Există, pe piață, o mulțime de obiecte descrise ca fiind destinate bebelușilor. Iar colierele de dentiție din chihlimbar se vând, în general, ca pâinea caldă, având în vedere că erupția dentară e cam ca și colicile, doar că mai rău. Colierele din chihlimbar sunt pentru a fi purtate, nu mestecate! Dar cu toate acestea există pericole pentru bebeluși. Copiii mai mici de 36 de luni care vor purta aceste coliere vor fi supravegheați de adulți.
Nu tot ce e pentru bebeluși e și SIGUR pentru bebeluși
În România, colierele pentru erupția dentară au devenit mai bine cunoscute odată ce unii antreprenori locali – unii dintre ei mame cu inițiativă, pricepere și îndemânare – au început să le confecționeze în regim handmade. Având în vedere ca sunt frumoase și, mai ales, promit un lucru excelent – să amelioreze disconfortul produs de erupția dentară – ele s-au impus rapid pe piață. Dar mamele au pierdut din vedere un lucru și anume că nu există nici un fel de teste de siguranță legate de aceste produse.
Biluțe mici la gâtul unui bebeluș?
Ideea în sine probabil că ți-ar da coșmaruri, dacă ai privi-o exclusiv din punctul de vedere al siguranței. Dar când produsul se numește colier pentru dentiție, aș paria că multe dintre potențialele cumpărătoare consideră de la sine înțeles faptul că produsele sunt speciale pentru bebeluși, deci și sigure pentru aceștia.
INFO: Chihlimbarul, numit și „ambra galbenă”, este o piatră prețioasă de culoare galbenă, transparentă sau cu incluziuni translucide sau opace, fiind de origine organică, și anume rășină fosilă. Chihlimbarul conține acid succinic. Acesta atunci când este în contact cu pielea are proprietăți anti-inflamatorii și analgezice. În cazul unui bebeluș, atunci când poartă colierul de chihlimbar direct pe piele, caldura corpului sau face ca chihlimbarul sa elibereze acidul succinic în pielea copilului, oferind ameliorarea durerii si reducerea inflamației din gingii produsă de creșterea dinților. Acidul succinic eliberează durerea și reduce inflamația, astfel încât copilul tău se va simți mai bine.
Beneficiile chihlimbarului baltic natural:
– facilitează somnul copilului
– întărește imunitatea
– calmează durerile
– reduce febra
– grabește vindecarea
– linistește sistemul nervos
– reduce inflamațiile din corp.
Un produs marketat și promovat ca fiind 100% sigur
Cati este mama a 2 copii, și când a văzut că fiul său mai mic se lupta deja cu durerile de gingii, a căutat metode de a-l alina. Cum nimic nu părea să funcționeze, a întrebat alte mame ce soluții minune au găsit, și i s-a spus și despre colierele din chihlimbar.
Unele dintre mamele care i le-au recomandat păreau să fie foarte entuziasmate de rezultat, așa că s-a gândit să încerce și ea. Deși, în România, aceste produse nu sunt testate din punct de vedere al siguranței și al eficienței la bebeluși, iar în alte țări li se recomandă părinților să se rezume la metodele clasice de alinare a durerilor, colierele din chihlimbar se bucură de o promovare intensă.
Preocupată de siguranța bebelușului, ea a întrebat dacă nu e riscantă utilizarea acestui produs și ce s-ar întâmpla dacă rămâne agățat de ceva. I s-a răspuns că firul de plastic pe care sunt prinse mărgeluțele se rupe cu ușurință și că nu ar trebui să își facă griji.
CITEȘTE ȘI: Totul despre dinții de lapte la bebeluși | Erupția dentară
O experiență înfricoșătoare, aproape fatală
După o perioadă în care fiul lui Cati a purtat colierul din chihlimbar zi de zi, într-o seară, ea și-a observat fiul stând pe burtă lângă țarcul de joacă și făcând zgomote ciudate. Inițial, a crezut că bebelușul se joacă, dar pentru că era ciudat ca acesta să stea în poziția respectivă, a decis să verifice. Și cele mai mari temeri i s-au adeverit.
Colierul se agățase în sistemul de închidere al țarcului, iar copilul respira cu dificultate, aproape sufocându-se. Primul impuls a fost să încerce să rupă colierul și să își strige soțul. Abia când a ajuns și acesta, au reușit să îl desfacă, pentru că nu se rupea.
David începuse să se învinețească și chiar mi-a fost teamă că o să moară. Dacă nu eram fix lângă el, dacă m-aș fi dus la baie, sau să pregătesc o gustare, nu cred ca ar fi putut fi salvat. David avea vânătăi pe gât. Noi, ca adulți, nu am reușit să rupem firul de plastic cu mâinile goale, deci el nu ar fi avut nicio șansă.
CITEȘTE ȘI DESPRE: Cum să treci peste erupția dentară FĂRĂ dureri | Remedii pentru bebeluși
Care e poziția oficială referitoare la colierele pentru dentiție?
FDA (Food and Drug Administration) a tras un semnal de alarmă, recomandându-le părinților să evite folosirea colierelor pentru dentiție la copii sau la persoane cu nevoi speciale, cum sunt tulburările din spectrul autist sau ADHD. În SUA au fost raportate cazuri grave de strangulare la bebeluși și copii.
Care sunt riscurile asociate folosirii colierelor de dentiție?
Conform FDA, aceste coliere pot determina strangulare, sufocare, răni la nivelul gurii. În cazul în care colierul se rupe, fragmentele pot fi înghițite provocând asfixie, sau pot fi băgate de copiii puțin mai mari în nas sau în urechi.
Chihlimbarul din structura colierelor de dentiție eliberează acid succinic, despre efectele căruia nu se știe nimic, odată ce acesta trece în circulația sangvină. În concluzie, se consideră că aceste gen de produse nu sunt o alegere sigură sau potrivită în cazul bebelușilor și al copiilor de vârstă mică.
Există și alte produse pentru dentiția bebelușilor, periculoase?
FDA le recomandă părinților să evite și folosirea de creme, geluri, sprayuri sau alte soluții pe bază de anestezic (xilina, benzocaina). Dozarea incorecta poate determina creșterea concentrației de substanță activă în sânge, ceea ce poate determina methemoglobinemie, care are ca și consecință blocarea transportului de oxigen în sânge. Este o situație extrem de periculoasă care, netratată la timp, poate conduce la deces.
Ce e sigur sa folosesc pentru calmarea durerilor provocate de erupția dinților de lapte?
Poți folosi, fără emoții, jucării pentru dentiție din categoria celor care se pun la frigider sau la congelator, pentru a amorți puțin gingiile.
Alăptarea la cerere și oferirea frecventă a sânului este de asemenea de ajutor pentru a calma bebelușul.
Bucățelele de legume pe care bebe să le roada sunt, de asemenea, o posibilă soluție.
CITEȘTE ȘI: Bebelușii au nevoie de o igienă orală încă din primele zile de viață. Îngrijirea primilor dințișori de lapte
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.