Certuri in familie, după venirea bebelușului?
După nașterea fetiței mele, a fost greu să mă obișnuiesc cu ne-somnul. Deși eram învățată să nu dorm foarte mult, multiplele treziri de peste noapte mi-au pus capac. Când îl vedeam pe tatăl copilului cât de liniștit doarme și cum se întorcea pe-o parte și continua să sforăie, mă apucau nervii. Toți nervii! Nu lăsam niciunul pe dinafară. Da, e clar că bebelușul are nevoie de mamă, dar totuși?! Cum poți dormi așa? Cum poți să stai acolo și să nu îi schimbi și tu măcar un scutec pe noapte? Cum?! Și în mintea mea se tot acumulau frustrări. Și uite-așa a început relația să scârțâie.
Ce se schimbă în relația părinților după naștere
La început de relație, facem tot posibilul să îi fim pe plac celuilalt. Suntem atenți la partener și lăsăm să iasă toate părțile luminoase din noi. Acceptăm cu ușurință sau trecem cu vederea lucruri ce poate altădată nu le-am fi acceptat și pentru care ne-am fi supărat. „Iubirea” ne transformă. Ne face mai buni. Mai înțelegători. Pe măsură ce trece timpul, ușor, ușor, ajungem și la părțile de umbră. La tipare. Cu atât mai mult cu cât oboseala ne afectează puternic. Și nu mai suntem atât de dispuși să acordăm atenție, să înțelegem, să acceptăm, să iertăm. Mai mult decât atât, rolurile de mamă și respectiv, tată, sunt unele noi, pe care tocmai ce le descoperim. Nu am mai trecut prin experiența asta ca și cu cuplu și-atunci este normal să îl descoperim pe celălalt că este „altfel” decât credeam. Citește și despre: Spune NU stresului din viața de părinte!
Stiluri diferite de părințeală, cum se împacă?
E normal să existe puncte de vedere diferite. Fiecare dintre voi provine dintr-un mediu în care creșterea s-a realizat într-un anume fel și-atunci există clar un tipar în acest sens. Fiind tipar, este greu de schimbat. Așa că lucrul care ar ajuta destul de mult este să îl lași pe celălalt să se descurce cu consecințele metodei lui de parenting. Dacă, de exemplu, tu ții neapărat să ai ore fixe în care să îl pui pe cel mic la somn, iar partenerul/partenera nu consideră că acest lucru este important, atunci amandoi trebuie să vă asumați “urmările”. Dacă pentru tine e importantă ora fixă, atunci ești responsabilă cu adormirea copilului la orele stabilite de tine, acest lucru presupunând și că va fi nevoie să accepți și eventualele refuzuri sau împotriviri ale copilului care poate vrea să se mai joace la ora respectivă. La fel cum și jumătatea ta, va trebui să își asume, de exemplu, că celui mic i-a trecut ora de somn și oboseala își va spune cuvântul, copilul devenind nemulțumit sau furios.
Împărțeala sarcinilor după nașterea copilului
Odată cu venirea copilului pe lume, timpul se comprimă în timp ce lucrurile pe care le aveai de realizat se dublează. Că e vorba de vase, rufe, curățenie, cumpărături, toate trebuie făcute ținând cont de nevoile bebelușului. Și, cu siguranță, toate acestea vor fi motive de ceartă între voi doi. Ca să nu ajungeți să vă scoateți (atât de mult ochii), este bine să faceți o listă cu tot ce este de făcut și să vă împărțiți responsabilitățile, în fiecare săptămână. Așa că, în loc să bombăni pe lângă rufele pe care tocmai le-ai scos și trebuie să le și întinzi, după ce ai făcut de mâncare, stabilește clar împreună cu partenerul ce are fiecare de făcut. Dacă v-ați și mulțumi reciproc atunci când realizați cate o sarcină din lista făcută, ar fi fantastic. Citește și despre: Atașamentul, legătura emoțională ce stă la baza tuturor relațiilor
Timpul pentru doi …
Cam nu e. Nu mai zic că dorința de a face sex dispare aproape total, imediat după naștere. Cum să te gândești la asta când copilul este ținut în brațe mai mereu și atunci când doarme liniștit, nu știi ce să faci mai repede până face iar ochi?! Ca să nu mai spun, că atunci când trece și furtuna hormonală și reușești să dormi, păi, mai bine dormi decât orice altceva. Și-atunci poți primi reproșuri de la partener că nu îi mai acorzi atenție, în acest sens. Ce puteți face este să încercați, măcar, să vă stabiliți o “întâlnire” pentru sex. Asta presupune să aveți timp, fiecare dintre voi, să vă pregătiți. Îi poți spune partenerului ce ți-ai dori sau cum ți-ai dori să se desfășoare și vedeți cum iese. Dacă nu merge din prima, mai încercați. Până reușiți. Citește pe larg despre: 7 Motive ca să alegi Attachment Parenting
Sfatul consultantului Simona Ivanciu, IBCLC
Și alăptarea poate fi motiv de ceartă în familie. Dacă îți dorești să alăptezi, atunci fii de partea ta (și a bebelușului) și susține-ti punctul de vedere. Dacă alăptezi, nu înseamnă că îi acorzi mai multă atenție puiului. Lucrul acesta se întâmplă normal și natural, indiferent de cum hrănim copilul. Da, alăptarea, din cauza hormonilor implicați, produce o senzație uscăciune la nivelul vaginului, dar această “consecință” este nesemnificativă raportată fiind la beneficiile pe care le aduce alăptarea pentru sănătatea mamelor. Și, cu siguranță, ne dorim mame (și partenere) sănătoase!
ÎN CLUBUL BEBELUȘILOR am pregătit un GHID COMPLET DE SUPORT PENTRU ALĂPTARE
Vizitează sectiunile de mai jos și alăptarea bebelușului va fi lină și plină de satisfacții!
ALĂPTAREA LA ÎNCEPUT
BEBELUȘI ALAPTAȚI
ALIMENTAȚIA ÎN ALĂPTARE
DESPRE LAPTELE MATERN
SPRIJIN PENTRU ALĂPTARE
TOTUL DESPRE ÎNȚĂRCARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.