Vederea bebelusului se dezvolta rapid in primul an de viata, cu etape clare pe parcursul lunilor
Simtul vazului este cel fara de care ne este greu sa ne imaginam cum ne-am putea descurca. Insa vederea bebelusului este neclara si se dezvolta abia in primele luni de viata. Afla cum il poti ajuta! Vederea bebelusului are nevoie sa fie stimulata, pentru o buna dezvoltare motorie si cognitiva ulterioara.
- Nou-nascutii pot vedea forme mari si fete, preferand culorile stralucitoare. La aceasta varsta, vederea lor este destul de limitata, focalizandu-se la o distanta de 20-30 cm, aproximativ distanta de la fata mamei la copil in timpul alaptarii.
- La 3-4 luni, majoritatea bebelusilor incep sa se concentreze pe obiecte mai mici si sa distinga culorile, in special rosu si verde. Tot atunci, incep sa dezvolte perceptia adancimii (vedere binoculara), ceea ce le permite sa urmareasca obiectele in miscare.
- In jurul varstei de 4 luni, ochii bebelusului ar trebui sa functioneze impreuna mai bine, iar vederea lor devine mai clara.
- Pana la 12 luni, vederea copilului atinge nivelul unui adult, ceea ce inseamna ca poate vedea clar obiectele la distante variabile si intelege mai bine ceea ce vede.
Este important de mentionat ca dezvoltarea vederii poate varia de la un copil la altul, dar aceste etape sunt repere generale. Parintii sunt incurajati sa monitorizeze vederea copilului si sa consulte un medic pediatru daca observa nereguli. La nastere, vazul bebelusului este unul dintre simturile cele mai slab dezvoltate, dar exista cateva metode prin care ii poti stimula celui mic vederea.
Vederea bebelusului: cum o poti stimula pentru dezvoltare
Desi pentru noi, adultii, vederea este cel mai important simt pentru a ne integra in viata pe care o ducem zi de zi, pentru bebelusul care abia a parasit mediul intrauterin, ea nu reprezinta o prioritate. In uter era intuneric permanent, si nu erau prea multe de vazut, asadar nou-nascutul nu are nici un motiv sa aiba un simt al vazului foarte bine dezvoltat. Vederea bebelusului se imbunatateste pe zi ce trece, dar exista metode de a contribui activ la asta. In randurile care urmeaza poti descoperi alaturi de noi cateva idei. Citește pe larg despre: Câtă magie are loc într-o oră bebelușească? Cum putem beneficia în maternitățile de stat de ora magică
Maimutareste-te.
Pentru bebelusii mici, expresiile faciale sunt absolut fascinante. Probabil ca la inceput ti se va parea ciudat sa te strambi la propriul copil, insa curiozitatea si interesul pe care asta le va starni in ochisorii sai te va ajuta repede sa treci peste micul obstacol psihologic. Nou-nascutii reusesc sa isi focuseze privirea asupra obiectelor sau fetelor aflate la o distanta de 20-30 cm de ei, distanta perfecta atunci cand sunt tinuti in brate.
Concentreaza-te asupra ochilor.
Contactul vizual cu bebelusul este esential. Bebelusii sunt imitatori excelenti, astfel ca atunci cand realizezi contact vizual direct cu ei, vei avea surpriza sa observi ca incearca sa iti imite expresiile faciale.
CITEȘTE ȘI: Primul An al bebelușului pe săptămâni – Primele 52 de săptămâni de viață
Insista pe monocromie.
La varsta de o luna bebelusii devin capabili sa perceapa culorile, insa nu au vederea suficient de dezvoltata incat sa distinga intre mai multe nuante. Stimuleaza-ti bebelusul cu jucarii monocrome de culori intense. Citește și despre: Cum poți afla dacă bebelușul are un risc crescut pentru SIDS
Culorile primare.
La varsta de doua luni vederea bebelusului este destul de dezvoltata incat sa remarce diferenta dintre mai multe nuante si culori. Este momentul in care poti incepe sa folosesti cartile pentru bebelusi. Cei mai multi bebelusi sunt atrasi in primul rand de culori aprinse cum e rosul, galbenul si albastrul.
Incurajeaza-l sa atinga.
La varsta de 4 luni bebelusii incep sa distinga distantele si sa evalueze cat de departe de ei se afla jucaria care ii intereseaza. Este varsta perfecta pentru caruselul de deasupra patutului si pentru diverse jucarii agatatoare, dupa care se poate intinde din carucior sau din scaunelul de masina. Citește și despre: Cred în dragoste la prima vedere deoarece sunt mămică! Prima zi din viața unui bebeluș, magia primei întâlniri
Jucati v-ati ascunselea.
La varsta de 5 luni, acesta este jocul preferat al multor bebelusi. Ascunde-i partial jucaria sub o paturica si ofera-i placerea de a o redescoperi. Ascunde-ti chipul cu mainile si fa cucu-bau. Este un exercitiu minunat care il va invata si despre permanenta obiectelor, care continua sa existe si atunci cand nu se afla in raza noastra vizuala.
Denumiti si identificati obiectele.
La varsta de 8 luni bebelusul nu spune multe, dar memoria sa este in plina dezvoltare. Arata-i fotografii de familie si intreaba-l unde e bunica, unde e surioara mai mare si ofera-i ocazia sa ii indice cu degetelul.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul tău nu seamănă cu ceilalți bebeluși! 9 Adevăruri după un an minunat, primul an de mămicie
Petreceti cat mai mult timp afara.
Joaca afara este foarte importanta pentru dezvoltarea bebelusului, care va invata nespus de multe explorand imprejurimile. Arata-i obiecte, frunze, flori, gandacei, avioane, frunze de toamna, orice iti atrage atentia. Nu uita ca toate astea sunt pentru el noi si interesante!
Vazul si mancarea.
Diversificarea nu inseamna doar mancat. Alimentele au culori, marimi si forme diferite. Lasa-l pe bebelus sa manance singur pe cat posibil, oferindu-i bucati de fructe moi sau mancare degetel. Va avea ocazia sa invete o multime de lucruri astfel si sa isi si imbunatateasca coordonarea. Citește și despre: Riscurile din timpul somnului la bebeluși pe care orice părinte ar trebui să le știe
Jocul cu oglinzile.
Exista oglinzi sigure pentru bebelusi, foloseste una ca sa ii arati bebelusului diverse parti ale fetei sale. Bebelusul are astfel ocazia sa invete sa se concentreze, sa descopere expresii faciale proprii. In plus studiile au demonstrat ca oglinzile stimuleaza dezvolatrea sociala si emotionala.
Tu ce jocuri ai mai jucat cu bebelusul tau?
CITEȘTE ȘI: Cum trebuie îmbrăcați bebelușii pentru somn?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.