Desi realitatea din prezent pare a fi alta, Craciunul nu se refera la mancare multa si nenumarate cadouri. Spiritul Craciunul este altul, si nu trebuie sa ramana uitat. Gandeste-te ca te-ai bucura ca si nepotii tai sa aiba parte de bucuria sfarsitului de decembrie, si ajuta-ti copilul sa simta si sa invete care este adevaratul spirit al Craciunului.
Semnificatia Craciunului
Realitatea trista este ca in ultimii ani Craciunul a devenit tot mai mult o sarbatoare comerciala. Insa trebuie sa ne amintim ca de fapt Craciunul are o alta semnificatie. Sarbatoare religioasa a Nasterii Mantuitorului, Craciunul este despre a darui, a fi aproape, a iubi, a imparti si a impartasi atat cu cei dragi cat si cu cei mai putin norocosi. Este acel moment din an in care familiile se reunesc in casa parinteasca, chiar daca traiesc peste mari si tari.
Cand ne amintim de cei ce sunt dar nu ne pot fi aproape, dar si de cei care nu mai sunt langa noi dar pe care continuam sa ii iubim si de care ne amintim cu mare drag. Este momentul povestilor de familie si al ajutorarii celor necajiti. In fond, asta vrem sa conteze pentru copiii nostri, mai mult decat alergatura prin magazine supraaglomerate si indigestiile nocturne.
Tentatia este mare: Mosul trebuie sa fie darnic si sa il bucure pe copil cu tot ceea ce doreste. Fals!
Orice parinte a trecut prin perioada in care odrasla isi doreste TOATE jucariile din lume. Pe cele de la televizor, pe cele pe care le au prietenii de la gradinita, pe cele care umplu rafturile magazinelor. Insa acest lucru este imposibil, iar copiii nostri trebuie sa invete ca Craciunul nu este numai un moment in care trebuie sa primesti, ci si unul in care trebuie sa daruiesti.
Este un moment perfect sa faceti ordine in jucariile uitate pe sub pat si prin dulapuri dar care sunt in stare perfecta de functionare. Copilul tau va invata bucuria de a ajuta si de a darui.
Descarca si trimiteti Scrisoarea catre Mos Craciun
Vorbeste-i copilului tau despre adevaratul motiv pentru care sarbatorim Craciunul. Povesteste-i despre cum s-a nascut Iisus, intr-un adapost modest, despre iubire si intrajutorare. Vorbeste-i pe intelesul lui despre cat de pretios este Craciunul pentru ca atunci ne intalnim cu toti cei dragi, pe care ni-i dorim aproape si pe care poate ii vedem prea rar.
Fara a-i strica bucuria venirii Mosului, invata-l ca ne putem face cu totii mici daruri si surprize, ca dovada a pretuirii sincere pe care o avem fata de cei apropiati.
Ajuta-ti copilul sa regaseasca in Craciun un anumit tip de magie pierduta a copilariei
Oricat i-am proteja, copiii nostri sunt expusi in fiecare zi la lucruri care nu au nimic de-a face cu copilaria. Craciunul ar trebui sa ii ajute sa regaseasca magia din viata lor, sa creada ca Magicul exista. Creeaza ritualuri unice, care sa apartina doar familiei voastre. Nu e nevoie de lucruri marete si de vizite la Disneyland, farmecul Craciunului sta in detalii, in lucruri marunte facute cu iubire.
Daca sunteti credinciosi, explica-i copilului, cand e destul de mare sa inteleaga, semnificatia postului. Desi copilul nu va tine post, il vei lua cu tine la biserica sa il impartasesti. Este important sa ii explici pe intelesul sau ce inseamna impartasania si de ce Craciunul este o atat de mare bucurie pentru crestini.
Fa-l partas la planurile tale legate de pregatirile de Craciun, intreaba-l ce si-ar dori special pentru acel moment. Poate vrea sa sarbatoriti cu prajitura preferata sau poate isi doreste sa isi puna o anumita rochita. Poate planul este ca in seara magica de Craciun, sa doarma cu mami si cu tati. Ajuta-l pe cel mic sa isi puna in aplicare micicle sale proiecte, incurajeaza-l cand ii vine o idee noua.
Implica-l in pregatirile de Craciun
Fie ca e vorba despre a framanta cozonaci, a pune masa intr-un mod special, a face podoabe de brad personalizate, a alege bomboanele de pom, a coace mere cu scortisoara, a face curatenie generala – mereu se gaseste cate ceva de facut pentru un copil dornic sa ajute. Nu il da deoparte spunandu-i ca e prea mic; copiii se plictisesc cand parintii sunt ocupati, iar ideea este ca cel mic sa ajunga sa iubeasca Craciunul.
Colindele, romanesti sau straine, sunt o metoda grozava de a creea o atmosfera calda si frumoasa, in asteptarea Craciunului. Asculta-le o ora pe zi, in timp ce pregatiti felicitari sau ghirlande de hartie. Asculta aici cele mai cunoscute colide de Craciun
Nu uita de inca un amanunt: amintirile noastre sunt preponderent olfactive. Da, mirosul joaca un rol foarte special in memoria noastra. Craciunul miroase a portocale, a scortisoara si a cuisoare, a mere coapte si a cozonac si desigur a brad. Si daca bradul isi intra in rol abia in ajunul Craciunului, toate celelalte arome iti sunt foarte la indemana intreaga luna decembrie.
Tu ce planuiesti sa faci in asa fel incat cel mic sa simta ca se apropie o sarbatoare speciala, si sa o astepte cu nerabdare si anul urmator?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.