In timpul sarcinii multe femei isi pun intrebarea daca viata lor intima va mai fi la fel dupa nastere, dupa venirea pe lume a copilului, daca se vor confrunta cu dificultati in aceasta privinta, in ce vor consta aceste dificultati si cum vor putea fi depasite. Sunt intrebari firesti carora vom incerca sa le dam raspunsul.
Este adevarat ca pentru majoritatea femeilor o perioada dupa nastere relatiile intime vor fi ultimul lucru la care se vor gandi. Nu este o “defectiune” de care ar trebui sa se jeneze ci o etapa normala si trecatoare, cauzata de schimbarile fizice, hormonale si psihologice survenite dupa nastere.
Sa vedem care sunt schimbarile cu care se confrunta corpul si psihicul mamei dupa nastere si care pun viata intima intr-o dificultate temporara:
In primul rand in timpul nasterii, fie vaginale fie prin cezariana, intreaga zona perineala trece prin modificari si are de suferit, fiindu-i necesar o perioada de 4 pana la 6 saptamani sa se refaca. In timpul acestor prime saptamani recomandarea generala a specialistilor fiind de 6 saptamani, pana la controlul post-partum colul se va inchide, sangerarea din timpul lauziei se va opri, epizotomia sau operatia de cezariana se va vindeca.
CITEȘTE ȘI: Eliminarea lohiilor după naștere are loc în 3 etape. Cât durează și cum se modifică culoarea sângerării
In aproximativ primele 3 luni de la nastere, mai ales in cazul mamelor care alapteaza, vaginul se va confrunta cu o puternica senzatie de uscaciune, cauzand disconfort in cazul unui raport intim. Pentru a depasi acest inconvenient va fi nevoie de o reluare gradata a vietii intime, suficient preludiu, rabdare din partea partenerului si un lubrefiant bun.
Chiar dupa nastere muschii vaginali vor fi “lasati”, lipsiti de tonus, ceea ce va ingreuna frictiunea care produce placere.
Din fericire vaginul este elastic si se reface in timp iar cel mai recomandat este sa ajutati muschii perineului sa-si revina practicand exercitii Kegel. Acestea sunt simple si la indemana oricand: trebuie doar sa va incordati muschii pelvisului ca si cum ati incerca sa retineti urina. Mentineti muschii incordati 5 pana la 10 secunde, apoi relaxati-i tot atata timp si faceti mai multe serii pe zi de asemenea exercitii.
CITEȘTE ȘI: Lăuzia – 8 aspecte despre care e bine să știi
Oboseala survine intotdeauna dupa nastere si poate fi atat de coplesitoare incat sa-ti ia gandurile de la viata intima pentru mult timp. Sa ai grija de un nou-nascut poate fi foarte solicitant, lipsa de somn se resimte, poate sa apara chiar si epuizarea.
Bebelusul devine centrul atentiei pentru mama si toate gandurile ei sunt indreptate spre el, libidoul fiind spre 0 in primele saptamani sau luni dupa nastere.
Perceptia mamei asupra propriului corp se poate schimba si unele femei se vor simti grase, deformate, neatragatoare ceea ce le va diminua pana la disparitie increderea in ele si dorinta de a relua viata intima. Este nevoie de timp pentru ca mama sa redevina din nou multumita de corpul sau, sa-si recapete forma anterioara sarcinii, sa se simta din nou atractiva.
Ce se poate face pentru a depasi situatia de impas survenita in viata intima dupa nastere?
Rabdare. In primul rand este nevoie de rabdare si de acceptarea de catre ambii parteneri a normalitatii situatiei; desi exista femei carora libidoul le revine la cote maxime la doar 3-5 saptamani de la nastere, pentru majoritatea acest interval de interes diminuat pentru sex se situeaza intre 2 si 6 luni, in unele cazuri mergand pana spre un an.
Comunicarea in cuplu. Comunicati cu partenerul, impartasiti-va temerile si sentimentele, mentineti o relatie pozitiva, cautati momente de apropiere si intimidate cu partenerul.
Invatati sa apreciati schimbarile ce au aparut in corpul vostru dupa nastere, chiar daca acestea implica unele kilograme in plus, forme mai voluminoase.
CITEȘTE ȘI: Când ar trebui să-mi vină prima menstruație după naștere?
Incercati sa aveti o dieta sanatoasa, sa includeti exercitii fizice in rutina zilnica, acestea ducand la o revenire mai rapida a organismului dupa nastere.
Nu ezitati sa cereti ajutorul partenerului, altor membri ai familiei, prietenilor, unui grup de suport daca va simtiti depasita de situatie, foarte obosita, deprimata.
Cereti ajutor specializat daca libidoul este la minimum dupa mai mult de 10-12 luni de la nastere, acest lucru putand indica o depresie post-partum, daca durerile la contact intim nu inceteaza in timp, daca epizotomia sau cezariana cauzeaza disconfort pe termen indelungat.
Viata de cuplu a avut de suferit dupa aparitia copilului? Cum s-a remediat situatia in timp?
CITEȘTE ȘI: Depresia post-partum poate afecta orice mămică! Iată 5 simptome de care e posibil să nu fi auzit
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.