Placenta este un organ temporar care se formeaza in uter in timpul sarcinii. Prin intermediul placentei bebelusul primeste hrana si elimina reziduurile. Placenta este esentiala pentru sanatatea sarcinii tale si a viitorului copil. Desi rolul sau este vital, in general se stiu prea putine despre cum se formeaza si cum functioneaza ea. Citeste articolul urmator pentru a afla mai multe!
Cum se formeaza placenta?
Placenta se formeaza de la inceputul sarcinii atat din celule fetale cat si din celule materne. In luna a 4-a de sarcina placenta este complet formata.
Ea incepe sa se structureze atunci cand celule ale fetusului, denumite trofoblaste, se ataseaza de peretele uterin si incep sa invadeze tesutul uterin. Aceste celule patrund adand in peretele uterului si realizeaza jonctiuni cu vasele de sange materne. Pe masura ce placenta se dezvolta, se creeaza o serie de prelungiri, asemenea degetelor unei manusi, denumite vili, care se intrepatrund formand spatii – lacune – care se umplu cu sange matern. In acest timp sistemul circulator a fatului se formeaza si se uneste cu acesti vili prin intermediul cordonului ombilical.
Datorita acestui organ, circulatia sanguina a mamei si a bebelusului sunt total separate, astfel incat sangele nu se amesteca niciodata. Pe masura ce sarcina inainteaza placenta capata o forma de disc, mai subtire la margini si cu un diametru de aproximativ 15-20 cm. La nastere placenta cantareste in jur de 500 grame.
Care sunt rolurile placentei?
Pe toata durata sarcinii, placenta indeplineste o serie de funtii esentiale.
Furnizeaza nutrienti si oxigen fetusului. Partea fetala a placentei este formata din mii de vase de sange care se incruciseaza. Aceste vase contin sangele bebelusului si deseurile rezultate din metabolismul acestuia. Partea materna a placentei este reprezentata de lacune pline cu sange bogat in nutrientii si oxigenul de care are nevoie bebelusul. Placenta actioneaza ca un agent de transfer, ajutand la schimbul intre sangele bogat in nutrienti si cel plin de reziduuri
Secreta hormoni care ajuta la mentinerea sarcinii. Ea secreta estrogen, progesteron si gonadotropina corionica, toti cei 3 hormoni ajutand organismul matern sa faca fata sarcinii.
Actioneaza ca o bariera care impiedica accesul substantelor nocive catre fat. Trebuie insa sa stii ca placenta nu actioneaza ca o bariera totala; alcoolul, fumul de tigara si unele medicamente traverseaza bariera placentara.
Produce factori de crestere. Acestia stimuleaza functia ovarelor, regleaza nivelurile de glucoza si de insulina si actioneaza asupra tesutului conjunctiv din ligamente, ducand la relaxarea acestora. In plus, regleaza functionarea sistemului imunitar.
Monitorizarea placentei ofera indicii importante despre sanatatea sarcinii
Astfel se poate estima daca fetusul primeste toate substantele necesare pentru o buna dezvoltare, daca nasterea este sau nu iminenta, daca este posibila o nastere naturala fra riscuri.
Gradul placentei indica varsta acesteia. Ea se estimeaza ecografic pe baza numarului de puncte albe – care reprezinta zone de calcificare – care se gasesc pe suprafata acesteia. O placenta imbatranita prematur nu poate asigura nutrientii de care are nevoie bebelusul. Localizarea placentei reprezinta zona in care placenta s-a atasat de uter. In mod normal, ea se gaseste la varful uterului, dar poate avea si alte localizari.
Care sunt factorii care influenteaza starea placentei?
Exista o serie de probleme ale placentei care se pot remedia sau nu pe durata sarcinii. Ele sunt mai frecvent intalnite la anumite categorii de femei. Varsta materna poate influenta starea de sanatate a placentei, deoarece exista probleme care apar mai des la femeile care au peste 40 de ani. Ruperea prematura a membranelor este un alt factor de risc. Tensiunea arteriala crescuta sau sarcina gemelara, trombofilia, alte interventii chirurgicale la nivelul uterului, consumul de substante ilicite si fumatul pot afecta functionarea corecta a placentei.
CITESTE ȘI: SARCINA LUNA DE LUNA
Prima lună de sarcină (săptămânile 1-4)
Luna 2 de sarcină (săptămânile 5-8)
Luna 3 de sarcină (săptămânile 9-12)
Luna 4 de sarcină (săptămânile 13-16)
Luna 5 de sarcină (săptămânile 17-20)
Luna 6 de sarcină (săptămânile 21-24)
Luna 7 de sarcină (săptămânile 25-28)
Luna 8 de sarcină (săptămânile 29-32)
Luna 9 de sarcină (săptămânile 33-36)
Ultima lună de sarcină (săptămânile 37-40)
Care sunt principalele probleme care pot aparea in legatura cu placenta?
Abruptio placentae sau decolarea placentei reprezinta desprinderea placentei de pe peretele uterin inainte de nastere. Aceasta determina sangerare mai mult sau mai putin puternica si il priveaza pe bebelus de nutrienti si de oxigen.
Placenta previa reprezinta acel tip de placenta care acopera partial sau complet cervixul. Aceasta afectiune poate determina o hemoragie masiva si determina necesitatea efectuarii unei cezariene. Placenta praevia apare la aproximativ una din 200 de sarcini și are următoarele două forme. Placenta praevia marginală. Marginea placentei se află la 2 centimetri de deschiderea colului uterin, dar nu o acoperă. Nașterea vaginală este posibilă. Placenta praevia. Placenta acoperă deschiderea colului uterin, făcând imposibilă nașterea vaginală, din cauza riscului de hemoragie masivă.
Simptome placenta praevia:
Hemoragia vaginală nedureroasă este semnul principal pentru placenta praevia. Este, de obicei, de culoare roșu-aprins, iar pierderea sângelui este de la sporadică la abundentă. Hemoragia se oprește uneori, dar aproape sigur reîncepe după câteva zile sau săptămâni.
Aproape toate cazurile de placenta praevia pot fi detectate prin ecografie înainte să aibă loc hemoragia. Deoarece până și cea mai delicată examinare a colului uterin poate provoca hemoragie, controlul e efectuat când este planificată nașterea și doar când poate fi efectuată o operație cezariană de urgență.
Tratament placenta praevia:
Tratamentul depinde de mai mulți factori, în funcție de cât de mare este fetusul (se poate sau nu să se nască) și dacă ai sau nu sângerare vaginală. Dacă placenta este aproape de deschiderea colului uterin, dar nu ai hemoragie, ți se va permite să rămâi acasă. Din cauza posibilității nașterii premature, ți se vor da medicamente care să maturizeze plămânii copilului.
Dacă episoadele hemoragice sunt recurente, vei fi internată și va fi planificată o cezariană pentru momentul la care copilul poate fi născut în siguranță. Dacă începe o hemoragie care nu poate fi controlată, e necesară o cezariană de urgență. Femeile care au avut placenta praevia la o sarcină anterioară au puține șanse ca aceasta să se repete la o viitoare sarcină.
Placenta accreta este o placenta in cazul careia vasele de sange cresc mult prea profund in peretele uterin. In acest caz, in trimestrul III de sarcina apar adesea hemoragii, iar dupa nastere hemoragia este masiva si pune in pericol viata mamei. In acest caz, se intervine chirurgical si se efectueaza histerectomia (scoaterea uterului) de urgenta.
Retentia placentara survine daca placenta nu este eliminata in cel mult 60 de minute dupa nastere. Aceasta se poate intampla daca cervixul se inchide prea devreme sau daca aceasta ramane atasata de peretele uterin.
Examinarea placentei dupa nastere este obligatorie!
Medicul sau moasa vor verifica daca placenta este intreaga pentru a vedea daca s-a eliminat complet. Ei vor inspecta aspectul general al acesteia, deoarece ea poate furniza indicii legate de diverse afectiuni de care ar putea suferi nou nascutul.
CITEȘTE ȘI: Primele ore dupa nasterea naturala sau prin cezariana
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.