toate celelalte posibile cauze ale durerii. In rare cazuri medicul poate solicita efectuarea de radiografii sau analize ale sangelui.
Durerile de crestere – Cum iti poti ajuta copilul?
Spre deosebire de orice alte afectiuni cu localizare la picioare, copiii cu dureri de crestere adora sa li se faca masaj. Maseaza ambele picioare cu miscari lungi si lente pentu a ajuta la relaxarea musculaturii. Intinde si indoaie pe rand fiecare dintre articulatii. In cazul in care copilul nu se poate odihni, ii poti administra, ca exceptie, o doza de paracetamol.
Durerile de crestere – Cand e cazul sa mergi la medic?
Exista situatii in care durerile pe care le acuza copilul au alta cauza. Contacteaza cat mai repede medicul daca cel mic se plange de durere persistenta sau daca durerea apare dimineata la trezire si se amelioreaza dupa primele miscari. Inrosirea sau umflarea articulatiei indica intotdeauna ceva mai coplicat decat o durere de crestere. Daca cel mic face febra sau incepe sa schiopateze, daca este obosit sau are schimbari de comportament contacteaza imediat medicul pentru un consult complet.
Nu e indicat sa ii spui copilului ca are dureri pentru ca creste sau pentru ca s-a jucat prea mult. Nu vrei sa il faci sa se teama de ambele! De asemenea, nu incerca sa ii minimizezi suferinta si in nici un caz nu presupune ca e inventata doar pentru ca durerile dispar pana a doua zi dimineata. Este doar o caracteristica a acestui tip de probleme.
Copilul tau a experimentat dureri de crestere? Ai cerut parerea unui medic? Cum i-ai ameliorat disconfortul noaptea?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.