Tot ce e posibil ca acest titlu sa va intrige si sa va intrebati cum adica “intarcare de sarbatori”? Sa lamurim mai intai aceasta sintagma: se refera la o intarcare accidentala, nedorita dar produsa intr-o perioada aglomerata si in care avem “multe pe cap”. Spre exemplu in luna decembrie multe mame cu nou-nascut sau cu bebelus de cateva luni se intreaba cum va fi primul Craciun si Revelion cu copilul si incearca sa faca aceleasi lucruri pe care le faceau in alti ani: curatenie generala, gatit multe feluri de mancare, cozonaci, discutii cu mama si soacra, mers la coafor si alte servicii de infrumusetare, vizite prelungite fara sa se gandeasca la modul in care toate aceste activitati si in plus agitatia si chiar stresul specific sarbatorilor pot afecta alaptarea.
Intr-o astfel de perioada in care rutina este schimbata se poate atat ca bebelusul sa fie distras de agitatia si schimbarile din jur incat sa nu mai semnalizeze des nevoia de a suge si se poate intampla si ca mama sa fie atat de prinsa cu altele incat sa nu mai observe semnalele copilului. Pentru un bebelus de doar cateva luni sau cu atat mai mult daca are doar cateva saptamani acesta poate fi inceputul unei intarcari nedorite, caci lactatia scade fara stimularea corespunzatoare oferita de suptul la cerere.
De asemenea in aceasta perioada rudele sunt tentate sa “ia in primire” bebelusul mai des, sa degreveze mama astfel, sa aiba grija de nou-nascut fara sa se gandeasca la faptul ca fara sa vrea vor sabota alaptarea. Nu inseamna ca devenind mama nu mai poti respecta nicio traditie de sarbatori ci doar ca trebuie sa fii mai atenta si mai abila in a “impaca si capra si varza”, respectiv statutul de proaspata mama care alapteaza cu cel de femeie care doreste niste sarbatori “ca intotdeauna”.
Pentru a evita intarcarea accidentala iti oferim niste idei:
Poarta-ti bebelusul. Mai ales bebelusii foarte mici se simt de minune pusi intr-un sistem ergonomic adecvat: sling, wrap elastic sau tesut, majoritatea dorm foarte bine la pieptul mamei indiferent de agitatia din jurul lor. Cu bebelusul purtat iti va fi mai usor sa faci activitati prin casa dar sa fi si atenta in acelasi timp la semnalele lui de foame. In plus sanul e la indemana lor, nici nu trebuie sa te opresti din impodobit bradul, impachetat sarmalute sau orice altceva faceai.
Profita de somnul bebelusului. Daca bebelusul obisnuieste sa-si faca somnurile de peste zi in patut sau pe o saltea, profita de acest rastimp pentru a-ti indeplini cat mai multe obiective: planificarea vizitelor, prepararea unor feluri de mancare, shopping online, pregatirea cadourilor de Craciun pentru familie.
Imparte sarcini familiei. In loc sa lasi bebelusul in seama rudelor pentru ca tu sa poti sa indeplinesti niste sarcini, mai bine delegi acele sarcini rudelor apropiate care se ofera sa te ajute si tu stai cu copilul: facut cumparaturi, curatenie, gatit nu ezita sa le soliciti ajutor in aceste privinte.
Hraneste doar tu bebelusul. Alaptarea la cerere implica sa fii la dispozitia copilului. Oricat de tentant ar fi sa lasi lapte muls sau lape praf pentru ca bebelusul sa fie hranit de altii, ar fi bine sa eviti acest lucru pentru a nu sabota lactatia si pentru a nu aparea “confuzia de biberon” la copil.
Daca lasi bebelusul adormit in grija altora spune-le sa te anunte cand da semne de trezire. Manate de intentii bune persoanele care supravegheaza copilul pot evita sa te anunte ca s-a trezit sau ca plange, incercand ele sa-l linisteasca leganandu-l, “shhhshhh”-ind etc, fara sa-si dea seama ca astfel interfereaza cu alaptarea la cerere.
Imbraca-te in haine care permit alaptarea. Alege-ti tinuta de sarbatori astfel incat bebelusul sa aiba acces rapid la pieptul tau. Daca te imbraci festiv in haine care nu sunt “prietenoase cu alaptarea” vei avea tendinta sa distragi bebelusul cand vrea sa suga, sa-l amani.
Daca plecati la drum lung cu masina asigura-te ca faceti pauze suficiente pentru a-l alapta.
Daca vrei sa participi la petreceri sau diverse evenimente sociale ia bebelusul cu tine in sistem de purtare. Purtand copilul la piept poti socializa in voie, mai ales ca bebelusii foarte mici pot dormi chiar si in zgomot, asigura-te totusi ca nu stai langa boxe. In plus la pieptul tau e si mai ferit de potentiali virusi si nu risti ca bebelusul sa fie “atacat” prin pupici dati pe manute sau chiar obraji cum se intampla uneori cand bebelusul e in carucior. Si desigur in sistem poate avea acces discret la san cand doreste.
Daca organizezi o reuniune de sarbatori la tine acasa roaga invitatii sa aduca fiecare cate un fel de mancare.
Astfel in loc sa ai stresul pregatirii diverselor preparate festive poti sta mai mult cu bebelusul tau.
In concluzie, nu lasa “intarcarea de sarbatori” sa survina, fiind atat in detrimentul tau cat mai ales al bebelusului.
Alaptarea nu trebuie privita ca un impediment ci integrata in toate activitatile pe care le faci. Informeaza-ti si familia si prietenii despre importanta alaptarii pentru tine astfel incat sa ai parte de sprijinul lor si nu de “bete in roate”.
Primele sarbatori de iarna intr-o formula nou, cu un nou si dorit mic membru de familie, trebuie sa fie prilej de bucurie nu de stres iar alaptarea este cel mai placut si benefic mod de conectare mama-copil chiar si in perioade agitate. CITEȘTE ȘI: 7 lucruri pe care orice femeie vrea să le audă de la bărbatul ei ❤
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.