Te-ai intrebat vreodata ce anume isi doreste copilul tau sa auda de la tine? Ce anume ii mangaie sufletul? Dupa ce anume tanjeste in discutiile voastre?
Copiii simt mai mult decat adultii. Prin natura lor, ei sunt mult mai sensibili afectiv. Mecanismele lor de aparare afectiva sunt abia in curs de dezvoltare. Maturitatea emotionala este ceva ce vor atinge mult dincolo de anii copilariei. Din pacate insa, si capacitatea lor de exprimare verbala a emotiilor este serios limitata la aceasta varsta.
Copiii identifica greu sentimentele cu care se confrunta, si le este si mai greu sa le numeasca si sa le explice.
De aceea, ei traiesc intens in interiorul lor, iar aceste emotii puternice li se imprima in subconstient, facandu-i fie increzatori in sine si puternici, fie tematori si plini de indoieli legate de propria persoana. Iar tu si vorbele tale sunteti la originea acestei deveniri!
Asadar, ce anume isi doresc copiii sa auda de la parintii lor?
Iubire. Cei mai multi adulti considera ca iubirea se dovedeste, nu se spune.
Ei cred ca daca le asigura copiilor lor tot ceea ce au nevoie din punct de vedere material, daca le indeplinesc micile dorinte si fac numeroase concesii, copilul va sti pur si simplu ca este iubit. Ei bine, nu e chiar adevarat. Copiii au nevoie sa li se spuna cat de iubiti sunt!
Incredere. Increderea reciproca sta la baza oricarei relatii sanatoase intre doi oameni. Copiii au nevoie sa auda de la parintii lor ca sunt capabili sa faca anumite lucruri.
Ca parintii lor ii considera destul de maturi incat sa fie responsabili pentru diverse lucruri adecvate varstei. Ca parintii lor au incredere in faptul ca ei sunt buni si corecti. Ca parintii lor au incredere ca vor fi capabili sa discearna intre bine si rau si sa aleaga corect.
Intelegere. Uneori, copiii nu se inteleg pe ei insisi. Trairile lor sunt foarte intense si ii determina sa faca greseli, uneori.
Este esential ca parintele sa identifice aceste greseli, sa le recunoasca, sa i le arate copilului si sa ii spuna ca ii intelege trairile care au condus la acest rezultat. Sa reuseasca sa le prezinte in cuvinte, pentru a putea oferi alternative acceptabile care sa previna repetarea greselii pe viitor.
Copiii au nevoie sa auda cateva lucruri de la parintii lor. Citeste mai departe!
Sinceritate. Copiii au nevoie ca relatia lor cu parintii sa fie una sincera. Un adult care ocoleste raspunsuri, care ofera jumatati de adevar sau care minte prin omisiune nu poate stabili o relatie sincera cu propriul copil.
Lipsa de sinceritate conduce repede la pierderea increderii, si sunt putine lucruri mai nocive pentru un copil, decat imposibilitatea lui de a avea incredere in persoanele cele mai apropiate din viata lui.
Apreciere. Foarte multi dintre adulti nu pierd nici o ocazie sa ii semnaleze copilului eventualele greseli, insa sunt economi cand vine vorba de a recunoaste meritele si reusitele copilului. Copiii insa au nevoie de apreciere pentru micile lor reusite.
Poate tie nu ti se pare mare lucru ca cel mic a reusit sa isi puna singur sandalele corect, insa pentru el acesta este un succes care trebuie apreciat ca atare.
Lipsa apecierii conduce, lent dar sigur, catre convingerea ca el nu este destul de important, ca nu valoreaza destul, ca nimic din ceea ce face nu este suficient de bun.
Copiii au nevoie sa auda de la parintii lor lucruri pozitive. Au nevoie ca parintii sa puna accent pe ceea ce au facut bine nu pe ceea ce au gresit, pe ceea ce au reusit sa faca singuri nu pe ceea ce nu pot face.
Tu reusesti sa ii spui copilulu tau ceea ce are nevoie sa auda?
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.