Este putin probabil ca in primele saptamani de dupa nastere sa se astepte cineva la reluarea furtunoasa a vietii intime insa ce se intampla dupa ce trec cele 6 saptamani de repaos recomandate de medic? Cum variaza dorinta pentru relatii intime dupa nastere?
Cele mai multe cupluri devenite de curand parinti recunosc ca dupa nastere, le-a luat mult timp sa reia viata intima in ritmul pe care il avea ea inainte de bebelus. Multe cupluri marturisesc ca abia dupa ce copilul a trecut de varsta de un an, au inceput sa se apropie de ceea ce reprezenta pentru ei o viata intima normala. Care sunt cauzele acestei schimbari? Este adevarat ca dorinta scade dupa nasterea bebelusului?
Este normal ca libidoul sa fie scazut dupa nastere?
Raspunsul specialistilor este clar: DA!
Statisticile arata ca aproximativ 20% dintre femei si-au declarat absoluta lipsa de interes pentru activitatea intima in primele 3 luni dupa nastere, iar alte 20% au recunoscut ca libidoul lor a fost mult scazut in aceeasi perioada.
De ce scade libidoul dupa nastere?
Exista mai multi factori care contribuie la aceasta stare de lucruri.
Organismul se reface dupa sarcina si dupa efortul pe care l-a presupus nasterea. Indiferent daca ai nascut vaginal sau prin cezariana, organismul tau a trecut printr-un stres major si trebuie sa isi revina. La toate acestea se adauga schimbarile hormonale majore care se produc imediat dupa nastere.
Secretia crescuta de prolactina este mai eficienta decat orice anticonceptional. Desi nu te impiedica sa ramai insarcinata, prolactina scade considerabil dorinta pentru relatii intime. Tot ea este cea care te ajuta sa iti alaptezi puiul, asadar nu poti fi prea suparata pe ea!
Oboseala pe care o produce ingrijirea unui nou-nascut este un alt factor care scade substantial orice urma de libido. Mai ales daca nu ai parte de nici un fel de ajutor, si daca gospodaria cade tot in sarcina ta, este absolut normal sa iti doresti cu ardoare sa folosesti fiecare clipa libera doar pentru somn.
Subconstientul iti poate juca si el feste. Natura are grija sa nu ramai insarcinata prea devreme, atunci cand trebuie sa te poti concentra doar asupra bebelusului deja nascut. Este felul in care natura protejeaza toate speciile de pasari si mamifere!
De ce scade libidoul dupa nastere?
Schimbarile fizice prin care tocmai ai trecut te pot face sa te simti ciudat, sau chiar neatractiva.
Daca burtica cu bebe parea delicioasa, burtica ramasa dupa nastere te poate deranja, mai ales daca te asteptai sa iti revii imediat la aspectul de dinainte de sarcina. Sanii mariti in perioada celor 9 luni, deveniti punctul central al admiratiei partenerului, nu mai sunt zone erogene ci sursa de hrana pentru cel mic. Toate acestea pot contribui si ele la scaderea libidoului.
Multe femei amana momentul primului contact sexual dupa nastere, de teama.
Teama ca nu va mai fi ca inainte, ca sotul lor ar putea fi dezamagit de schimbarile produse, ca durerea ar putea sa apara.
De fapt, aproape toate aceste motive de stres sunt inchipuiri. Cele mai multe femei marturisesc ca intimitatea dupa nastere a devenit mai placuta decat era inainte. Barbatii nu sunt atat de sensibili pe cat vrem noi sa credem.
Singurul motiv de ingrijorare este cel legat de posibile dureri la inceput, insa si acestea se pot remedia extrem de simplu cu ajutorul unui plus de lubrefiere oferit de unul dintre multele produse disponibile pe piata. Da, tot prolactina este vinovata de aceasta mica problema!
Viata intima dupa nastere – Ce poti face?
In primul rand, discuta deschis cu partenerul. In cazul in care pare sa nu inteleaga ca nu este vorba de rea vointa din partea ta, ofera-i materiale pe care sa le citeasca. Explica-i cum te simti.
Cauta ajutor.
Daca de bebelus trebuie sa te ocupi tu, treburile casei pot fi facute de oricine altcineva. Lasa mandria sau rusinea deoparte si cere ajutorul prietenilor, mamei sau chiar pe cel al soacrei. Fiecare dintre ele poate pregati o oala de mancare, iti poate face cumparaturile sau poate da cu un aspirator o data la cateva zile.
Evadeaza.
Nou-nascutii au intr-adevar nevoie de multa atentie si de prezenta ta aproape constanta, insa dupa varsta de o luna programul lor devine putin mai previzibil. Ofera-ti pe cat posibil o ora doar a ta, in fiecare zi. Fie ca faci o baie lunga si linistita, cu usa bine inchisa, sau ca dai o fuga la supermarket, ora ta pentru tine face minuni.
Lupta cu depresia.
Daca te confrunti cu aceasta problema, cere ajutor specializat. Depresia este o boala, iar depresia port-partum afecteaza un numar mare de femei. De multe ori se intampla ca ele sa nu reuseasca sa lupte singure cu sentimentele negative care le coplesesc. Si in general, aceasta lupta este epuizanta si nu merita efortul de a trece prin ea de una singura.
Nu rade si nu te enerva. Proverbul „Pofta vine mancand” se poate aplica si in acest caz. Fa o baie lunga, bea un pahar de vin (sau o jumatate, daca asta te face sa te simti vinovata), inarmeaza-te cu mult lubrefiant si…incearca ! S-ar putea sa ai o surpriza placuta!
Tu la cat timp dupa nastere ti-ai reluat viata intima? Cand a redevenit viata cuplului similara celei de dinainte de sarcina?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.