Fiind doua dintre evenimentele de maxima importanta in viata unei femei, sarcina si nasterea nu puteau, desigur, sa nu beneficieze de o intreaga “literatura populara de specialitate” care ne delecteaza cu o sumedenie de mituri, credinte si superstitii pe aceste teme.
Despre sarcina >> Cele mai intalnite Mituri pe care trebuie sa le cunosti
Acidul la stomac sau arsurile sunt provocate de parul bebelusului >> De cate ori o femeie insarcinata se plange de arsuri sau aciditate, cel putin o persoana exclama:”are copilul par mare!” de parca fatul ar pluti prin stomac.
In realitate progesteronul este principalul vinovat pentru aceste neplaceri si de asemenea presiunea crescuta din abdomen care impinge sucul gastric spre esofag.
Dar cum din intamplare majoritatea femeilor nasc copii cu mult par (asa numitul “par de bebelus” care va fi inlocuit pana pe la 1 an) si de asemenea multe sufera de probleme stomacale, acest mit cu “parul mare al bebelusului care face acid” se bucura in continuare de mare succes si este propagat de la o generatie la alta.
O femeie insarcinata trebuie sa scape de cainele sau pisica din casa >> Cu aceasta presiune din partea tuturor binevoitorilor se confrunta iubitoarele de animale:”trebuie sa dai pisica, e foarte riscant sa o tii in casa!!”, “cum, inca nu ai scapat de caine?!”.
Foarte trista mentalitate, deoarece pentru majoritatea oamenilor animalul de companie este ca un membru al familiei si este absurd sa te descotorosesti de o fiinta iubita sub pretext ca vine alta.
Un animal in casa nu pune probleme deosebite unei femei insarcinate, doar mentiunea de a nu intra in contact cu litiera pisicii caci contactul cu fecalele nu este deloc recomandat putand duce la toxoplasmoza, in rest masurile de igiena obisnuite sunt suficiente.
Nu este bine sa “te miri” pe un om cu handicap fizic sau foarte urat deoarece asa va iesi si copilul >> Ar fi de bun-simt sa luam in considerare doar prima parte a mitului: intr-adevar, nu e deloc frumos si civilizat sa ne uitam fix si lung la o persoana cu anumite deficiente; partea a doua insa e simpla superstitie, desigur.
Daca ar fi adevarata, toate femeile insarcinate s-ar uita nonstop la postere cu Brad Pitt, Johnny Depp sau alte frumuseti masculine care ar putea influenta produsul de conceptie.
O femeia gravida nu isi poate vopsi parul >> Partial fals. Nu exista studii concludente care sa ateste influenta vopselei de par asupra fatului, dimpotriva, o parte din medicii care urmaresc sarcina ne dau “unda verde”, insa daca avem dubii sau nu ne place sa riscam absolut deloc, se poate folosi vopsea fara ammoniac.
Sau incercati sa evitati vopsirea parului in primul trimestru de sarcina, cel de formare al tuturor sistemelor si organelor copilului.
Mameloanele trebuie pregatite pentru alaptare inca din timpul sarcinii >> Multe gravide sunt sfatuite sa inceapa sa-si pregateasca sanii inainte de nastere, prin frecare cu prosop aspru sau masaj .
Nu este deloc necesar asa ceva, dimpotriva, pe langa faptul ca asemenea manevre pot crea disconfort pot produce si contractii uterine. Afla cum iti poti ingriji sanii pentru alaptare
O femeie trebuie sa renunte la alaptarea primului copil cand ramane insarcinata a doua oara >> De multe ori a doua sarcina survine in viata unei femei cand primul copil are 1-2 ani si este inca alaptat. Exista mitul conform caruia alaptarea trebuie intrerupta intrucat poate provoca pierderea sarcinii, contractii.
Este fals si multe femei continua sa alapteze cu succes in timpul sarcinii si ulterior sa-i alapteze pe cei doi copii in tandem. Oricum la aproximativ 16-20 saptamani de sarcina lactatia va scadea foarte mult, pana la disparitia temporara, astfel incat unii dintre copii se intarca atunci, altii vor reveni la san odata cu revenirea laptelui.
Citeste mai departe miturile despre sarcina si nastere.
O femeie insarcinata trebuie sa manance cat pentru doi >> Total fals si nesanatos, ducand la greutate excedentara care va cauza probleme in sarcina. O femeie gravida trebuie sa manance sanatos, sa-si asigure toti nutrientii necesari, dar nu sa manance dublu. Citeste totul despre alimentatia in timpul sarcinii
Mituri despre nastere
Femeile mici de statura nu pot naste natural >> Daca un copil s-a dezvoltat in corpul unei femei scunde sunt toate sansele ca natura sa-l lase sa si iasa pe cale naturala din acel corp.
Exista si exceptii, desigur, la fel cum exista exceptii si in cazul femeilor inalte si late in bazin, insa acest lucru nu poate fi stabilit anterior ci doar in timpul travaliului.
Femeile cu miopie nu pot naste natural >> Acesta este un mit foarte vehiculat si chiar si multi medici il propaga, e drept ca recomandarea de cezariana facand-o pentru gravide cu dioptrii foarte mari. Nu inseamna ca orice femeie care poarta ochelari este nevoita sa recurga la cezariana.
De fapt riscul intampinat ar fi cel de dezlipire de retina, fapt care ar putea aparea la orice femeie daca expulzia nu se face corect, daca se forteaza expulzia. Oricum exista niste teste speciale care se pot face de catre femeile mioape pentru a se vedea care este riscul dezlipirii de retina, indicatia pentru cezariana punandu-se doar de catre medicii de specialitate.
Nu este indicata nasterea naturala dupa cezariana >> Desi in alte tari se practica VBAC (prescurtarea pentru “nastere vaginala dupa cezariana” in engleza) cu success, in Romania femeile sunt convinse ca o cezariana atrage dupa sine alta cezariana si nu e posibil sa nasca natural a doua oara.
Acest mit este propagate intr-adevar si de medici, care in general sunt reticenti la a incuraja femeia spre nastere naturala, desi cezarienele repetate pot comporta mai multe riscuri decat o nastere naturala dupa cezariana. Afla mai multe despre a doua nastere dupa o cezariana
Femeia care a nascut prin cezariana nu are sanse sa alapteze/nu are lapte >> Fals, chiar si in cazul unei cezariene programate lactatia se instaleaza, chiar daca probabil mai greu, daca se respecta anumite conditii. Afla mai multe despre alaptarea dupa nastere naturala si cezariana
Prima nastere este intotdeauna mai grea >> Desi pare a avea o doza de adevar logic, nu este neaparat, multe femei nasc usor si de prima data, depinde de cat de pregatite psihic si fizic sunt. In general spaimele gravidei face ca nasterea sa para mai grea iar la a doua nastere femeia avand deja aceasta experienta si fiind mai pregatita moral, nasterea pare mai usoara.
Dar citind mult despre acest proces fiziologic, informandu-va si chiar pregatindu-va prin cursuri Lamaze, de exemplu, lucrurile vor fi mai usoare.
Tu ce alte Mituri cunosti despre Sarcina si Nastere?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.