De la prima rasucire de pe spate pe burtica sau invers, pana la momentul in care copilul reuseste sa o zbugheasca la fuga de abia te mai poti tine dupa el, strabateti impreuna o aventura de aproximativ un an de zile. De la 3-4 luni, pana pe la 15 luni, bebelusul trece prin etape premergatoare care il antreneaza, fara exceptie, pentru clipa in care va fi capabil sa faca sigurel primii pasi. Tot ce ai de facut este sa il ajuti sa capete incredere in sine, prin joaca si aprecierea reusitelor si a eforturilor.
Cele 8 etape ale învățării mersului la bebeluși
Etapa intai: Statul in sezut.
Contrar convingerii unora, se considera ca bebelusul sta in fundulet nu atunci cand il asezi fortat intre perne, ci atunci cand este capabil sa ajunga singur in pozitia respectiva. Astfel, isi intareste muschii necesari mai tarziu, ca sa isi mentina pozitia verticala. Varsta medie la care se intampla asta este intre 4 si 7 luni. Ce poti tu sa faci? Atunci cand va jucati, puteti rostogoli o minge mica si usoara de la unul la celalalt, ca sa stimulezi antrenarea micilor grupe musculare. Citește și despre: Antemergator la bebelusi
Etapa a doua: mersul de-a busilea.
Cel mai important lucru pe care il face bebelusul in aceasta faza este sa se antreneze sa isi miste simultan mainile si picioarele, intr-un mod coordonat. Inainte de a merge efectiv in 4 labute, e posibil sa asisti la diverse metode de a se tara pe burta, lasa-l in pace, caci si aceasta este o etapa importanta. Varsta medie la care se intampla asta e cuprinsa intre 7 si 10 luni. Ce poti face tu? Lasa-l liber pe jos si aseaza-i jucarii in diverse colturi ale camerei, ca sa il incurajezi sa se deplaseze cat mai mult dupa ele.
Etapa a treia: ridicatul in picioare.
Pe masura ce bebelusul devine din ce in ce mai puternic si mai curios, va incepe sa se traga in sus tinandu-se de mobilier sau de voi, parintii. Acesta este momentul in care incepe sa isi antreneze simtul echilibrului si sa se familiarizeze cu statul in picioare cu sprijin cu o singura mana, sau fara sprijin. Varsta medie la care se intampla asta este de 8 luni. Ce poti face tu: ajuta-l pe bebe sa se ridice in picioare si cum sa se aseze la loc, indoind genunchii. Astfel, nu se va gasi in impas si vei evita o serie de cazaturi.
CITEȘTE ȘI: Prevenirea căderilor când bebe învață să meargă
Etapa a patra: Mersul cu ajutor.
Pe masura ce bebelusul incepe sa se ridice si sa castige puncte si la capitolul echilibru, ajuta-l si sa faca primii pasi. O poti face tinandu-l mai degraba de brate sau de la subrat decat de manute, astfel pozitia sa corporala va fi mai corecta, iar el va castiga increde in asa fel incat sa inceapa sa mearga singur. Varsta medie pentru aceasta etapa este de 8-9 luni. Ce poti face tu: exerseaza, exerseaza si iar exerseaza. Incurajeaza-l sa se ridice si sa se aseze la loc de cat mai multe ori.
Etapa a cincea: mersul pe langa mobila.
Cand incepe sa mearga, micutul se foloseste de mobilier ca sa se tina si sa ajunga dintr-un punct in altul. Pe masura ce bebelusul este din ce in ce mai mobil, trebuie sa te asiguri ca locuinta ta este perfect sigura pentru el, si ca mobila este bine fixata pe perete. Varsta medie pentru etapa a cincea este de 8-9 luni.
Ce poti face tu: incurajeaza bebelusul sa capete din ce in ce mai multa incredere in sine cand merge pe langa pereti si sa dea drumul suporturilor fizice pret si de numai o secunda. E bine nu sa previi cazaturile, ci sa te asiguri ca exista zone moi pe care sa aterizeze micutul, e ocazia cea mai buna sa isi dezvolte reflexele in situatia unei cazaturi. Ii vor fi de mare folos in curand.
CITEȘTE ȘI: 9 motive pentru care NU este bine să plimbi bebelușul de ambele mânuțe
Etapa a sasea: statul in picioare fara ajutor.
In aceasta faza, bebelusul isi exerseaza simtul echilibrului. Odata ce se simte capabil sa stea in picioare singur cateva secunde, va capata incredere si ca poate sa faca primul pas singur. Varsta medie la care se intampla asta este cuprinsa intre 8 luni si un an. Ce poti face tu: transforma echilibrul intr-un joc. Stai cu bebe pe podea si ajuta-l sa se ridice. Apoi numara cat poate sta in picioare inainte sa se dezechilibreze. Apreciaza fiecare incercare cu entuziasm maxim.
Etapa a saptea: Primii pasi.
Primii pasi sunt o extraordinara reusita pentru orice copil, asa ca apreciaza-i la adevarata lor valoare. Mersul tine in primul rand de increderea in sine, asadar sustinerea si incurajarea din partea ta sunt esentiale. Varsta medie a primilor pasi fara sustinere este cuprinsa intre 9 si 15 luni. Ce poti face tu: ghideaza acesti primi pasi stand pe podea langa el si ghidandu-l, cu rabdare si fara sa il fortezi. Cheama-l catre tine, pe distante mici care cresc lent. CITEȘTE ȘI: La 1 an explorarea este modul natural de învăţare al copilului și dovadă clară a dezvoltării cognitive
Etapa a opta: mersul.
Probabil ca vor exista destule cazaturi, trateaza-le cu amuzament si continua sa il incurajezi pe micut. Nu uita ca multi dintre bebelusi, perfect capabili sa mearga, prefera ca pentru o perioada sa mearga de-a busilea. Varsta medie pentru mersul independent este cuprinsa intre 12 si 15 luni. Ce poti face tu: Incurajeaza bebelusul oferindu-i cat mai multe ocazii sa mearga singurel. De exemplu, atunci cand il dai jos din brate, aseaza-l in picioare, nu in fundulet.
O ultima precizare!!! folosirea premergatoarelor NU este o metoda buna de a-l incuraja pe copil sa inceapa sa mearga. Academia Americana de Pediatrie si numeroase alte institutii competente in domeniu ii descurajeaza pe parinti de la a achizitiona asemenea piese, care nu sunt doar nocive, ci si periculoase, anual, mii de copii din Statele Unite ajung in Urgente din cauza accidentelor in care sunt implicate premergatoare. In Canada, comercializarea premergatoarelor a fost deja interzisa de foarte multi ani. CITEȘTE ȘI: Săptămânile minune și salturile mentale
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.