Primele săptămâni de viață ale nou-născutului sunt o perioadă dificilă pentru întreaga familie. Procesul de adaptare a nou-născutului la mediul extrauterin, cu stimulii sai atât de diverși, reprezintă o provocare. Aceasta se suprapune peste perioada de recuperare a mămicii, „victimă” și ea a unei furtuni hormonale puternice. În acest context, un episod de colici la bebeluș este probabil cea mai grea perioadă căreia trebuie să îi faci față.
Ce sunt colicile la bebeluși?
Ce sunt colicile la bebeluși este dificil de stabilit, chiar și pentru specialiști. Ele au fost pentru mult timp considerate dureri de burtică datorate imaturității tubului digestiv și adaptării la alimentația orală. Mai târziu, cercetătorii au descoperit că unii bebeluși au colici cumplite, în timp ce alții nu au deloc. Ba mai mult, o populație indigenă dintr-un colț îndepărtat de lume pare să nu se fi confruntat niciodată cu acest fenomen al colicilor la bebeluși!
Alte voci susțin că fenomenul reprezentat de colici nu are legătură cu simptome fizice, ci mai degrabă cu un nivel superior de suprastimulare. Pur și simplu sistemul nervos al bebelușului nu reușește să facă față tuturor stimulilor. Acesta se „scurtcircuitează” și eliberează tensiunea acumulată prin intermediul crizelor de plâns. Citește mai multe despre colicile bebelușului pentru a înțelege mai bine acest fenomen!
Dischezia infantila și colici – simptome
Dischezia infantilă reprezintă o afecțiune comună la nou-născuți și la bebelușii mici, caracterizată prin disconfortul sau dificultățile întâmpinate în timpul eliminării scaunului. Această dificultate temporară și tranzitorie se datorează faptului că micuțul nu deține controlul propriilor sfinctere. Asta face ca mușchii din rect și anus să acționeze antagonist: rectul încearcă să împingă scaunul către exterior, în timp ce sfincterul anal se contractă, împiedicând evacuarea.
Simptomele discheziei infantile sunt similare constipației: bebelușul se încordează, se înroșește, plânge și pare să întâmpine dificultăți importante în timpul eliminării. Cu toate acestea, scaunul său are consistența normală a scaunului de lapte, fie apos și cu grunji de lapte, fie cremos pentru bebelușii care primesc lapte praf. Iată care este aspectul normal al scaunului, în funcție de alimentația bebelușului!
Deși este mai frecventă în primele 6 – 8 săptămâni de viață, dischezia infantilă se prelungește la unii bebeluși până la vârsta de 6 luni. Specialiștii consideră că abia la această vârstă se poate discuta despre o dezvoltare completă a reflexelor defecării. În acest context, dischezia nu are legătură nici cu frecvența, nici cu consistența scaunului, ci reprezintă o dificultate funcțională. Citește și despre: MIT:”Alimentația ta îi provoacă bebelușului colici”
Cum faci diferența dintre dischezie infantila, colici și constipație?
Atât colicile la bebeluș, cât și dischezia se asociază cu plânsul excesiv al bebelușului și cu dificultăți majore legate de calmarea acestuia. Totuși, există și diferențe subtile între cele două afecțiuni. Colicile apar de obicei zilnic, în aceeași parte a zilei, la aceleași ore. Dischezia se manifestă în asociere cu procesul de defecare și se atenuează odată ce bebelușul a reușit să elimine scaunul.
Colicile la bebeluș au un impact semnificativ asupra comportamentului și stării generale a bebelușului, determinând iritabilitate, neliniște, dificultăți de calmare, ceea ce duce la oboseală și anxietate pentru părinți. Dischezia poate determina, de asemenea, nervozitate și agitație, dar de obicei episoadele sunt mai scurte, neregulate și specifice momentului eliminării scaunului bebelușului.
Colicile la bebeluș determină o scădere temporară a apetitului, starea generală de disconfort și agitație împiedicând copilul să sugă. De asemenea, colicile afectează somnul, provocând treziri frecvente și dificultăți legate de adormire. Dischezia provoacă episoade mai scurte de agitație și mai ușor de gestionat.
Constipația este definită ca dificultatea de a elimina un scaun tare, deshidratat, uscat. Nu este sub nici o formă cazul în dischezie, când scaunul are consistență normală, iar dificultatea de eliminare are cu totul alte cauze. Citește mai multe despre ce este constipația, care sunt cauzele sale și cums e tratează!
Cum gestionezi dischezia infantila și colicile?
Tratamentul adecvat al colicilor la bebeluș și al discheziei infantile sunt esențiale pentru a asigura confortul și bunăstarea copilului și a părinților.
Gestionarea colicilor
Există mai multe strategii despre care se consideră că ar putea contribui la ameliorarea colicilor, printre care:
- Alăptarea la sân: alăptarea maternă poate contribui la reducerea intensității colicilor la sugari. Mamele care alăptează se spune că ar trebui să evite alimentele care produc gaze și disconfort. Experiența practică a mamelor este contradictorie în această privință.
- Schimbarea formulei de lapte praf: dacă bebelușul este hrănit cu lapte praf și are colici severe, medicul pediatru poate recomanda schimbarea alimentație cu un alt sortiment sau un alt brand. Tot medicul poate recomanda picături de colici la bebeluș care vă pot ajuta, cel puțin temporar;
- Schimbarea poziției de supt: unele poziții de supt îl pot determina pe bebeluș să sugă lacom și să înghită mult aer, ceea ce poate contribui la balonare și la apariția durerilor de burtică. Schimbarea poziției de supt cu una în care fluxul de lapte este mai redus poate fi benefică pentru ameliorarea episoadelor de colici bebe;
- Crearea unui mediu liniștit: un mediu liniștit și relaxant în jurul bebelușului poate contribui la reducerea stresului și a plânsului excesiv asociat colicilor la bebeluș;
- Purtarea bebelușului: contactul bebelușului piele pe piele cu mama sa, accesul neîngrădit la sân și posibilitatea acestuia de a se „retrage” atunci când multitudinea de stimuli îl depășește ajută de multe ori la evitarea suprastimulării. Iată care sunt câteva dintre cele mai importante beneficii ale purtării bebelușului!
Gestionarea discheziei infantile
Când vine vorba despre gestionarea discheziei infantile, metodele de alinare a bebelușului sunt diferite:
- Masajul abdominal ușor, în sensul acelor de ceasornic, ajută la stimularea tranzitului intestinal și la reducerea disconfortului asociat cu dischezia.
- Exercițiile pentru picioare pot ajuta la stimularea tranzitului intestinal și la eliminarea scaunului.Împinge genunchii bebelușului ușor către piept.
- Plasarea bebelușului în diverse poziții, de pildă culcat pe burtică sub supraveghere, poate ajuta la ameliorarea disconfortului și la stimularea defecației.
Cum supraviețuiești, ca părinte, plânsului și colicilor bebelușului?
Este foarte important ca părinții să se susțină reciproc și să beneficieze și de susținere din exterior în această perioadă solicitantă. Suportul emoțional, comunicarea deschisă și informațiile utile transmise de către specialistul pediatru îi pot ajuta pe aceștia să fie mai încrezători în abilitățile proprii. Încrederea în sine reduce stresul și anxietatea asociate momentelor în care micuțul pur și simplu pare de neconsolat din cauză de colici la bebeluș.
Primele luni de viață ale celui mic aduc cu ele provocări unice, la care nici nu te-ai fi gândit. Adevărul e că până nu trăiești această perioadă pe propria piele, e greu să o înțelegi. Dar chiar dacă acum îți e greu, capul sus: momentele frumoase alături de copilul tău sunt mult mai numeroase decât cele dificile!
Sursele articolului:
- https://www.medicinenet.com/why_do_babies_struggle_pooping/article.htm
- https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24109-dyschezia
- https://www.childrensmn.org/educationmaterials/childrensmn/article/21819/infant-dyschezia/
- https://healthcare.utah.edu/the-scope/kids-zone/all/2021/03/helping-your-newborn-get-through-painful-pooping
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.