Prepararea laptelui praf trebuie facuta in conditii perfecte de igiena, respectand cu strictete indicatiile producatorului. Nerespectarea unor reguli stricte in aceasta privinta se poate solda cu consecinte serioase la adresa sanatatii copilului.
Unul dintre marile avantaje ale laptelui matern este ca nu se strica niciodata si nu prezinta nici un risc ca bebelusul sa dezvolte gastroenterite de origine bacteriana. El este produs la cerere, in cantitate reglabila in functie de cerere, la temperatura perfecta.
Pe de alta parte, laptele praf se poate contamina usor cu microbi. Biberoanele trebuie bine spalate si, macar pana la varsta de 6 luni, trebuie sterilizate. Tetinele trebuie inlocuite periodic deoarece materialul din care sunt facute are de suferit in urma sterilizarilor repetate.
Si totusi, cum se prepara laptele praf in mod corect?
Simplu. Conform indicatiilor producatorului. Pe fiecare cutie de lapte praf sunt trecute cantitatile aproximative de lapte praf pe care le beau bebelusii in functie de varsta si modul in care se obtin acestea. Se masoara cantitatea de apa necesara, se adauga numarul corespunzator de masuri de lapte praf, se agita si i se ofera imediat bebelusului.
Laptele praf preparat nu trebuie sub nici o forma sa fie lasat la temperatura camerei mai mult de jumatate de ora, cu atat mai mult daca cel mic a baut deja din el.
Cu ce apa preparam laptele praf?
Este esential ca laptele praf sa fie preparat cu apa fiarta si racita sau cu apa plata. Apa nu trebuie sa contina microorganisme care ar putea sa provoace o infectie la bebelus. De asemenea, apa nu trebuie sa contina chisturi de paraziti sau substante chimice care i-ar putea face rau bebelusului.
Apa de la robinet nu este potrivita pentru bebelus, mai ales in primul an de viata, dar nici dupa aceea. De aceea se recomanda ca ea sa fie fiarta si apoi racita inainte de a se prepara laptele pentru cel mic.
O alternativa sanatoasa este reprezentata de apa imbuteliata.
Se va alege o apa plata cu continut redus de nitriti si de minerale. Este esential ca pe eticheta sa fie inscris continutul de nitriti al apei respective, deci alegeti o marca ce prezinta aceasta informatie. Este bine ca apa plata folosita pentru prepararea laptelui praf sa fie ambalata in recipiente cat mai mici. Astfel, ea nu va ramane mult timp desfacuta si nu va avea timp sa se contamineze cu microbi din mediu.
CITEȘTE ȘI: Când au nevoie bebelușii de apă? INTOXICAȚIA cu APĂ = RARĂ dar PREZENTĂ
Niciodata nu se va bea direct dintr-o sticla in cazul in care vrei sa ii oferi bebelusului apa din acelasi recipient.
Atunci cand bei din sticla, apa se contamineaza cu bacterii din flora care ne populeaza gura chiar daca acest lucru nu este vizibil. Sunt aceleasi bacterii ca cele care produc cariile dentare. In plus, in gura se pot gasi si bacterii patogene care sa produca infectii digestive sau respiratorii, mai ales la un bebelus, al carui sistem imunitar este mult mai delicat decat cel al unui adult.
Daca ti se pare ca acestea sunt exagerari, vrem sa adaugam faptul ca laptele, mai ales laptele la temperatura camerei sau laptele caldut reprezinta un mediu excelent de inmultire pentru microorganisme. Este motivul pentru care se insista ca un lapte preparat de mai mult de 30 de minute sa nu ii mai fie oferit bebelusului. In momentul in care si apa din care se prepara laptele este contaminata, rezultatul nu poate fi unul satisfacator.
Solutia este simpla. Aprovizioneaza-te cu sticle de apa plata de 0,5 litri. Poti folosi o sticla de apa timp de 12 ore dupa desfacere in deplina siguranta daca nu se bea din ea si daca i se pune bine capacul dupa desfacere. In cazul copiilor mai mari care beau lapte praf doar dimineata si seara, poti consuma tu apa plata ramasa de la laptele de dimineata si sa desfaci o noua sticla seara.
Tu cum ai procedat cu prepararea laptelui praf al celui mic?
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.