Cerclajul reprezinta coaserea colului uterin in pozitia inchis. Exista mai multe tehnici de efectuarea a acestei manopere, toate la fel de eficiente, iar medicul va opta pentru cea pe care o considera cea mai potrivita in cazul tau.
De ce iti poate indica medicul sa faci un cerclaj?
Principala cauza care impune efectuarea cerclajului este reprezentata de incompetenta cervicala. Pur si simplu exista femei care, din diferite motive, nu reusesc sa duca o sarcina la termen din cauza deschiderii premature a cervixului. In cazul lor, cerclajul poate prelungi semnificativ sarcina. In cazul riscului de nastere prematura datorat altor cauze, cerclajul este inutil.
De ce este cervixul meu incompetent?
Incompetenta cervicala poate fi determinata de diversi factori. Printre acestia se numara particularitatile anatomice: pur si simplu, unele femei au un col moale si scurt, care ramane asa si pe perioada sarcinii.
Un alt factor de risc este reprezentat de manopere de deschidere a colului uterin in antecedente, fie ca a fost vorba de un chiuretaj sau de o biopsie uterina. Efectuarea unei conizatii – o biopsie din colul uterin- poate determina de asemenea incompetenta cervicala. Si nu in ultimul rand, exista femei care nu au in istoricul medical nici un factor de risc, dar care totusi sufera de aceasta problema.
Cand se face cerclajul?
In general, cerclajul se monteaza la inceputul trimestrului doi de sarcina, intre saptamanile 13 si 16 de sarcina. Dupa saptamana 12 se considera ca sarcina este viabila si deci ca merita sa se intervina pentru a ajuta la mentinerea ei. Inainte de saptamana 16, uterul inca este destul de mic pentru ca interventia sa poata fi efectuata relativ usor. In plus, inainte de saptamana 16 exista un risc redus ca sacul amniotic sa prolabeze prin cervixul intredeschis.
Se poate face un cerclaj si mai tarziu in sarcina?
Teoretic da, insa riscurile sunt mai mari. Medicul poate decide sa faca un cerclaj daca dupa saptamana 24 de sarcina, sacul amniotic incepe sa devina vizibil prin orificiul colului uterin deschis. Acest lucru este deosebit de periculos pentru fat, deoarece prin orificiul colului poate fi prins cordonul ombilical, blocand transportul de oxigen catre bebelus.
Cerclajul – Exista contraindicatii?
Da. Medicul nu va monta cerclajul daca ai sangerari vaginale sau risc de travaliu prematur, caci contractiile puternice pot rupe efectiv colul uterin inchis. Infectiile intrauterine, ruperea prematura a membranelor, sarcina multipla sunt alte contraindicatii ale efectuarii unui cerclaj.
Exista riscuri asociate acestei manopere medicale – cerclajul?
Cele mai frecvente riscuri asociate efectuarii unui cerclaj sunt reprezentate de dezvoltarea unei infectii, declansarea contractiilor uterine, sangerare vaginala, ruperea cervixului, inabilitatea cervixului sa se scurteze sau sa se deschida odata sarcina ajunsa la termen si cerclajul indepartat, ingustarea definitiva a cervixului, ruptura uterina, febra, fistula vezicovaginala, rupere prematura a membranelor sau travaliu prematur. Totusi, aceste complicatii sunt relativ rare, iar evaluarea corecta a raportului risc/beneficu inclina adesea in favoarea efectuarii cerclajului.
Sunt necesare pregatiri inaintea interventiei?
Da. Medicul iti va recomanda sa incetezi orice contact sexual cu macar o saptamana inainte de montarea cerclajului si de asemenea iti va prescrie un tratament cu antibiotice pentru a minimiza riscul unei infectii. Despre pregatirile strict pentru interventie iti va vorbi probabil medicul anestezist.
Cerclajul – La ce sa ma astept?
Interventia se face cu anestezie epidurala sau rahidiana, astfel incat nu vei simti nimic. Probabil ca medicul te va ruga sa ramai in spital pana a doua zi, ca sa se asigure ca manevra nu a declansat contractii uterine care sa aiba nevoie de medicatie tocolitica. De cele mai multe ori cerclajul se face prin vagin, doar in rare cazuri particulare se poate face laparoscopic. Dupa efectuarea interventiei este posibil sa ai o usoara sangerare vaginala sau usoare contractii.
Cand se scoate cerclajul si cum se face asta?
Scoaterea cerclajului e face odata ce sarcina se considera a fi ajuns la termen, adica in saptamana 37. Operatiunea este mult mai simpla si se poate efectua cu usurinta in orice cabinet ginecologic. Si nu, nu este deloc dureroasa!
Tu ai avut cerclaj? Cunosti prietene care au avut? Ce ne poti povesti in legatura cu asta?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.