Dificultatile de invatare au fost mult timp confundate cu lenea sau lipsa de interes. In realitate, acesti copii se confrunta cu o problema reala si au nevoie de suport pentru a reusi, dincolo de obstacolul cu care au de luptat. Descopera totul despre dificultatile de invatare la copii!
Unele cadre didactice, educatori, invatatori sau profesori, le comunica uneori parintilor ca e posibil ca micutul lor sa sufere de ceea ce se numeste dificultati de invatare. Denumirea suna destul de inspaimantator pentru un parinte, care probabil va intra in panica. Informeaza-te ce inseamna dificultatile de invatare, cum se manifesta si cum pot fi depasite!
Copilul tau este istet si curios, dar are o problema vizibila in ceea ce priveste limbajul, cititul sau aritmetica? In acest caz, este posibil ca el sa sufere de ceea ce se numeste dificultati de invatare. Dificultatile de invatare includ un spectru de tulburari care afecteaza modul in care creierul proceseaza informatia. Astfel, integrarea unor concepte devine dificila pentru copil. Dificultatile de invatare pot fi abia observabile sau severe.
Inteligenta copiilor cu dificultati de invatare este medie sau peste medie, insa ei nu reusesc sa inteleaga unele concepte. De exemplu, copilul poate cunoaste literele si sa le recunoasca individual, , insa nu reuseste sa citeasca. Legatul sireturilor poate fi un obstacol de netrecut. Facutul unui puzzle poate fi imposibil. Deoarece copiilor cu dificultati de invatare le vine atat de greu sa realizeze niste sarcini care pentru altii sunt simple, ei devin furiosi, frustrati sau deprimati. Respectul lor de sine are de suferit. Faptul ca stiu exact ce doresc sa realizeze, dar nu reusesc sa gaseasca o metoda prin care sa faca asta, este deosebit de dificil.
Care este cauza dificultatilor de invatare?
Cei mai multi specialisti sunt de parere ca aceste dificultati de invatare apar ca urmare a unor tulburari neurologice minore. Practic, ceva este modificat in modul in care creierul primeste, interpreteaza si expediaza informatia. Cauzele nu sunt complet elucidate inca, insa faptul ca problema apare la mai multi membri ai aceleiasi familii sugereaza existenta unor cauze genetice. Alte cauze intalnite au fost consumul de alcool si tutun in sarcina, sau o nastere deosebit de dificila si cu probleme.
Cat de frecvent intalnite sunt dificultatile de invatare?
Este dificil de raspuns la aceasta intrebare deoarece diagnosticarea dificultatilor de invatare reprezinta inca subiectul multor controverse. Unii specialisti considera ca doar formele severe ar trebui sa primeasca acest diagnostic oficial. Argumentul lor este ca nici un creier nu este o masinarie perfecta, copiii invata in ritmuri diferite si majoritatea acestor probleme sunt minore si se rezolva de la sine, in timp.
Altii insa sunt de parere ca chiar si dificultatile subtile trebuie inregistrate de la o varsta cat mai frageda, astfel copilul avand sansa sa beneficieze de sprijin suplimentar. In SUA, Institutul National de Sanatate estimeaza ca aproximativ 6% dintre copiii de varsta scolara au o forma de dificultate de invatare.
Care sunt cele mai frecvente dificultati de invatare si cum pot fi ele identificate?
Dificultatile de invatare sunt grupate de catre specialisti in 3 categorii, in functie de aria afectata:
- dificultati de limbaj,
- dificultati cu abilitati cum sunt scrierea, cititul si aritmetica
- si dificultati care au legatura cu procese cognitive (memoria) sau motorii (coordonarea, motricitatea fina si grosiera).
Unii copii manifesta un singur tip de dificultate, este cazul copiilor care au dislexie sau discalculie (au dificultati sa citeasca, respectiv sa calculeze). Alti copii sunt diagnosticati cu mai multe tulburari din aceasta sfera a dificultatilor de invatare.
Majoritatea copiilor cu dificultate de invatare intampina greutati in a urma indicatiile primite, a sta linistiti sau a indeplini anumite sarcini. De asemenea, ei par mereu neindemanatici, de exemplu se impiedica si se lovesc frecvent.
Multi confunda dificultatile de invatare cu ADHD, lucru gresit! Totusi, 25-35% dintre copiii cu dificultati de invatare sufera si de deficit de atentie.
Cand sunt copiii diagnosticati cu dificultati de invatare?
Dificultatile de invatare sunt observate in general in decursul primului an de scoala, pe masura ce copiii invata sa scrie si sa citeasca. Invatatorul este primul care identifica existenta unei posibile probleme, insa diagnosticul se formuleaza doar dupa evaluarea atenta a unui specialist: psiholog pediatru, psihiatru cu expertiza in acest domeniu. Evaluarile se realizeaza prima oara intre varsta de 5 si 7 ani si se repeta periodic pe masura ce creste copilul.
Cum pot fi ajutati copiii cu dificultate de invatare?
Odata diagnosticul formulat, copilul ar trebui inclus intr-un program special de sprijin. Dificultatile de invatare sunt permanente si nu dispar in timp, totusi copilul poate fi sprijinit sa invete sa compenseze, rezolvand problema prin alte metode. Pentru dezvoltarea normala a copilului, este esential ca el sa beneficieze de sprijin emotional, pentru ca problema sa ii cauzeaza un nivel crescut de frustrare. Un copil cu dificultati de invatare are in mod special nevoie sa ii fie cultivata increderea in ei insisi.
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.