Din dorinta de informare corecta a unui numar cat mai mare de mame, se ajunge uneori la situatii conflictuale extreme intre parintii care reusesc sa isi alapteze bebelusul si cei care din diverse motive, au ajuns la alimentatia mixta sau bazata pe lapte praf. Desi dorinta de informare este laudabila, caci trebuie sa recunoastem, Romania nu e nici pe departe fruntasa din punct de vedere al cifrelor legate de alaptare, agresivitatea nu aduce nici un beneficiu nici uneia dintre tabere. Avantajele alaptarii sunt evidente si merita popularizate, existand o multime de surse corecte si obiective de informare, care prezinta lucrurile intr-un mod neutru si care nu incita la emotii puternice. Insa discutiile in contradictoriu, la care se ajunge la acuze grave si la aruncarea de vorbe grele, nu au nici o sansa de succes.
Iata care sunt cateva dintre cele mai importante motive pentru care nu ar trebui sa judecam nici una dintre tabere, caci cu siguranta ambele isi doresc ce e mai bun pentru copiii lor.
#1 In primul rand, proaspetele mamici ajung sa traiasca emotii negative puternice si sa se perceapa pe ele insele ca fiind: incompetente, nepricepute, rele, vinovate de esecul alaptarii si asa mai departe. Toti parintii au nevoie de sprijin si de incurajare, nu de judecati de valoare si etichete. Oboseala si furtuna hormonala a primelor saptamani de dupa nastere nu are nevoie de si mai multa tristete. Nu mai spunem ca esecul alaptarii declanseaza la multe persoane, constiente de importanta laptelui matern, depresii postnatale severe.
#2 In al doilea rand, oricat de mult ai sustine alaptarea, retine faptul ca nu e alegerea ta. Este o alegere personala in care se iau in calcul si se pun in balanta numerosi factori. E adevarat ca deciziile ar trebui luate doar pe baza unei informari prealabile corecte, dar sa judeci si sa acuzi nu e de competenta ta. Este dreptul fiecarei mame de a alege, pe baza a numerosi factori de natura personala pe care nu e obligata sa ti-i impartaseasca, daca si cat isi va alapta bebelusul.
#3 In al treilea rand, nu uita: tu stii ce e mai bine pentru tine, pentru copilul si pentru familia ta. Celelalte mame sunt responsabile pentru familiile lor. Toate mamele sunt convinse ca fac tot ce le sta in puteri pentru ca micutii lor sa creasca sanatosi, iar tu nu ai competenta necesara ca sa le pui la zid pentru alegerile pe care le-au facut. CITEȘTE ȘI: De ce să NU judecăm mamele care nu alăptează
#4 In al patrulea rand, o interventie agresiva nu reuseste nici sa informeze, nici sa convinga, ci va pune persoana respectiva in defensiva. Fiecare dintre noi traieste in propria sa lume, si asa cum altora nu le pasa cum ai ales tu sa iti hranesti copilul, nici pe tine nu ar trebui sa te intereseze sa „salvezi” copiii altora. Oamenii se tem sa nu fie judecati, de aceea vor adopta o atitudine defensiva de indata ce se simt in vreun fel agresati. Apoi, daca o proaspata mamica va simti ca o condamni pentru alegerile facute, nu va face decat sa te evite pe viitor. Prin urmare, vei pierde sansa de a o sprijini cand are nevoie, de a-i da sfaturi bune atunci cand sunt cerute.
# 5In al cincilea rand, dar poate cel mai important, e putin probabil sa cunosti toate argumentele pe care le-a avut mama respectiva atunci cand a renuntat la alaptarea exclusiva. Poate ca a facut tot ce ii statea in puteri, dar nu si-a permis un consultant in alaptare care sa o ajute. Poate este o mama singura cu mai multi copii, care nu mai face fata trezirilor nocturne foarte frecvente. Poate are o problema de sanatate pe care nu vrea sa o discute cu tine si care o impiedica sa continue alaptarea, sau poate are nevoie de un tratament medicamentos incompatibil cu alaptarea. Poate sufera de depresie post-partum, iar insistenta ta nu face decat sa o adanceasca in suferinta ca nu isi ingrijeste copilul asa cum ar trebui. CITEȘTE ȘI: Fetița mea a fost alăptată exclusiv până la 6 luni și încă nu am înțărcat-o! Are acum 2 ani și 10 luni.
Si atunci, sa renuntam sa spunem adevarul legat de laptele matern vs laptele praf?
Nicidecum. Daca doresti sa te implici in a vedea cat mai multi bebelusi alaptati, poti crea fluturasi cu beneficiile alaptarii, pe care sa ii lasi la cabinetele medicilor obstetricieni, poti purta discutii cu mamele care cauta ajutor la inceputul alaptarii, poti oferi vorbe bune, incurajari si sfaturi pactice proaspetilor parinti obositi si ingrijorati. Exista multe cai de actiune pentru ca alaptarea sa fie mai larg raspandita in randul proaspetelor mame, dar nici una dintre ele nu include agresivitate verbala sau insistenta acuzatoare. Daca si tu doresti sa ajuti, trimite-ne povestea ta la [email protected] si noi o vom publica in sectiunea Sprijin pentru Alaptare.
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.