Te-ai gândit să recoltezi la naștere celulele stem ale bebelușului tău? Afecțiuni medicale care până ieri păreau incurabile, astăzi se pot trata cu ajutorul celulelor stem – cea mai revoluționară descoperire medicală de la antibiotice încoace. Celulele stem pot înlocui celule lezate, distruse sau îmbătrânite, pot oferi o șansă la viață.
Medicina a ajuns departe și în viitor va ajunge și mai departe. Alege să stochezi celule stem la nașterea copilului tău. În felul acesta, se va bucura de progresele medicinei regenerative și va avea o șansă în plus la viață.
Ce le puteți spune viitorilor părinți care au rețineri legate de stocarea de celule stem la nașterea copilului lor. S-au dovedit a fi utile?
Tudor Panu: Încurajam toți părinții să ia o decizie informată, să aibă cunostință de utilitatea celulelor stem în cazul unei afecțiuni. Desigur, dorința este ca ei să nu aibă nevoie niciodată și copiii să se nască perfect sănătoși, însă experiența ne-a aratat că există și excepții. O să dau de exemplu cazurile gestionate de noi la Regina Maria cu celule stem recoltate și stocate la noi în bancă care au salvat 2 copii români. Primul a beneficiat de terapie cu celule stem de la fratele lui, în cadrul unui studiu clinic derulat de prestigioasa Duke University și cel de-al doilea caz a beneficiat de terapie cu celule stem pentru bronhodisplazie chiar în Spitalul Băneasa. Terapia a fost facută pentru prima dată în România de către echipa extraordinară de neonatologi și biologi ai Regina Maria.
Clubul Bebelușilor: Ce sunt celulele stem și de ce să le recoltezi la naștere?
Dr. Tudor Panu: Celulele stem sunt celule nediferențiate (sau primitive), care au capacitatea de a se reînnoi și de a forma celule specializate pentru o anumită funcție în organismul nostru. Permanent în organismul nostru se formează celule noi din celule stem. Totodată, celulele stem produc și molecule benefice pentru buna funcționare a celulelor specializate. De aceea, în baza proprietăților pe care le au, pot fi utilizate în tratarea unor boli care în trecut erau incurabile sau afectau major calitatea vieții.
Clubul Bebelușilor: Se pot recolta celule stem atât din sângele ombilical, cât și din țesutul ombilical. Care este diferența, domnule doctor? Să explicăm pe rând – ce este sângele ombilical și de fel de celule stem conține? Ce afecțiuni se pot vindeca cu ajutorul celulelor stem recoltate din sângele ombilical?
Dr. Tudor Panu: Sângele din cordonul ombilical este sângele care rămâne în cordonul ombilical imediat după naștere și reprezintă o importantă sursă de celule stem. Conține preponderent celule stem hematopoietice (în organism au rol în producerea celulelor sângelui), dar și alte tipuri de celule stem.
Dr. Tudor Panu: Datorită conținutului de celule stem hematopoietice, sângele din cordonul ombilical a devenit în ultimii 30 de ani o alternativă în transplantul hematologic. Zeci de mii de transplanturi cu sânge de cordon ombilical au fost efectuate până acum pentru cancere ale măduvei osoase (leucemii, limfoame), anemii (anemia falciformă, talasemia, anemia Fanconi, anemia aplastică), sindroame de imunodeficiență, maladii metabolice ereditare. Utilizarea lor se poate dovedi benefică, în unele boli, chiar la persoana de la care au fost prelevate (autotransplant), iar în alte boli transplantul alogen (n.red.: transplantul în care se folosesc celulele stem de la un donator compatibil) fiind soluția, înrudit (între frați compatibili) sau neînrudit.
Datorită prezenței și a altor tipuri de celule stem pe lângă cele hematopoietice, a substanțelor (cytokine) cu efect paracrin (transmitere a unor semnale către celule care declanșează procese de vindecare), în ultima decadă au luat amploare studiile clinice în care se utilizează celule stem din sângele cordonului ombilical în terapiile din medicina regenerativă pentru a trata:
- paralizia cerebrală;
- autismul;
- alte afecțiuni neurologice;
- accidentul vascular cerebral;
- boli autoimune.
CITEȘTE ȘI: Naștere naturală sau cezariană? Află cum te pregătești!
Clubul Bebelușilor: Care este procedura de recoltare a celulelor stem din sângele ombilical?
Dr. Tudor Panu: După naștere, se face clamparea cordonului și tăierea lui, copilul fiind preluat de echipa de neonatologie. Punga de prelevare este prevăzută cu două ace și conține anticoagulant, cu rolul de a preveni formarea cheagurilor în timpul procesului de recoltare. Medicul obstetrician puncționează vena ombilicală, iar sângele din cordonul ombilical ajunge în punga de recoltare datorită gravitației. Proba biologică este etichetată și ambalată în condiții speciale în vederea transportului către bancă.
Clubul Bebelușilor: Am înțeles, aceasta este procedura de recoltare a celulelor stem din sângele ombilical. Celulele stem pot fi recoltate și din cordonul ombilical. Ce este țesutul de cordon ombilical și ce fel de celule se pot recolta din acesta?
Dr. Tudor Panu: Țesutul din cordonul ombilical se găsește în cordonul ombilical în jurul vaselor de sânge. Se mai numește și gelatina Wharton (Wharton’s Jelly). Este bogat în celule stem mezenchimale, celule stem diferite de cele predominante în sângele de cordon ombilical. Celulele stem mezenchimale au abilitatea unică de a se divide rapid și de a se diferenția în celule specializate în diverse funcții. Au un mare potențial de utilizare în medicina regenerativă, deoarece in organismul uman au rol în regenerare, reparare, înlocuire a celulelor lezate, distruse, îmbătrânite. În plus, aceste celule au abilitatea de a modifica sistemul imun, creând un mediu optim pentru repararea leziunilor și scăderea inflamațiilor (apărute ca urmare a vătămării/distrugerii țesuturilor). Nu în ultimul rând, celulele stem mezenchimale secretă factori de creștere care ajută în repararea țesuturilor.
Clubul Bebelușilor: Ce afecțiuni se pot se pot vindeca cu țesutul de cordon ombilical?
Dr. Tudor Panu: În prezent, se pune accentul din ce în ce mai mult în studiile clinice pe folosirea celulelor stem mezenchimale din țesutul de cordon ombilical. De ce? Aceste celule promit să dea trendul pentru următorii ani în terapiile celulare din medicina regenerativă, cu potențial vast de utilizare într-o paletă și mai largă de afecțiuni:
- afecțiuni neurologice;
- boli cardiace și vasculare;
- boli gastrointestinale;
- leziuni osoase;
- afecțiuni articulare;
- leziuni ale măduvei spinării;
- afecțiuni oftalmologice;
- refacere leziuni, arsuri, ulcere tegumentare;
- terapii imunologice.
Clubul Bebelușilor: Care este procedura de recoltare a celulelor stem din cordonul ombilical?
Dr. Tudor Panu: Odată finalizată prelevarea sângelui din cordonul ombilical, are loc prelevarea țesutului de cordon ombilical (bogat în celule stem mezenchimale), practic a unui segment de 15–20 de centimetri din cordonul ombilical. Apoi proba biologică este etichetată și ambalată în condiții speciale in vederea transportului către bancă.
Clubul Bebelușilor: Ce se întâmplă cu celulele stem stocate la naștere?
Dr. Tudor Panu: După prelevare, aceste probe biologice care conțin celule stem nu sunt stocate ca atare, ele sunt prelucrate, testate și stocate în vederea unei utilizări viitoare.
Procesarea (prelucrarea lor) decurge în mod diferit pentru cele două tipuri de produse biologice recoltate.
În urma procesării sângelui de cordon ombilical, prin îndepărtarea celulelor roșii și a plasmei, se obține un concentrat de celule albe care conține și celulele stem.
Țesutul de cordon ombilical este procesat în vederea izolării gelatinei Wharton, care este mărunțita și imersată (n.red: scufundată) în plasma antologă din sângele ombilical.
Produsele finale astfel obținute sunt congelate și stocate la temperaturi de aproximativ -196 °C (temperaturi de criogenie), în tancuri cu azot lichid în stare de vapori.
Adițional probelor de celule stem, se stochează eșantioanele de referință impuse de cele mai exigente standarde internaționale. Aceste eșantioane pot fi solicitate de centrele de transplant în scopul realizării unor teste suplimentare, înainte de a utiliza o unitate de celule stem.
- Eșantioane suplimentare prelevate înainte și pe parcursul procesării sângelui de cordon ombilical. Ele sunt stocate la diverse temperaturi (-20 °C, -80 °C, -196 °C) în funcție de posibila lor utilizare în cazul unui eventual transplant.
- Eșantioane de sânge matern destinate repetării unor teste sau efectuării unor teste suplimentare la transplant. Și acestea sunt stocate la temperaturi diferite (-20 °C, -80 °C, -196 °C) în funcție de posibila lor utilizare.
Testarea probelor este complexă, trebuie realizate toate testele, pentru verificarea conformității unității:
- numărul total de celule nucleate, numărul de celule stem, viabilitatea celulară (ceea ce reprezintă procentul de celule vii aflate într-o unitate) etc.;
- teste realizate pentru depistarea eventualelor infecții bacteriene la sângele de cordon sau virusologice la mămică (virus hepatic B, virus hepatic C, HIV, HTLV CMV , sifilis (Treponema pallidum).
Clubul Bebelușilor: În ce cazuri nu este recomandată prelevarea de celule stem? Recoltarea celulelor stem la naștere este o măsură invazivă, dureroasă? De unde se mai pot obține celulele stem dacă nu s-a făcut recoltarea din cordonul ombilical la naștere?
Dr. Tudor Panu: La naștere, prioritatea echipei medicale este întotdeauna siguranța mamei și a copilului, nu recoltarea de celule stem. Medicul este cel care decide, chiar în momentul nașterii, dacă nu va preleva celule stem.
Dr. Tudor Panu: Recoltarea celulelor stem la naștere nu este nici invazivă, nici dureroasă. Procedura este lipsită de riscuri atât pentru mama, cât și pentru copil.
CITEȘTE ȘI: Bebe s-a născut! Nevoile bebelușului născut la termen în primele ore și zile după naștere
Dr. Tudor Panu: Sursele principale de celule stem din organism sunt măduva osoasă hematogenă, sângele periferic (cu tratament prealabil de mobilizare a celulelor stem) și cordonul ombilical. Toate aceste surse prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje.
Avantajele celulelor stem provenite din cordonul ombilical sunt:
- au o capacitatea mai mare de proliferare (multiplicare) decât celulele similare din măduva osoasă;
- prezinta risc scăzut de contaminare virală;
- sunt, din punct de vedere biologic, „mai tinere“ și mai flexibile;
- prelevarea din cordonul ombilical presupune o procedură ușoară, fără riscuri pentru mama și copil;
- stocarea lor imediat după naștere „oprește timpul“, protejându-le totodată de expunerea la factorii de mediu;
- disponibilitatea imediată a unității de celule stem pentru transplant;
- odată ce sunt transplantate, riscul de complicații este mai mic.
Clubul Bebelușilor: Câți ani poate fi stocat sângele ombilical?
Dr. Tudor Panu: Primele probe au fost stocate încă din 1992, în SUA. Unul dintre pionierii acestui domeniu, Hal E. Broxmeyer (personalitate științifică ce a și făcut parte din echipa care a realizat primul transplant de celule stem din sângele cordonului ombilical în 1988) a realizat teste și a publicat rezultate împreună cu echipa sa, pe probe stocate încă din anii ’90, după aproape 25 de ani de stocare și rezultatele au fost excelente.
Istoricul stocării acestor tipuri de celule adună aproape 30 de ani, însă există în reproducerea umană asistată medical dovada viabilității celulelor criogenate și pe mai mulți ani. Practic, dacă sunt menținute în condiții optime de criogenie, cu asigurarea monitorizării și trasabilității temperaturii/condițiilor de stocare, ele își păstrează proprietățile multe zeci de ani.
Clubul Bebelușilor: Cine sunt potențialii beneficiari ai acestor celule stem recoltate la naștere?
Dr. Tudor Panu: În ziua de azi, având acces la multiple canale de informare, părinții au posibilitatea să analizeze foarte bine aceasta opțiune – să stocheze celule stem la nașterea copilului, pentru a lua o decizie chiar informată. Trebuie să se informeze corect despre ce fac și ce nu fac aceste celule. Ele nu reprezintă o soluție universală de tratament, însă exista situații în care pot face diferența în salvarea unei vieți sau îmbunătățirea substanțială a calității vieții, așa cum este cazul autismului. Părinții trebuie să știe că pentru unele boli soluția optima de tratament este folosirea celulelor stem de la un frate compatibil, în timp ce pentru alte boli soluția este utilizarea celulelor stem proprii.
Într-o bună zi, celulele stem recoltate la nașterea copilului ar putea salva viața lui, pe cea a fraților lui, sau și a altor membrii ai familiei, în cazul apariției unor boli grave. Afecțiuni medicale care până acum câteva decenii nu aveau niciun tratament, sunt acum curabile, mulțumită celulelor stem. Aceste celule sunt o resursă importantă pentru ceea ce se va putea trata în viitorul apropiat, dar și pentru ceea ce se poate deja trata acum.
CITEȘTE ȘI: Bebelușul meu s-a născut prematur. Învață de la specialiști ce nevoi are!
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.