Epiziotomia este denumirea medicală a unei proceduri asociată cu nașterea bebelușului, când medicul sau moașa efectuează o incizie chirurgicală dinspre vagin spre anus – în zona denumită perineu – pentru a controla expulzia bebelușului și a preveni ruperea naturală – și adesea greu de suturat – a zonei. Deși epiziotomia făcea parte din protocolul nașterii vaginale, multe sisteme medicale au renunțat la ea și o aplică doar dacă se dovedește necesar. Ce înseamnă însă, concret, pentru mamă experiența epiziotomiei ne povestește Mihaela, mamă a 4 copii.
Am 4 copii și am avut 4 epiziotomii. La primele 3 nașteri am avut anestezia epidurală, am simțit doar o oarecare presiune în zona intimă, și cam atât. Medicul m-a informat în legătură cu momentul în care mi-a făcut epiziotomia, apoi a cusut zona. Pot spune că nu am simțit nimic.
La a patra naștere, efectul epiduralei s-a epuizat spre finalul travaliului. Începusem să simt contracțiile tot mai intens, dar până când eu, asistena și medicul anestezist am înțeles ce se întâmplă, etapa tranziției era aproape încheiată și nu mai era timp pentru efectuarea altei epidurale. Așa că am experimentat expulzia și epiziotomia fără anestezie.
INFO CLUBUL BEBELUȘILOR:
Tranziția este ultima parte a travaliului propriu-zis. Este cea mai scurta dar si cea mai intensa. Dilatarea ajunge la cei 10 cm atat de doriti, insa drumul pana acolo nu este cel mai usor. Contractiile apar in medie la 2 minute, dureaza 90 de secunde si au o intensitate mare. Este o perioada destul de grea pentru mamica – ea se poate simti descurajata, obosita, coplesita si in acelasi timp fericita ca mai are atat de putin pana sa-si tina bebelusul in brate. Citește pe larg despre: Dilatarea în travaliu centimetru cu centimetru
După ce am împins de câteva ori, medicul mi-a spus că îmi va face o anestezie locală ușoară ca să poată face incizia. Având în vedere intensitatea durerilor, nu pot spune că am simțit injecția. Medicul a făcut epiziotomia, fiica mea a venit pe lume la scurt timp. Nu îmi amintesc nici măcar momentul cusăturii, căci atenția îmi era distrasă complet de bebelușul pe care îl țineam în brațe și pe care abia îl cunoscusem. Nici recuperarea după epiziotomie nu mi s-a părut cine știe ce. Dar e adevărat, am avut parte de ea la fiecare naștere, deci nu știu cum ar fi fost recuperarea post partum fără. CITEȘTE ȘI: Ora magică după naștere | Bebelușii manifestă 9 comportamente instinctive
Odată trecut efectul epiduralei (la primele 3 nașteri) toată zona intimă se simțea inflamată și sensibilă. De fiecare dată, asistentele mi-au dat să aplic gheață deasupra absorbantului, pentru a răcori și amorți zona. Până am scăpat de fire, am folosit constant o sticlă de apă pentru a clăti zona intimă după mersul la toaletă. Am avut mereu grijă să mențin zona cât mai uscată și am folosit, la sfatul medicului, o cremă cicatrizantă locală. Am schimbat frecvent absorbantul și am purtat lenjerie de unică folosință, în care mi se părea că pielea respiră mai bine. În afară de aceasta grijă deosebită pentru igiena locală, nu pot spune că am făcut ceva special pentru vindecarea epiziotomiei.
La controlul de 6 săptămâni, medicul a verificat zona ca să se asigure că totul s-a vindecat corect.
Odată ce s-a convins că totul e bine, mi-a dat undă verde să reluăm activitatea sexuală. Asta a fost tot.
CITEȘTE ȘI: Sunt moașă, însă travaliul meu m-a făcut să înțeleg cum se simte cu adevărat nașterea naturală
Ce trebuie să spun, ca să fiu 100% sinceră, este că după copii, am rămas cu o formă ușoară de incontinență urinară la efort. Medicul mi-a spus că practicând exercițiile Kegel și cu răbdare, cam la un an de la ultima sarcină mă pot aștepta ca problema să se rezolve de la sine. Oricum, nu cred că asta a avut legătură cu epiziotomia, care nu e nici pe de parte atât de înspăimântătoare sau de neplăcută cum cred unele femei. În ciuda acestei experiențe pozitive și încurajatoare a Mihaelei, internetul este plin de relatări ale unor experiențe neplăcute ale mamelor, care spun că vindecarea epiziotomiei a fost greoaie sau că zona a rămas sensibilă mult timp după vindecare. Desigur, fiecare pacientă percepe lucrurile în felul său și are experiența sa, dar marea majoritate a cazurilor evoluează bine, exact ca în experiența de mai sus. Igiena locală este esențială… iar un pic de optimism a adus numai beneficii, până acum.
CITEȘTE ȘI: Nașterea naturală (vaginală) urmează întotdeauna următorii pași
CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.