Se apropie cu pasi repezi data inscrierii copilului la scoala? Probabil ca ai un milion de intrebari despre cum sa alegi cel mai potrivit invatator pentru micutul tau, si acest articol isi propune sa ofere cateva idei utile despre ceea ce conteaza cu adevarat.
Ce urmareste scoala primara?
Spre deosebire de gradinita, care este facuta sa educe prin joc si sa ii induca micutului deprinderi primare, scoala pune accentul pe dezvoltarea mentala si cognitiva a copilului. In primul an de clasa pregatitoare, se urmareste obisnuirea copiilor cu noile reguli si rigori, precum si uniformizarea nivelului clasei, caci exista copii care stiu deja sa citeasca, dar si copii care abia daca stiu sa numere pana la zece.
Mai tarziu, programa scolara este destul de stricta si, am indrazni sa spunem, destul de dificila si de complexa. Avand in vedere ca la sfarsitul primilor 5 ani de scoala, elevul trebuie sa treaca printr-un examen de admitere la gimnaziu, cunostintele pe care le acumuleaza si modul in care stie sa le puna in practica sunt de asemenea importante.
Ce dorim de la invatatoare?
Misiunea invatatorului este una extrem de complexa si de dificila. Pe plan strict cognitiv, ne asteptam sa il ajute pe copil sa deprinda si sa stapaneasca toate notiunile prevazute de programa scolara. De asemenea, ne dorim sa il invete pe copil sa gandeasca, sa judece, sa evalueze singur, mai degraba decat sa aplice niste tipare preinvatate de solutionare a problemelor.
Dar copiii din ciclul primar au nevoie sa invete si sa se raporteze frumos la colegii lor, sa colaboreze, sa e ajute, sa se sprijine reciproc, sa manifeste empatie. Deprinderile negative trebuie explicate si eliminate din comportamentul scolarului, fiind inlocuite de altele, cu tenta pozitiva.
Este varsta la care vrem sa vedem cum copiii nostri capata drag de lectura, de invatat, cum deprind abilitati de invatare si cum curiozitatea lor este stimulata si incurajata, mai degraba decat incorsetata in formulari rigide si reguli stupide.
Ce primeaza: empatia sau rezultatele generatiilor anterioare?
Discutand cu colegii nostri, ne aminteam ca atunci cand parintii ne-au inscris la scoala, au ales in marea lor majoritate invatatoare „dure, dar cu rezultate foarte bune”. Pe atunci, cand pedepsele fizice erau privite ca ceva normal si indispensabil in educatia copilului, prea putin conta ca rezultatele alea bune erau obtinute cu linii la palme, urecheli si umiliri la panoul rusinii.
Din fericire in ziua de azi aceste tehnici nu mai sunt acceptate de care parinti. Sau cel putin de o mare parte dintre ei… Se stie ca linia de mijloc este sfanta, de aceea reteta succesului este probabil alegerea unui cadru didactic dispus sa empatizeze cu copiii, sa se implice in viata lor si din punct de vedere afectiv, sa ii indrume si din punct de vedere social, desfasurand totusi in paralel o activitate didactica eficienta, care respecta regulile din domeniu.
Multi parinti sustin ca nu sunt interesati de note sau de calificative, care sa le evalueze copilul, caci ele nu sunt reprezentative. Din pacate, aceste calificative indica masura in care copilul a reusit sa isi insuseasca un anumit concept, conform programei scolare, iar la finalul celor 5 ani de scoala primara, copiii vor intra intr-o clasa sau in alta, la o scoala sau alta, in urma unui examen in cadrul carora le vor fi evaluate cunostintele, pe baza unei grile de punctaj.
Probabil ca un cadru didactic care sa comunice bine nu numai cu copiii, ci si cu parintii, care sa stie sa nu faca o tragedie dintr-un calificativ slab, ci sa stimuleze copilul sa se autodepaseasca, este ideal. In niciun caz insa nu iti recomandam ca alegerea ta sa se bazeze exclusiv pe performantele academice obtinute cu generatiile anterioare de copii.
Asteptarile fiecaruia sunt cheia unei relatii fericite
Daca esti un parinte cu un puternic spirit competitiv, probabil ca un invatator relaxat care sa nu manifeste nici un fel de interes catre concursurile scolare te va face sa iti pui nenumarate intrebari legate de competentele sale, de motivele reale care il tin departe de asemenea competitii si asa mai departe.
Pe de alta parte, daca faci parte din grupul parintilor care pun mai mult pret pe colaborare decat pe competitie, un invatator care nu rateaza nici o intrecere, obligatorie sau facultativa iti va intinde nervii la maxim si te va nemultumi pentru ca pune presiune pe copilul tau.
Te sfatuim sa te interesezi inca inainte de inscriere care este categoria din care face parte invatatorul pe care il ai in vedere: daca e o doamna mai mamoasa sau una mai dura si mai rece, daca e foarte stricta in notare sau incurajeaza copiii sa lucreze impreuna si sa devina varianta lor imbunatatita si asa mai departe. Altfel, daca alegi neinspirat, te asteapta 5 ani in care va veti stresa si nemultumi reciproc, parinte si invatator.
Tu te-ai interesat care sunt invatatorii disponibili pentru generatia din care face parte copilul tau? Pe care il vei alege, pe ce criterii?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.