Copiii au o imaginație foarte bogată, iar creativitatea joacă un rol important pentru dezvoltarea lor intelectuală și emoțională. Ea îi ajută să aibă încredere mai mare în ei înșiși, să-și dezvolte talentele, să comunice și să învețe mai bine. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care, ca părinte, este bine să-l încurajezi pe cel mic să fie creativ. Mai jos, descoperi câteva dintre modurile prin care poți încuraja creativitatea copilului tău.
Învață-l geografie sau istorie cu ajutorul jocurilor
Nu te gândi că micuțul tău e prea mic ca să rețină lucruri complicate legate de geografie, istorie, matematică sau biologie. Poți să alegi varianta unor desene animate educative sau a unor documentare pentru copii, însă ce ar fi dacă ai găsi o metodă prin care cel mic să nu învețe pasiv niște lucruri, ci activ?
Învățarea prin joc este una dintre cele mai eficiente modalități prin care copilul află și reține informații noi. De pildă, un puzzle educativ prin care descoperă cum sunt așezate statele lumii pe hartă, care sunt cele mai interesante animale din lume sau care este povestea cu Arca lui Noe, ar putea fi o alegere în acest sens.
Amenajează-i un loc special unde să fie creativ
Oferă-i copilului tău un spațiu numai al lui, în care să poată fi creativ. Nu este musai să ai o cameră de joacă numai pentru el. Poți să-i iei un cort sau să improvizezi din cutii de carton un astfel de loc. Important este ca micuțul să simtă că are controlul asupra unui spațiu care este numai al lui.
Într-un astfel de loc, copilul își poate imagina că se află pe o navă spațială sau într-o cabină de probat haine și poate juca diverse roluri. Simțindu-se în siguranță și având intimitatea lui, va dobândi curajul să se exprime liber și să aibă încredere în el.
Fă-l să simtă că ceea ce face are valoare
Când vorbim de creativitatea copilului tău, nu e suficient să-i spui că a făcut bine un lucru, să bați din palme și să-i oferi o recompense, pentru ca el să simtă că ceea ce face are valoare.
De exemplu, dacă vine la tine să-ți arate un desen, nu-i spune doar ca este frumos și să continue tot așa. Pune-i întrebări despre ce reprezintă ce a desenat și lasă-l să-ți explice în detaliu, arătându-i în permanență interesul pe care îl ai față de ce a realizat el. Ai răbdare cu el și chiar dacă vezi că nu are vreun talent deosebit, nu îl critica.
Ajută-ți copilul să-și activeze simțurile
Gândește-te la moduri prin care îți poți pune copilul în contact cu lumea înconjurătoare, astfel încât el să-și folosească toate simțurile. Concret, du-l la muzee și explică-i ce vede acolo. După un timp, întreabă-l, de pildă, cum își imaginează el o călătorie în locuri îndepărtate, cum ar fi un safari în Africa. Ce animale ar putea întâlni? Cum ar arăta vegetația? Cum ar mirosi? Ce zgomote ar face animalele?
O altă variantă interesantă ar fi să-l duci, de pildă, într-o vacanță la o fermă, ca să vadă cum arată păsările, animalele și plantele, să le miroasă, să le pipăie, să le audă.
Încurajează-i talentele artistice și practice
Cercetătorii de la Universitatea din Michigan, Statele Unite, au demonstrat că participarea în copilărie la cursuri de artă sau la ateliere care au ca temă diverse activități practice duce la dezvoltarea unor personalități inovatoare, inventive și crește șansele ca la maturitate să fie un om de afaceri de succes.
Cursurile de pian, de pictură, de dans sau atelierele de meșteșugărit sunt activități prin care copilul tău poate fi creativ și își poate descoperi noi talente. Totuși, dacă vezi că micuțului nu îi place să facă ce ai ales tu pentru el, nu îl obliga.
Acestea sunt doar câteva dintre metodele prin care poți încuraja creativitatea copilului tău, dar nu uita un lucru esențial: cei mici învață lucruri de la părinții lor, prin urmare fii și tu creativă. Alătură-te copilului atunci când desenează, construiește din piese Lego ce vrea el, nerespectând neapărat o regulă, sau atunci când colorează aparent fără noimă în cartea de colorat. Lasă-l să se exprime liber, ajută-l să-și dezvolte o gândire critică și constructivă. Toate aceste lucruri îl vor ajuta, mai departe, ca adult.
Sursa foto: Shutterstock
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.