Culoarea ochilor bebelusului ii preocupa pe multi viitori parinti indiferent daca acestia au culori diferite a ochilor sau aceeasi culoare. Asa se intampla ca partenerii care au ambii culoarea ochilor caprui nici nu indraznesc sa spere ca bebelusul va avea ochii albastri iar acei parteneri avand ambii ochii albastri nu concep ca bebelusul lor nu ii vor mosteni. Insa genetica ne poate oferi surprize.
Parintii au tendinta sa creada sau isi doresc foarte mult ca bebelusul sa le mosteneasca culoarea ochilor. Oare bebelusul va mosteni ochii partenerului meu sau pe ai mei? Sunt sanse ca bebelusul sa aiba ochii albastri desi ambii parinti au ochii caprui?
In functie de bagajul genetic al parintilor exista sanse ca raspunsul la aceste intrebari sa fie unul afirmativ. Totusi, sa aflam de ce copilul are sanse sa aiba orice culoare a ochilor: caprui, albastri sau verzi. Sansele sunt mai mici sau mai mari pentru o anumita culoare a ochilor in functie de ochii parintilor dar si a bunicilor sau chiar a altor rude mai indepartate. Faptul ca parintii provin din rase diferite poate influenta de asemenea culoarea ochilor bebelusului.
Cea mai frecventa culoare a ochilor este cea caprui iar cea mai rara verde. Doar 2% din intreaga populatia a lumii au culoarea ochilor verde. Se pare ca ochii verzi sunt mai des intalniti la populatia de origie turca. Pe de alta parte in Asia sau in America de Sud ochii verzi sunt extreme de rar intalniti. Culoarea cea mai des intalnita la ochii nou-nascutilor este albastru. Insa pe masura ce copii sunt expusi la lumina soarelui ochii incep sa se inchida la culoare. Nu toti copii care se nasc cu ochii albastri si-o vor pastra pe parcurs.
Culoarea ochilor nou-nascutilor se schimba si nu va fi aceeasi la varsta de 6 luni sau la 1 an. Intre varsta de 6 si 9 luni are loc cea mai dramatica schimbare a culorii ochilor. In majoritatea cazurilor culoarea ochilor se stabilizeaza in jurul varstei de 3 ani si se pastreaza pentru tot restul vietii, fie ca este: albastra, verde, caprui, cenusie sau neagra cu variatii mai deschise sau mai inchise.
Un procent insa de 10% din populatie inregistreaza modificari ale culorii ochilor si la varsta adulta, mai corect spus de nuante ale culorii, asa ca sa nu ne asteptam ca ochii caprui sa devina albastri. In general copiii cu tenul mai inchis vor avea si ochii de o culoare mai inchisa acest lucru fiind influentat de pigmentul melanina care de altfel da si culoarea tenului. CITEȘTE ȘI DESPRE: 11 Clipe înfricoșătoare împreună cu nou-născutul pentru orice mamică la primul bebeluș
Ce influenteaza culoarea pe care o vor avea ochii bebelusului?
Specialistii in domeniul geneticii de la Understanding Genetics ne ajuta sa intelegem cum se stabileste si cum se transmite culoarea ochilor. Oamenii in general au cam acelasi set de gene. Acesta este un lucru care ne face umani. Ceea ce ne face pe fiecare dintre noi unici sunt mici diferente in cadrul aceluiasi set de gene. Culoarea ochilor respecta acelasi principiu. Cu totii avem aceleasi gene pentru culoarea ochilor. Avem insa culori diferite din versiuni de gene putin diferite.
Cel mai bun sistem pe care il avem la indemana pentru a prezice culoarea ochilor foloseste 2 tipuri de gene diferite. O gena are 2 versiuni, caprui (C) si albastru (A). Iar cealalta gena vine de asemenea in 2 versiuni, verde (V) si albastru (A). Inainte de a merge mai departe, trebuie sa ne amintim un lucru. Avem 2 copii a majoritatii genelor noastre de la parintii nostri – una de la mama si una de la tata. Prin urmare avem 2 copii ale genelor pentru culoarea ochilor, de asemenea. Aici aveti cele 9 combinatii de versiuni de gene si culori de ochi pentru fiecare:
CC AA CAPRUI
CC VA CAPRUI
CC VV CAPRUI
CA AA CAPRUI
CA VA CAPRUI
CA VV CAPRUI
AA VV VERDE
AA VA VERDE
AA AA ALBASTRU
Putem spune cu aproximatie ca sansele ca bebelusul sa se nasca cu ochii caprui, verzi sau albastri sunt:
Caprui + caprui = caprui (75%), verzi (18,75%), albastri (6,25%)
Verzi + caprui = caprui (50%), verzi (37,5%), albastri (12,5%)
Albastri + caprui = caprui (50%), verzi (0%), albastri (50%)
Verzi + verzi = caprui (0%), verzi (75%), albastri (25%)
Verzi + albastri = caprui (0%), verzi (50%), albastri (50%)
Albastri + albastri = caprui (0%), verzi (1%), albastri (99%)
Pe ce se bazeaza calculatorul pentru aflarea culorii ochilor bebelusului?
Am ochii verzi iar sotul meu ochii albastri. De cand am ramas insarcinata ma intreb oare ce culoare vor avea ochii copilului nostru ? Fie ca aveti ochii de aceeasi culoare sau diferita ca cea a partenerului va puteti face o idee generala a culorii folosind acest calculator pentru aflarea culorii ochilor bebelusului bazat pe culoarea ochilor parintilor dar si a bunicilor.
Calculatorul OCHII BEBELUSULUI iti poate spune care va fi cea mai probabila culoare a ochilor bebelusului insa nu este sigur in proportie de 100%. Tot pe pagina calculatorului vei afla mai multe despre:
- explicatia genetica a culorii ochilor
- cand se stabilizeaza culoarea ochilor bebelusului
Descoperă în CLUBUL BEBELUȘILOR totul despre:
NAȘTERE | NUME COPII | NOU NASCUT | BEBELUSI | PRIMUL AN | ALAPTARE
Încearcă și: Calculator sarcina si nastere, cand este DPN-ul
Descoperă mai multe la Clubul Bebelusilor
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.