De multe ori proaspetele mămici sunt bombardate de cei dragi cu o mulțime de sfaturi. Sfaturi, cu siguranță, oferite cu cele mai bune intenții dar care sincer, sunt extrem de departe de adevăr. În cei peste 4 ani de experiență în acest domeniu, aflu mereu lucruri suprinzătoare. Legat de alcool, sunt clar două informații care circulă “cu succes”. Prima spune că e bine să bei bere (fără alcool) pentru a crește producția de lapte iar a doua că dacă alăptezi nu ai voie să bei și dacă totuși bei, atunci să nu mai alăptezi o perioadă (aici marja auzită a fost între 6 ore și câteva zile). În timpul acesta să pompezi și să arunci laptele din sân. Greșit! Total greșit! Îți spun imediat de ce.
Alcoolul inhibă curgerea laptelui
Berea conține orz, ce-i drept, care datorită betaglucanului poate crește producția de lapte. Cu toate asta, efectul după consumul de bere, poate fi fix invers, pentru că alcoolul împiedică ieșirea laptelui din sân. Reflexul de ejecție a laptelui se întâmplă atunci când bebelușul este pus la sân (sau când mama se pompează) stimulând terminațiile nervoase din mamelon și activând astfel eliberarea oxitocinei. Oxitocina, hormonul “iubirii”, este cea care apasă pe celule, eliberând laptele. Alcoolul însă, nu lasă ca oxitocina să fie eliberată, astfel că reflexul de ejecție al laptelui este împiedicat. Dacă ți se recomandă berea “fără alcool”, este bine să știi că și aceea conține totuți alcool. Dacă simți că ai nevoie de creșterea producției de lapte, eu ți-aș recomanda, în primul rând, să chemi un consultant în lactație certificat internațional (IBCLC) care să te ajute cu creșterea lactației, dacă este nevoie. Apoi, dacă simți doar că ai vrea doar un mic imbold moral, poți folosi orzul în stare naturală, adăugându-l în supele de legume, salate sau chiar în pâinea de casă, dacă faci. Dacă suferi, însă, de boala celiacă, este bine să eviți consumul de orz.
Alcoolul poate fi consumat, cu moderație
Mai mulți specialiști și organizații precum CDC (Centrul controlului și prevențiilor bolilor, din America), afirmă că o băutură “standard” consumată maxim o dată pe zi, nu îi va face rău bebelușului. Ce înseamnă o băutură standard? Ei bine, aceasta este măsurată diferit în funcție de zona în care locuiești. În America, de exemplu, o băutură standard reprezintă 14 gr de alcool pur. În Anglia, conform Institutului Național de Sănătate (NHS), dacă bei un pahar ce conține 125 ml de vin (12%), în fiecare zi, conform calculatorului lor (al cărui link ți-l voi lăsa la finalul articolului) este totul ok. Citește și despre: Bebelușul are nevoie să fie pus la sân ori de câte ori cere! Nu ceasul spune când trebuie hrănit, ci chiar puiuțul pe care îl ții în brațe
Alcoolul iese din organism complet…
În principiu, în 2-3 ore după ce a fost consumată o băutură. Nivelurile cele mai ridicate de alcool se găsesc în sânge la 30-60 minute după consum. Cu toate acestea, nivelul de alcool detectat și timpul în care se găsește în sânge depind de mai mulți factori, cum ar fi cantitatea totală de alcool ingerată, rapiditatea cu care a fost consumat alcoolul, dacă a fost servită și mâncare în același timp și greutatea mamei. Ca totul să fie și mai în siguranță, este bine să consumi alcool imediat după ce bebelușul a fost alăptat și să mănânci bine. Nu ajută să te mulgi și să arunci laptele. Odată ce alcoolul a fost eliminat din sânge, este eliminat și din lapte. Te poți mulge, în schimb, înainte de a consuma alcool, pentru a-i da bebelușului în cazul în care se trezește mai devreme sau vei lipsi de acasă pentru o perioadă.
Sfatul consultantului în lactație Simona Ivanciu
Acest material a fost realizat nu pentru a încuraja consumul de alcool, ci pentru a da posibilitatea mămicilor care alăptează, de a primi informații corecte. Primim atât de multe sfaturi din stânga și din dreapta încât ajungem să nu mai știm ce e bine să facem și ce nu. Nu este nicio problemă (și nici nu este de judecat) dacă o mămică simte nevoia sa consume alcool din când în când. Alăptarea este bucurie, nu trebuie să o transformăm într-un motiv de a pune cât mai multe restricții mamelor. Urmând recomandările din acest articol, recomandări care sunt în conformitate cu toate forurile internaționale, bebelușul tău va fi în siguranță.
Calculator pentru consumul de alcool
https://alcoholchange.org.uk/alcohol-facts/interactive-tools/unit-calculator
Citește și despre: Când ne punem puiul la sân, creierul eliberează oxitocină, hormonul fericirii, care are minunata sarcina de a presa celulele de lapte, făcând astfel ca laptele să iasă ușor
Mărturii ale mămicilor
Mămica I.R.
Nu am băut de sărbători. Am consumat doar bere fără alcool și am pus vârful limbii în seara de revelion pe șampanie cât sa o gust. Știu ca alcoolul ajunge în laptele matern și implicit la bebe. De aceea evit consumul de alcool. Din ce am mai citit nu ar fi nici o problemă dacă aș bea o guriță , problema se pune la excese, dar chiar și așa sa fie, am optat pentru a nu pune, în nici un fel, în pericol sănătatea copilului meu.
Mămica M.P.
Sincer , da, am băut un pic, cam cât două degete dintr-un pahar. O singură dată, mai mult mi-a fost teamă. Eu am ascultat-o pe Dr Ilinca Tranulis, care spunea că putem să bem și așa ca am gustat și eu. Adică să bem un pic, nu un pahar întreg.
Mămica O.T.
De sarbatori am consumat alcool moderat, adică o gură sau două de vin alb sau șampanie. De când alăptez am avut grijă să consum maxim un pahar de vin pe săptămână. Știu că alcoolul este permis în alăptare dar moderat și nu băuturi tari, spirtoase.
Mămică I.I
De sărbători, am băut undeva la 100 ml de vin fiert. Eu din ce am citit despre alcool a fost ca e ok de consumat în alăptare în cantități mici dacă aștepți câteva ore pănă la următoarea alăptare. Am băut imediat după ce am alăptat ca să treacă cât mai mult timp.
Mămică P.A.
Am băut o jumătate de pahar de vin și puțină șampanie de Revelion. Am citit că ar fi în regulă dacă la o oră după consum nu mai alăptezi, astfel încât atunci când alcoolul ajunge în sânge și în lapte, să nu ajungă și la copil.
Citește și despre: Pe holul secției de neonatologie se închinau ode biberoanelor. Alăptarea, un proces atât de natural, parea că este inhibată, discreditată și poate chiar blamată …
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.