- Ce simptome indică existența unui dop de ceară
- Diagnostic și tratament pentru dopul de ceară
- Se poate preveni apariția dopului de ceară?
Este perfect normal să avem ceară în urechi. Cerumenul acesta conține o substanță cu efect antibacterian și are multe roluri importante în protecția urechii. Dopul de ceară apare atunci când cerumenul se acumulează în exces la nivelul conductului auditiv extern. Îndepărtarea acestuia impune intervenția medicului ORL-ist. Altfel, pagubele ar putea fi prea mari…
Principala cauză a formării dopului de ceară este folosirea bețișoarelor de urechi. Acestea, dar și căștile audio intraauriculare (in cazul copiilor mai mari si a adultilor), protezele auditive ori forma anatomică a canalului auditiv la unele persoane (îngust, angulat) împing de fapt cerumenul spre timpan, nelăsându-l să se elimine în mod natural în afara urechii.
Existe și alte cauze ale formării acestui dop de ceară: Astfel, sunt predispuse la această situație persoanele care lucrează într-un mediu cu mult praf (urechea începe să crească producția de cerumen în scop de protecție a urechii), copiii și persoanele în vârstă, cei care au exces de păr și foliculi piloși la nivelul urechii externe, precum și persoanele care suferă de afecțiuni dermatologice cu descuamarea pielii.
Citește și despre: Cum se curăță corect urechiușele bebelușului
Ce simptome indică existența unui dop de ceară
De cele mai multe ori, dopul de ceară nu creează mari probleme persoanei în cauză. Adesea, acesta este identificat în timpul unui control ORL de rutină însă există și o serie de simptome care te-ar putea aduce la meciul ORL mai devreme:
- senzația de ureche înfundată
- înțepăturile în ureche
- durerea
- senzația de corp străin în ureche
- senzația de zgomote în ureche
- amețelile
- mâncărimea
Există cazuri când dopul de cerumen nu se formează circumferențial, adică nu obturează întreg canalul auditiv, ci doar o parte a acestuia, astfel încât nu creează senzația de disconfort persoanei. Cu toate acestea, la pătrunderea apei în ureche (după baie, piscină), persoana poate simți urechea înfundată din cauza umezelii, dar și a dilatării cerumenului la contactul cu apa.
În cazul unui copil de varsta mica e greu de depistat, ca părinte, existența dopului de ceară prin prisma manifestărilor celui mic. Probabil senzațiile resimțit de micuț îl vor face să se tragă de urechiușă, exact ca în cazul oricărei alte probleme existente acolo. Însă în afară de simptomele mai sus, un dop de ceară nu va cauza alte neplăceri, adică somn neliniștit ori febră, cum ar fi în cazul infecțiilor. Excesul de cerumen e greu de diagnosticat de persoanele care nu sunt de specialitate, iar doctorii nici nu recomandă acest lucru, cu atât mai mult îndepărtarea dopului de ceară acasă.
În general, la copiii mai mici de 1 an, cerumenul nu reprezintă o problemă și nici nu trebuie insistat pe înlăturarea acestuia. De regulă, ștergerea urechii sugarului cu colțul prosopului după baie este suficientă. La copiii mici (peste 2 ani), se poate ajunge în situația unui exces de cerumen din cauza poziției canalului auditiv la această vârstă (mult orizontalizat). CITEȘTE ȘI: Rutina corectă de îngrijire a bebelușului: băița, zona scutecului, năsucul, ochișorii, gurița, urechiușele
Diagnostic și tratament pentru dopul de ceară
Existența dopului de ceară se stabilește doar în urma unui control efectuat de medicul ORL-ist, prin otomicroscopie sau otoscopie. Cea mai utilizată metodă de extragerea dopului este prin aspirație auriculară, cu canule de aspirație adecvate. Dacă dopul de ceară este întărit, se poate aplica un jet de apă călduț cu o seringă direct în canalul auditiv. În alte cazuri, doctorul ar putea amâna pentru câteva zile extragerea dopului de ceară întărit pentru a-l înmuia cu ajutorul unor soluții ceruminoase (apă oxigenată) sau soluții auriculare uleioase.
Uneori, pot apărea complicații, pentru că prezenta dopului de ceară favorizează dezvoltarea infecțiilor bacteriene și micotice. Simptomele complicațiilor sunt scurgere de puroi din ureche, dureri constante ori sub formă de înțepături și/sau mâncărimi. În aceste cazuri, după extragerea dopului de ceară, este nevoie de tratament ulterior.
Cea mai frecventă complicație este otita externă. Apare, de regulă, atunci când dopul este foarte vechi și face compresie la nivelul conductului auditiv extern sau după pătrunderea apei în urechi. Apa favorizează iritarea canalului auditiv și dezvoltarea bacteriilor și a ciupercilor. În astfel de cazuri, după îndepărtarea dopului de ceară, medicul va administra antibiotic oral, împreună cu antibiotice locale intraauriculare.
ATENȚIE: în cazul îndepărtării dopului de cerumen la domiciliu, prin manevre incorect efectuate de către pacient, se pot produce leziuni traumatice ale tegumentului conductului auditiv extern sau ale timpanului (perforații de timpan).
Se poate preveni apariția dopului de ceară?
Uneori, da. Așa cum am spus, producerea cerumenului în exces poate fi cauzată și de folosirea bețișoarelor de urechi. În cazul copiilor, ai grijă să nu-și introducă corpi străini în urechiușă. Specialiștii mai spun, de asemenea, că excesul de cerumen mai poate fi pus pe seama deshidratării. Asigură-te că micuțul tău primește suficiente lichide, mai ales la vârsta la care a plecat pe două picioare în explorarea lumii înconjurătoare.
ATENȚIE: nu minimaliza importanța consultației de specialitate. Sub aparența unui dop de ceară se pot ascunde patologii ORL diverse, unele grave, chiar tumorale, ne avertizează medicii specialiști.
CITEȘTE ȘI:
8 produse esențiale în lupta cu răceală și gripă la bebeluși și copii
Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Otita de piscina la copii
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.