Este nevoie ca nivelul de colesterol sa fie crescut timp de multi ani la rand, pentru a se declansa bolile cardiovasculare. Tu stiai ca si copiii pot avea colesterolul crescut?
Cand auzim vorbindu-se despre colesterol, ne gandim automat la persoane de peste 40-50 de ani. Din pacate, acesta este doar un mit! O alimentatie nesanatoasa poate creste „colesterolul rau” inclusiv la copii. Afla tot ceea ce trebuie sa stii despre asta!
Cei mai multi dintre parinti nu iau in calcul riscul la care sunt expusi copiii cu un nivel crescut de colesterol. Un nivel mare al colesterolului se asociaza cu boli cardiovasculare si infarct, iar medicii au determinat ca bolie cardiace isi au originile in copilarie. Cum obezitatea infantila este in crestere, din ce in ce mai multi copii sunt expusi riscului.
Problemele pe care un colesterol crescut pe ridica se manifesta cu intarziere de ani si zeci de ani, asadar e greu de stabilit legatura dintre obiceiurile alimentare are copiilor si nivelul de colestrol pe care il au sau il vor avea ca adulti. Insa daca in familie exista un istoric de boli cardiace aparute inainte de 50 de ani, sau daca exista rude apropiate care se lupta cu problema unui colesterol crescut, este esentiala efectuarea de analize periodice pentru a afla valoarea colesterolului copilului.
Ce este colesterolul?
Colesterolul este o substanta sintetizata de ficat. Este una dintre grasimile pe care le produce organismul si e un constituent de baza al membranelor celulare si al unor hormoni.
Ficatul produce zilnic cam 1g de colesterol. Restul provine din alimentatie. Alimentele cele mai bogate in colesterol sunt galbenusurile, carnea, fructele de mare si lactatele.
Colesterolul nu poate circula prin organism ca atare, el trebuie sa se lege de niste proteine, formand asa-numitele lipoproteine. Exista doua tipuri de lipoproteine: cu densitate mica (LDL) sau cu densitate crescuta (HDL).
LDL mai sunt numite si colesterolul rau. Excesul de LDL se depune pe peretii arterelor formand ateroamele. Arterele se ingroasa, isi pierd elasticitatea, isi micsoreaza volumul, se ingusteaza si in cele din urma se infunda. Atunci cand se formeaza un cheag de sange care blocheaza o asemenea artera, se poate declansa un infarct sau un atac cerebral.
HDL, colesterolul bun, transporta colesterolul de pe peretii arterelor inapoi la ficat, unde este procesat. Prin urmare, nivelul crescut de HDL protejeaza sistemul circulator.
Exista 3 factori majori care contribuie la cresterea nivelului de colesterol:
- alimentatia bogata in grasimi saturate,
- factorii ereditari
- si obezitatea.
Asadar, copiii care sunt activi, care nu au un istoric familial de colesterol crescut, care mananca sanatos si au o greutate corecta nu au, teoretic, risc de hipercolesterolemie.
Monitorizarea colesterolului
Nivelurile de colesterol bun si rau din sange pot fi determinate prin analize de sange uzuale. Pediatria moderna cere ca toti copiii cu varste intre 9 si 11 ani, si intre 17 si 21 de ani sa fie testati macar o data. In familiile cu un risc crescut de hipercolesterolemie, se recomanda efectuarea de analize si la copiii intre 2-8 ani, si la cei intre 12-16 ani.
Acest screening este recomandat la copiii care:
- Au un parinte sau o alta ruda apropiata care are un colesterol total peste 240mg/dl.
- Au un istoric familial de boli cardiovasculare inainte de varsta de 55 de ani la barbati sau 65 de ani la femei.
- Sufera de unele afectiuni cum sunt boli renale, boala Kawasaki, artrita juvenila idiopatica.
- Sunt supraponderali sau obezi.
- Au factori de risc asociati: diabet, hipertensiune arteriala, fumat pasiv.
Citeste mai departe si afla cum se mentine colesterolul in limite normale!
Ce trebuie sa faci pentru a mentine nivelul colesterolului in limite normale?
Asigura-te ca alimentatia copilului este bogata in fructe, legume si cereale integrale.
Introdu in alimentatie proteine provenite din carne slaba de vita si pui, peste, nuci, fasole, mazare, linte, naut si produse din soia.
Limiteaza aportul de grasimi saturate (din alimente de origine animale) si evita complet grasimile trans (des intalnite in produsele de patiserie).
La copiii mai mari de 2 ani foloseste in alimentatie produse semidegresate.
Fereste-te de grasimile solide cum e margarina. Untul este bun pentru copii dar nu exagera nici cu el.
Limiteaza consumul de bauturi si alimente care contin zahar.
Evita dulciurile din comert si pregateste desertul in casa.
Incurajeaza copilul sa faca cat mai multa miscare. Exercitiul fizic creste concentratia de HDL din sange. Copiii si adolescentii ar trebui sa fie activi minim 60 de minute pe zi.
Asigura-te ca stilul de viata al intregii familii este unul sanatos. Exemplul personal al parintilor ofera cele mai convingatoare lectii!
Tu i-ai facut vreodata analize copilului tau?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.